• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Državne jasle'' više nisu najpoželjniji posao

Autor mondo.ba

Za zaposlene u BiH najpoželjnija radna mjesta su u kompanijama u stranom vlasništvu, a tek manji dio bi radio u državnim firmama, pokazuje posljednje istraživanje portala Posao ba.

Prema tim rezultatima, gotovo pola njih bi kod stranog poslodavca, svaki treći bi kod domaćeg, a svaki peti bi da bude sam svoj gazda, prenose Nezavisne novine.

 Istraživanje pokazuje kako se trendovi mijenjaju, jer tek 16 odsto ispitanika bi da uživa benefite na "državnim jaslama".

Najvažniji kriterijumi na radnom mjestu su im međuljudski odnosi, zatim priznanje za obavljen rad, dok je tek na trećem mjestu novac.

Ključnim stavkama prilikom dobijanja posla smatraju radno iskustvo, znanja i vještine, preporuke, ali i vezu.

Pola onih koji imaju posao je istaklo da planiraju da ga promijene u narednih godinu dana, 20 odsto bi to učinilo samo ako budu prisiljeni, dok ostatak ne razmišlja o promjeni posla.

U tekstu se navodi da više od pola ispitanih ne očekuje povišicu ili napredovanje do kraja ove godine, a manje od 10 odsto je ovo ostvarilo tokom ove godine. Svaki treći ispitanik se plaši za svoje radno mjesto, ali većina njih (64 odsto) nema ovaj strah i radno mjesto smatraju sigurnim.

Sa druge strane, skoro 90 odsto nezaposlenih u BiH spremno je da volontira, ako će tako doći do zaposlenja.

Od tog procenta, 39 odsto bilo bi spremno da volontira do mjesec dana, 33 odsto do tri mjeseca, dok se, sa druge strane, 12 odsto izjasnilo da nije spremno na ovaj korak.

Većini (58%) nije bitno da li će zaposlenje naći u struci za koju su obučeni ili van nje, a presudan kriterijum prilikom izbora radnog mjesta im je novac, odnosno visina primanja (82 %).

Smatraju da su za dobijanje posla podjednako važni iskustvo (62%), ali i veza (62%), a potom dolaze preporuka, sreća, znanja i vještine i formalno obrazovanje.

Najviše traže poslove preko društvenih mreža, specijalizovanih sajtova za zapošljavanje, zatim preko porodice i prijatelja.

Otkada su nezaposleni, čak 28% ispitanika je apliciralo na šest do 10 konkursa za posao, dok se njih 25% prijavilo na do pet konkursa.

Kada su mladi u pitanju, nešto više od pola ispitanih očekuje zaposlenje u roku od tri mjeseca po završetku školovanja.

Iskustvo, znanja i vještine, formalno obrazovanje, preporuke i vezu smatraju presudnim kriterijumima za dobijanje posla, a najbolji period za traženje posla im je odmah nakon završetka škole.

Više od 60 odsto ispitanika je naglasilo da imaju neke ideje šta bi željeli da rade po završetku školovanja, ali da nisu 100 odsto sigurni, dok ostatak ne zna šta bi želio da radi.

Portal Posao.ba ovo istraživanje je sproveo na nedavno održanom online sajmu zapošljavanja "Virtuelni dani karijera i znanja 2018" u saradnji s partnerima iz Hrvatske i Srbije.

U toku 2018. godine 129 državnih službenika sa svih nivoa vlasti u BiH napustilo je državnu službu, dok ih je lani otišlo 108, rečeno je u agencijama za državnu službu BiH i FBiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE