Nega kože: Kako da se oslobodite proširenih pora

Autor:

Kozmetičarka kod koje se neguju mnoge poznate lepotice otkriva nekoliko "trikova".

Nega kože: Kako da se oslobodite proširenih pora Foto: MONDO/Zora Ćirković

Ako provodite sate pred ogledalom razmišljajući o tome kako da "smanjite" proširene pore, niste jedini. U krajnjoj liniji, čitava jedna grana kozmetičke industrije zasniva se upravo na ženskoj opsednutosti proširenim porama… Situacija je tu slična onoj sa celulitom, ne možete da ih se rešite u potpunosti, ali možete da ih učinite manje vidljivim.

Evo nekoliko saveta na tu temu kozmetičarke Melani Grant, koja vodi računa o tenu poznatih lepotica.

Lice čistite dvaput dnevno

Osnova dobre nege kože je čišćenje, a Grantova kaže da bi to trebalo da radite dva puta dnevno. Ovo će sprečiti da se pore prošire od nakupljenih masnoća, prljavštine i prašine, ostataka čestica šminke i sličnog. Dobro bi bilo da birate proizvode koji sadrže salicilnu kiselinu, koja prodire u pore i temeljno ih čisti.

Piling

Sledeći korak često prekočimo iz lenjosti ili zato što nemamo vremena. Ali, piling jednom nedeljno tokom zime i recimo jednom u tri dana leti učiniće čuda za vaš ten. Pilingom se uklanjaju mrtve ćelije kože, pa ten deluje svežije a pore postaju manje vidljive.

Retinol

Retinol zaista pomaže da malo "vratimo vreme", ako se koristi na pravi način. Jednom nedeljno bi trebalo da koristite serume koji sadrže retinol, jer će to podstaći proizvodnju kolagena, učvrstiti kožu i pore učiniti manje upadljivim.

Ipak, ne bi trebalo da preterujete. Retinol daje najbolje rezultate ako se koristi umereno, tako da bi najbolje bilo da proizvod izaberete u dogovoru sa dermatologom.

Zaštita od sunca

Da, i tokom zime. U suprotnom, ostarićete pre vremena, pore će biti upadljivije jer će vam se koža "obesiti" zbog slabljenja kolagenskih vlakana.

Hidratacija

U zimskim danima najbolji izbor su proizvodi koji sadrže hijaluronsku kiselinu koja će "zaključati" vodu i sprečiti dehidrataciju. Kad je koža dobro hidrirana, pore su manje uočljive.

* Važno je i da nikad ne pokušavate da istisnete mitisere ili bubuljice, to će samo pogoršati stanje i može se desiti da vam se lice "upali". Ukoliko imate problema sa bubuljicama, tretirajte ih proizvodima sa salicilnom kiselinom, prenosi "Dejli mejl".

Laseri

Ako ste se ikada pitali kako holivudske lepotice imaju tako savršenu kožu, znajte da se u najvećem broju slučajeva iza toga "kriju" laserski tretmani. Tretmani laserom kožu podmlađuju i podstiču stvaranje kolagena, a mogu da pomognu i u ublažavanju ožiljaka od akni. Ipak, mora ih raditi lekar, dermatolog koji je obučen za to, a ni slučajno kozmetičarka u salonu "iza ćoška".

Prajmer

Ako vam je potrebno "brzinsko" rešenje, prajmeri čine čuda u kamufliranju pora. Ali, nemojte prajmer koristiti svakog dana jer ćete tako dugoročno napraviti samo veći problem. Neka to bude vaš "kec iz rukava" za posebne prilike.

Šta je "prajmer" i da li vam je uopšte potreban

Ostale vijesti