Francuska: Raspoređuju policajce, oklopna vozila

Autor:

Francuski premijer Eduar Filip rekao je da će 89.000 pripadnika snaga bezbednosti biti sutra raspoređeno širom zemlje, za kada su najavljeni novi protesti "žutih prsluka"

Francuska: Raspoređuju policajce, oklopna vozila Foto: Tanjug/AP/Kamil Zihnioglu

Iako je francuski predsednik Emanuel Makron odustao od povećanja cene goriva za subotu su zakazani novi protesti.

Prema rečima Filipa, od 89.000 pripadnika bezbednosnih snaga, 8.000 biće raspoređeno u Parizu, kao i oklopna vozila, javlja Rojters.

Ajfelov toranj biće zatvoren sutra u okviru pooštrenih mera bezbednosti francuskih vlasti kako bi sprečile nove izlive nasilja posle tronedeljnih antivladinih protesta. Pored razmeštanja dodatnih 8.000 policajaca u francuskoj prestonici, pariska policija je identifikovala 14 veoma rizičnih sektora koji će biti očišćeni.

"Suočavamo se sa ljudima koji nisu tu da bi protestovali, već da bi razbijali i želimo da se opskrbimo sredstvima koja će ih sprečiti da se razulare", rekao je Filip gostujući na televiziji TF1.

Strah u Francuskoj: Spremaju se novi protesti

Prema njegovim rečima, biće upotrebljeno 10-ak oklopnih vozila koja pripadaju žandarmeriji, što će biti prvi put otkako su 2005. neredi izbili u pariskim predgrađima.

Makron povukao predlog o povećanju poreza na gorivo

Premijer je juče izjavio da je otvoren za nove mere u korist radnika s najnižim zaradama, a to je poručio u trenutku kada se vlada priprema za suočavanje s još jednom rundom protesta "žutih prsluka".

U obraćanju poslanicima, Filip je naglasio da su snage reda tokom protesta prošle subote "branile Republiku" i da su "oličenje Republike", a da su bile žrtve "neverovatno razularenog nasilja čiji je cilj bio napasti,povrediti, pa čak i ubiti", preneli su francuski mediji.

Ujedno je tada najavio da će "izuzetno obimne snage", kao pojačanje za već raspoređenih 65.000 pripadnika bezbednosnih snaga, biti 8. decembra raspoređeno širom zemlje.

Antivladini proteste počeli su prošlog meseca zbog povećanja poreza na gorivo, ali su prerasli u proteste velikih razmera sa širokim nizom pritužbi i gnevom protiv Makrona.

Tokom tronedeljnih protesta četiri osobe su izgubile život, a protesti su uputili ogroman izazov Makronu.

Ostale vijesti