Ako se stalno svađate, bez brige

Autor:

Samo treba da budete strpljivi. GODINAMA.

Ako se stalno svađate, bez brige Foto: Guliver/Getty images, fizkes

U prvim godinama veze i braka, svađe su normalna stvar. Ali, kako vreme prolazi, sve je manje rasprava, zaključili su psiholozi nakon istraživanja koje je trajalo čitavih 13 godina.

Što ste duže zajedno, veća je verovatnoća da će nesuglasice zameniti humor i razumevanje, pokazali su rezultati studije.

U prvim godinama partnerskog odnosa, kad su deca mala i parovi se suočavaju sa brojnim finansijskim brigama, svađe su česte, ali kad prođe vreme, supružnici počinju da se razumeju na dubljem nivou, spremniji su da "zažmure" na sitnice koje im kod partnera idu na živce, i svađe su sve ređe.

Osim toga, i kad se posvađaju, lakše i brže praštaju jedno drugom, tako da je odnos znatno opušteniji nego u prvim godinama zajedničkog života.

Tokom istraživanja koje je trajalo 13 godina, psiholozi su pratili odnos parova koji su u braku bili između 15 i 35 godina. Svaki par analiziran je u tri navrata, u razmacima od nekoliko godina.

Ispostavilo se da negativan, odbrambeni stav tokom godina slabi, i da su ispitanici oba pola sve opušteniji kako vreme prolazi, ali i zadovoljniji odnosom sa partnerom, prenosi "Dejli mejl".

"Naše istraživanje ukazuje na paradoks poznog životnog doba. Uprkos poteškoćama, i promenama kroz koji svaki romantični odnos prolazi, brakovi sa godinama postaju stabilniji", kaže autor studije Robert Levenson profesor psihologije sa Berklija.

Dakle, ako ste stalno svađate i ponekad vam je dosta svega… imajte u vidu da će stvari postati bolje. Možda će potrajati godinama, ali sve će se rešiti na kraju. Samo je pitanje da l' imate živaca da čekate toliko...

Ovo je "zabranjeno", čak i u svađi

Tagovi:

Ostale vijesti