Čelnik UEFA o Tompsonu i nacionalizmu u Hrvatskoj

Autor:

Marko Perković Tompson u autobusu sa reprezentativcima Hrvatske tokom proslave plasmana ovog tima u finale Mundijala - i dalje se priča o tome.

Čelnik UEFA o Tompsonu i nacionalizmu u Hrvatskoj Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images/Guliver

Skoro pet mjeseci od finala Svjetskog prvenstva u Rusiji i burne, ali i kontroverzne proslave na ulicama Zagreba koja je uslijedila po povratku poraženih finalista u Hrvatsku, govori se o ulasku Marka Perkovića Tompsona u autobus sa "vatrenima".

Prvi čovjek Evropske fudbalske unije, Aleksander Čeferin, izjavio je da reprezentaciju Hrvatske patriotizam vodi do uspjeha, ali da je greška što prerasta u nacionalizam kada na proslavama pjeva Tompson.

"Hrvati su posebni. Patriotizam ih vodi do uspjeha, ali taj patriotizam lako preraste u nacionalizam što je greška", rekao je Čeferin, a prenosi zagrebački "Večernji list".

Tekstovi Tompsonovih pesama prepuni su ustaštva, mržnje prema Srbima, govori se o idejama Velike Hrvatske i slave zločini fašista u ratovima na ovim prostorima. Uprkos tome, on je omiljeni izvođač ne samo reprezentativaca ove zemlje, već i čitave plejade njenih političara na vlasti i u opoziciji.

Čeferin se prilikom gostovanja na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani dotakao i incidenta Josipa Šimunića kada je poslije plasmana na Mundijal u Brazil sa navijačima vikao ustašku parolu "za dom spremni" i kasnije suspenzijom okončao karijeru.

"Znamo svi za incident Josipa Šimunića koji je vikao 'za dom spremni' i tako završio karijeru, jer mu je bilo zabranjeno da igra na Svjetskom prvenstvu. Neki bi morali da znaju da su uzor mladima", zaključio je Slovenac.Ostale vijesti