• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FINALE NAD FINALIMA: Drama, suze, River šampion!!!

Autor mondo.rs

Vredelo je čekati - "duša fudbala" na evropskom tlu - River je posle preokreta na "Bernabeuu" stigao do četvrtog trofeja Kopa Libertadores. Videli smo sporne situacije, sjajne akcije, crveni karton, povrede, želju i suze. Kakvo finale!

Čekali smo dve nedelje na revanš finala Kopa Libertadores - i vredelo je!

Publika na "Bernabeuu", i stotine miliona ljubitelja fudbala kraj malih ekrana, gledali su senzacionalnu utakmicu "arhi" neprijatelja Rivera i Boke, koja nije najkvalitetnija utakmica ove godine - ali, nijedna nije imala ovoliko srca, duše i znoja ostavljenog na terenu.

Finale je imalo sve - haos pred meč, dva odlaganja, izmeštanje u Evropu, a onda i sjajne golove, isključenje, preokret, povrede i "umiranje" do poslednjeg zvižduka!

Tako je umalo Boka Juniors, sa devetoricom na terenu, mogla do šoka u 120. minutu pošto je rezervista Hara pogodio stativu i tako "ispustio" penale, da bi samo minut kasnije u brzopoteznoj kontri - i to posle pete! - meč rešio Fernandez.

Za četvrtu titulu River Plejta, najvredniju u istoriji, pred krcatim stadionom u Madridu, prvi put u istoriji finala Kopa Libertadores na tlu Evrope:

RIVER PLEJT - BOKA JUNIORS 3:1 (0:1, 1:1) UKUPNO 5:3!

Daleko od kuće, od Buenos Ajresa, od "Monumentala" i "Bombonjere", i Evropa je dobila priliku da vidi vrelinu južnoameričkog fudbala, u njegovom punom obliku.

Daleko je to bilo od taktičkih bitaka kakve je trostruki uzasotpni šampion "starog kontinenta" prikazivao na "Santjago Bernabeuu", ali je sadržalo onu vrstu žara, borbe i požrtvovanja - kakva se retko viđa u eri profesionalizma.

To je posebno bilo vidljivo kako se meč bližio kraju, a istorijska utakmica i manje pritiska očigledno je bilo na strani Boke Juniors i igrača koji su pre dve nedelje napadnuti.

Imali su dve velike prilike u prvom poluvremenu preko kapitena Pabla Pereza, da bi Dijego Benedeto postigao peti gol u polufinalima i finalima ovogodišnje Kope!

Argentinski špic je sjajno iskoristio loptu u prostor koju mu je poslao Nandez, bez većih problema je nadmudrio svog čuvara Pinolu, izašao pred Franka Armanija, a onda rutinski završio napad - za veliko slavlje mnogobrojnih navijača u žuto-plavom.

Međutim, od tog momenta sa terena polako nestaje Boka...

River je daleko ozbiljnije pristupio drugom poluvremenu, držao sve u svojim nogama, bio verovatno oštećen i za jedanaesterac - a, onda izjednačio preko Lukasa Prata!

Zakleti navijač Boke Juniors, i njihov nekadašnji član, pogodio je posle prelepe akcije Fernandeza i Palasiosa, za poravnanje rezultata u 68. minutu, i veliku energiju s tribina za tim koji je očigledno imao bolji "momentum".

Mnogo se mučila Boka da dođe do daha, retko kada su pretili Armaniju, da bi se ključni momenat desio već u drugom minutu produžetka.

Neoprezni Barios je užasno startovao na jednom igraču Rivera, za šta je arbitar Akunja pokazao drugi žuti karton - što je Riveru bio dovoljan signal da napadne iz sve snage. I iz svih mogućih oružja...

Šutirali su i iz nekarakterističnih pozicija, šansu je dobio "golobradi" Hulijan Alvarez, a hrabrost im se isplatila već u 108. minutu.

Kolumbijski napadač Huan Kintero je dugu akciju svog tima odlučio da završi udarcem sa ivice kaznenog prostora, kad su mu već rivali ostavili prostora, a golman Boke je ostao nemoćan od siline šuta.

Bio je to signal za ulazak Teveza, ali ni legendarni napadač nije doneo Boki ono što je tražila....

Hara je pogodio stativu, kada je Boka na terenu imala tek devetoricu igrača pošto je zbog povrede napolje morao Gago, da bi tačku na "i" stavio Gonzalo Martinez kada je iskoristio što je Boka sa 11 igrača krenula u njihov kazneni prostor.

River je tako osvojio četvrtu titulu Kopa Libertadores, drugu u ovoj deceniji, dok je Boki ovo četvrti poraz u borbi za titulu.

Podsećamo da je Boka Juniors insistirala na tome da se River Plejt diskvalifikuje iz finala Kopa Libertadores zbog nereda navijača, nisu bili zadovoljni ni time što se igra u Evropi, ali su morali da prihvate da igraju posle odluke Suda za sportsku arbitražu u Lozani.

Ipak, teško da će se samo na tome završiti...

RIVER: Armani - Montijel (od 73. Majada), Maidana, Pinola, Kasko - Poncio (od 59. Kintero), Fernandez, Perez, Palasios (od 97. Alvarez), Martinez - Prato.

BOKA: Andrada - Bufarini (od 111. Tevez), Iskjerdos, Magalan, Olaza - Nandez, Barios, Perez (od 89. Gago) - Pavon, Vilja Kano (od 95. Hara) i Benedeto (od 62. Abila).

Meč je sudio urugvajski arbitar Andres Kunja.

N    A     J      A       V      A

Najiščekivaniji meč godine - konačno!

Još pre dve nedelje na "Monumentalu" trebalo je da saznamo ko je novi klupski šampion Južne Amerike, ali zbog nereda koji su oko stadiona napravili navijači Rivera - kamenovali autobus sa fudbalerima Boke - utakmica je odložena za 24 sata, pa potom i izmeštena.

Stoga će prvi put u istoriji Kopa Libertadores šampion biti odlučen na evropskom tlu, stadionu "Santjago Bernabeeu", kao i prvi put između dva "arhi" rivala Argentine

Meč počinje u 20.30 uz direktan prenos na TV Arena Sport 1:


U međuvremenu smo u prethodne dve nedelje slušali optužbe obe strane, svađe sa rukovodećim ljudima južnoameričkog fudbala, na kraju i žalbu Boke Juniors da se River diskvalifikuje zbog izgreda navijača - što je u toku jučerašnjeg dana i zvanično odbijeno, i to na najvišoj mogućoj instanci - Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Tako su se stekli svi uslovi za odigravanje revanš susreta u kom kladionice nešto bolje šanse daju River Plejtu koji je formalno domaćin ove utakmice.

Boka pred svojim navijačima na "Bombonjeri", pre gotovo mesec dana!, nije iskoristila podršku s tribina i samo je remizirala, u odličnom meču (2:2) u kom su obe ekipe imale bolje i lošije periode, čak River više može da žali zbog promašaja u prvom poluvremenu...

/OVO MOŽDA NE ZNATE O BOKI, RIVERU I SUPERFINALU/

Podsetimo, gol u gostima NE VAŽI u finalu Kopa Libertadores, što znači da ukoliko se regularnih 90 minuta završi bilo kojim nerešenim rezultatom - gledaćemo produžetke.

IZ MINUTA U MINUT:

120+2' - KRAAAJ!

120+1' - GOOOOOOOL! GONZALO MARTINEZ! 3:1! TO JE TO!

Strašna kontra posle kornera za Boku, a Gonzalo Martinez je istrčao sprint od 80 metara i doneo četvrtu titulu svom klubu u Kopa Libertadoresu. 


120' - STATIVA!

Mogla je Boka do izjednačenja, Hara pogađa stativu, igrači u neverici!

118' -
Gago je povređen, izašao je iz igre, Boka sa devetoricom!

117' - Ispromašivao se River pred golom Boke, nisu iskoristili njihovu nepažnju i odlazak na sve ili ništa... Može li to Boka da kazni?

116' -
Gago sa 30 metra - ali Armani!

115' -
Golman Boke u šansi, iako je pet minuta do kraja, probao je glavom posle kornera!

113' -
Mogao je River da sve završi u kontri četiri na jedan, ali greše...

111' -
Tevez na terenu, menja Bufarinija, dok Zukulini ulazi u igru umesto Fernandeza.

108' - GOOOOL! HUAN KINTERO! 2:1 ZA RIVER!

Kružio je i kružio River oko gola Boke Juniors, a onda je Huan Kintero video "rupu" u lošem bloku na ivici kaznenog, odlučioo je da testira svoju levicu - i pogodio je! Eksplodirao je "Bernabeu" posle strašnog udarca Kolumbijca.

Deset minuta ima Boka...


105' - Na 15 minuta smo od penala! A, koliko su česti u finalima?

Do ove godine 12 šampiona Južne Amerike je odlučeno penalima, a čak tri od šest titula je na taj način osvojila Boka.

1977: Boka juniors - Kruzeiro 1:0, 0:1, 0:0, penalima 5:4
2000: Boka juniors - Palmeiras 2:2, 0:0, penalima 4:2
2001: Boka juniors - Kruz Azul 0:1, 1:0, penalima 3:1
2004: Onse Kaldas – Boka juniors 0:0, 1:1, penalima 2:0

Penjarol ima pet poraza u finalima, Boka i Olimpija (PAR) po četiri. River je samo dva puta gubio finala.

104' -
Još jedna uigrana akcija Rivera iz kornera i šut Gonzala Martineza "volej" udarcem, međutim nije to zahvatio na pravi način... Odahnuo je Andrada, čeka se kraj prvog produžetka i mali predah.

102' -
Dva loša šuta Kintera, pa mnogo bolji Alvareza - prohujalo je preko prečke!

97' -
Hulijan Alvarez menja Palasiosa. Mladi napadač je baš retko igrao ove sezone...

95' -
Razleteli su se igrači Rivera po terenu, umalo velika šansa za Kintera, ali je morao da se namesti na levu nogu i tu je izgubio prednost. Hara ulazi umesto Vilje.


92' - Crveni karton! Barios!

Divljački start Bariosa, s dve noge je zgazio igrača Rivera, i za to dobio drugi žuti karton. Automatski i isključenje... Pola sata igrača više za River!

90+6' - Gledaćemo produžetke!


90' -
Tri minuta nadoknade, a toliko otprilike traje svaka pauza pred prekid.

89' -
Pablo Perez je završio svoje u finalu, menja ga Fernando Gago, kome je ovaj stadion i te kako poznat...

86' -
Sve više faulova, sada "upisan" i Barios iz redova Boke.

83' -
Užasan start Maidane, za žuti karton.

81' -
Čekali smo tri minuta na prekid, a onda Olaza loše šutira. Naćo Fernandez dobija žuti karton zbog prigovora kod Akunje...

78' -
Šutira Nandez, ulazi u blok jedan igrač Rivera, a sudija pokažuje indirektan udarac. Igrači Boke traže penal, a igrači Rivera se bune što je išta dosuđeno...


73' -
Montijel izlazi, na terenu Majada.

68' - GOOOOL! RIVER IZJEDNAČUJE! 1:1! PRATO!

Deklarisani navijač Boke - daje gol za River u finalu i raduje se kao nikada!

Sjajni iskusni napadač Lukas Prato je završio najlepšu akciju na meču posle duplog pasa Fernandeza i Palasiosa, a onda povratnu loptu zakucao u mrežu golmana Andrade koji je bio nemoćan. Sada novu energiju dobija River...


67' -
Prato zahvata loptu posle centaršuta, ali nema tu intenziteta...

62' -
Izlazi Benedeto, na terenu je Abila.

59' -
Poncio izlazi iz igre, menja ga Kintero.


55' - Andrada i Prato!

Iznenada šansa za Lukasa Prata posle nemaštovitog napadača Rivera, stigao je prvi do lopte Prato, Andrada mu je sklonio loptu. Penala nema! Andres Kunja pod pritiskom igrača Rivera, ali iznenađenje je da ga nema. 

Možda ga je ubedio Andrada i ležanjem na travi... Ne reaguje ni VAR!

Dosuđen je faul u napadu...


52' -
I treći šut Rivera na otvaranju drugog dela - Palasios, kažu mnogi novi fudbaler Reala - šutira posle driblinga, pravo u Andradu.

49' - Naćo Fernandez!

Strašan šut veznog igrača Rivera sa ivice kaznenog, prohujalo je to pored stative gola koji čuva Andrada. Nagoveštaj bolje igra nominalnog domaćina?

47' -
River odmah preti preko Iskjerdosa posle kornera, preko gola!

45+1' -
Diže se River na kraju poluvremena, ali je Boka izdržala ovaj poslednji nalet. A sad drugih 45 minuta!

44' - GOOOOOOOOL! BENEDETO! 1:0!

Samo nekoliko sekundi posle šanse za River - gol Boke!

Sjajna lopta u prostor Nandeza u prostor, Dijego Benendeto se fantastično snašao pored Pinole, izbio sam pred Armanija, a onda savršeno šutirao - nije nikakve šanse imao golman River da odbrani ovo.

Majstorski!


43' - Andrada!

Velika greška golmana Boka, ali ne koristi to River.


41' - Kasko!

Najbolji napad Rivera do sada, ali loša lopta sa desnog boka za Kaska, koji šutira nekontrolisano. Pablo Perez dobija žuti, dva kapitena su do sada sankcionisana.

40' - Benedeto!

Treća velika prilika za Boku Juniors, prva za napadača Dijega Benedeta, ali i ovoga puta iskusni Franko Armani na pravom mestu u pravo vreme.

32' -
Kasko u naletu, traži penal, ali odmahuje Kunja posle intervencije Iskjerdosa.


30' - PEREZ!

Dugo je trajala priprema udarca - i nije bio dobar. Benedeto je šutirao u živi zid, odbila se lopta na stranu do Pabla Pereza, ali kakav klizeći start Kaska koji je "izbio" loptu van gola. Najbolja šansa do sada, mnogo "rotacije" je imala lopta, ali opet je Perez promašio.

28' -
Poncio je pogrešio, srušio je Nandeza na ivici kaznenog. Žuti karton!

24' -
Užasan centaršut Vilje sa levog boka, iz odlične situacije. Dugo Boka bez šanse.

- Pogledajte i kako je Leo Mesi dočekan na tribinama...


20' - Fernandez!

Specijal Rivera iz kornera, povratna za Naća Fernandeza na ivicu kaznenog prostora, ali nije dobro postavio stopalo vezni igrač Rivera na ovaj šut. Preko gola!

11' - PABLO PEREZ!

Kakva šansa za Pabla Pereza na drugoj stativi. Iskjerdos je loše reagovao posle kornera s desne strane za Boku, stigla je lopta do igrača Boke, imao je sve vreme ovog sveta da se namesti - ali, šutira pravo u Armanija.


9' -
Majdana nesiguran, umalo da savlada svog golmana... Korner!

5' -
Bolji početak Rivera i već nekoliko upotrebljivih centaršuteva, iako se očekivalo da ćemo dugo gledati "opipavanje pulsa" dve ekipe.

1' - Počinjemo!


- Igrači izlaze na teren...

- Ovako je trenutno na "Bernabeuu" gde za 15 minuta počinje meč godine.


- Na stadionu u Madridu je i Antoan Grizman - sa obeležjima Boke.

- Navijači su odavno već napunili "Bernabeuu" koji će biti krcat...


- Navodno, u loži "Santjago Bernabeua" će večeras sedeti i Leo Mesi.

- River i Boka su do sada odigrali 247 međusobnih utakmica, a Boka je uspešnija sa 88 trijumfa. River je upisao 81, a 78 puta je meč završen bez pobednika.


- Boka Juniors je uspešnija od svog najljućeg rivala i do sada je šest puta osvajala trofej Kopa Libertadores (1977, 1978, 2000, 2001, 2003 i 2007) i ukoliko večeras trijumfuje, izjednačiće se sa Indepedijenteom, sedmostrukim šampionom Južne Amerike koji je svoje titule osvajao tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. River je do sada osvojio tri trofeja, poslednji 2015. godine.

- Pogledajte kakva je atmosfera bila u Madridu u toku današnjeg dana. 


- SVE o finalu Kopa Libertadores na koje smo čekali dve nedelje...

/Pobedio lobi Boke Juniors: Superklasiko stiže u Evropu!/

/Boka neće na revanš: "Ne dolazi u obzir!"/

/Odlučeno je: Igraće se van Argentine!/

/Fudbaleri Boke pevaju dok oko njih pucaju stakla/

/Hapšenja zbog zasede za igrače Boke/

/VIDEO: Nasilje u Buenos Ajresu, igrači Boke u bolnici!/

/9 minuta posle "početka": NE IGRA SE!/

/Zvanično: Superklasiko opet otkazan!/

/Poziv iz Italije: Dovedite ovde River i Boku!/

/Boka je već šampion ili pred praznim Monumentalom?/

/Kako je argentinski haos približio Mundijal Srbiji/

/MONDO: Haos u Buenos Ajresu, izbliza/

- Da vas čujemo?

Anketa

Ko će osvojiti Kopa Libertadores?

  • Boka

    63.79% (37)

  • River

    36.21% (21)

Ko će osvojiti Kopa Libertadores?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC