• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft uvodi podršku za Chrome ekstenzije!

Autor mondo.rs

Microsoft Edge neće nigde, kako su pojedini domaći mediji preneli - neće umreti - ali će dobiti podršku za Google Chrome ekstenzije.

 Microsoft uvodi podršku za Chrome ekstenzije! Izvor: MONDO portal

Svetlo na kraju tunela ili početak kraja? Neki stručnjaci, posebno oni za onlajn bezbednost smatraju da je odluka kompanije Microsoft da Edge pregledač interneta sa EdgeHTML standarda prevede na Chromium izuzetno loša, jer Google stavlja u dominantan položaj u svakom, ali posebno u smislu loše politike bezbednosti podataka, o čemu se ovih dana intenzivno raspravlja, a kompanija iz San Franciska je dobila i nekoliko teških kazni zbog toga. S druge strane deo IT zajednice je oduševljen, jer će i Edge postati kompatibilan sa prikazom sajtova i standarda, koji se primenjuju za Chrome pregledač.

Sa poslovnog stanovišta, posebno kad se ima u vidu da je tržišni udeo Edge-a oko pet odsto, jasno je zašto je Microsoft priznao poraz i prešao na Chromium.

Ono što je zbunilo mnoge domaće korisnike interneta su pisanja pojedinih medija da Microsoft ubija Edge i da stiže neki nov pregledač. To nije tačno. Edge nastavlja da postoji, ali će njegov “motor“, odnosno pozadina i način na koji radi biti promenjeni u skladu s Chromium standardom. Takođe, Edge će zadržati poznat dizajn i svoje ime, iako će u pozadini doći do drastičnih promena.

I sad ono najvažnije - Microsoft će uvesti podršku za Chrome ekstenzije!

Edge će biti dostupan, osim za iOS i Android i za Windows 7 i Windows 8 operativne sisteme, kao i za macOS, između ostalih, dok se Windows 10 podrška podrazumeva.

MONDO MobIT

Ovu izuzetno važnu stvar otkrio je jedan od članova novog razvojnog tima Edge Chromium projekta na Reddit sajtu. Kasnije je, nakon serije istih pitanja upućenih direktno kompaniji Microsoft, to potvrdio i Kajl Alden, rukovodilac Edge Chromium projekta. “Namera nam je da omogućimo korišćenje svih Chrome ekstenzija za Edge pregledač, a da Edge bude dostupan na svim Microsoft uređajima“, rekao je Alden za The Verge.

Iako nema vremenskog okvira, još uvek, u kojem možemo očekivati nov Edge pregledač zasnovan na drugačijem “motoru“, lepo je znati da će on biti samostalan, da će dobijati ažuriranja vam zakazanih Windows 10 ažuriranja i da neće biti sastavan deo tog operativnog sistema, nego će korisnici moći da ga preuzmu sa bilo kojeg podržanog uređaja.

Više detalja o ovoj odluci pronađite na linku.

Windows 10 April 2018 Update - Microsoft Edge
Izvor: Windows

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS