• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Wi-Fi odlazi u prošlost

Autor mondo.rs

Bez obzira na to koliko nam je promenio živote, Wi-Fi može da nas nervira zbog toga što je često nedosledan i nepouzdan, čak i kod korisnika sa malim kućama.

 Wi-Fi odlazi u prošlost Izvor: MONDO portal.

Wi-Fi može da izazove još veću glavobolju kompanijama, kojima je potrebna pouzdana mreža za uređaje, naročito na većem području. Neke kompanije zato gledaju da implementiraju novije načine umrežavanja opreme i zaposlenih, a to je u ovom slučaju 5G.

Mobilni internet je već brži od Wi-Fi u mnogim zemljama, a prelazak na 5G će osigurati još brže povezivanje. Niska latencija (kašnjenje na odziv), fleksibilnost, dobra sigurnost i funkcije određivanja prioritetnih podataka, takođe su pomogli da 5G postane atraktivan predlog.

Pročitajte i ovo: Najbrži način bežičnog slanja fajlova između telefona

Prema pisanju časopisa MIT Technology Review, Audi je među onima koji razmišljaju o privatnim mrežama, pa je ovog leta započeo testiranje 5G mreže za svoje robote. Ako im to uspe, Audi bi mogao da iskoristiti 5G, kako bi u potpunosti zamenio svoju Wi-Fi mrežu.

BMW, Daimler i Volkswagen takođe su zainteresovani za 5G, kao i komunalne i brodske luke, zajedno sa proizvodnim, naftnim, gasnim i hemijskim kompanijama. Nemačke kompanije su posebno zainteresovane, prema izveštaju, jer očekuju da će im pomoći da ostanu na čelu napredne proizvodnje kao deo nacionalne inicijative pod dobro poznatim nazivom Industrie 4.0.

Pročitajte i ovo: Ako imate ovakav Wi-Fi ruter - podesite ga opet!

Privatne 5G mreže će verovatno pokazati dobrobit proizvođačima opreme i kompanijama, koje pomažu u upravljanju takvim mrežama. Jedna istraživačka kompanija procenjuje da će tržište generisati 356 milijardi dolara za deset godina.

Posebno u bliskoj budućnosti, troškovi mogu da budu ograničavajući faktor za manje kompanije, koje su zainteresovane za 5G, a čak se i veće kompanije mogu suočiti sa preprekama u dobijanju spektra bežičnog pristupa koji im je potreban kako bi upravljale svojim mrežama.

Međutim, kad kompanije dobiju svoju opremu i pristup spektru, moći će da izgrade svoje mreže čak i ako im mobilni operateri nisu omogućili 5G za njihove poslovne sajtove. Sve ovo uticaće, pišu Novosti, na to da Wi-Fi polako bude zamenjen pouzdanijim, ali i bržim 5G mrežama, koje će već od 2019. godine biti komercijalizovane u velikom delu razvijenog sveta.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS