Sud BiH pustio Drekovića da se brani sa slobode

Autor:

Sud BiH odbio je danas prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću, osumnjičenom za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, rekao je član njegovog advokatskog tima Mirsad Crnovršanin.

0
A- A A+
sud, čekić, presuda, sudija, suđenje Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac"Dok ne dobijem pisani otpravak rješenja, za sada ne znam da li su određene neke druge mjere zabrane. Očekujem da će nam Sud sutra dostaviti rješenje", rekao je Crnovršanin.

Tužilaštva BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću, osumnjičenom za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ juče su, prema nalogu Tužilaštva BiH, u Sarajevu uhapsili Drekovića zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području mjesta Kalinovik kod Konjica 1995. godine.

Tužilaštvo je saopštilo da je Dreković pod istragom i osumnjičen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije RBiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

Dreković se tereti da je na proljeće 1995. godine izdao direktnu strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic, da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Iz Tužilaštva navode da je granatiranje izvršeno iz artiljerijskih oružja velike razorne moći, u više navrata tokom maja i juna 1995. godine, te da je usljed eksplozije granata ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih.Granatiranje je prouzrokovalo i veliko razaranje imovine i objekata.

Dreković se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tagovi:

Ostale vijesti