• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Struka protiv rekorda: Suludo je gurati djecu

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Košarkaški treneri i stručnjaci iz oblasti sporta i medicine za MONDO prokomentarisali nastup dječaka od 11 godina za seniorski tim i složili se u ocjeni da se tako nešto ne smije dešavati u sportu.

 Dječak 11 godina igrao za seniore - treneri, ljekari, stručnjaci o rekordu Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Košarkašku javnost, ali i regionu proteklog vikenda iznenadila je vijest da je jedanaestogodišnji dječak E. D. zaigrao za seniorski tim.

On je ušao u igru na utakmici između OKK Čelik i KK Iskra iz Bugojna u posljednjoj minuti igre i tako debitovao za seniorski tim sa 11 godina, što je nezapamćeno u svijetu košarke.

Pojedini domaći mediji uz hvalopspjeve o supertalentovanom klincu, u šta ni jednog trenutka ne sumnjamo, nazvali su ovo istorijskim trenutkom bh. košarke, a vijest o neobičnom rekordu su prenijeli i pojedini mediji u regionu.

Potez trenera Iskre Muje Kovačevića izazvao je brojne reakcije, a MONDO je kontaktirao košakaške trenere i stručnjake iz oblasti medicine i sporta kako bi istražio i „drugu stranu medalje“ u ovom slučaju.

"Ne znam kako im je to uopšte uspjelo da jedno dijete od 11 godina može da zaigra za seniore na takmičarskoj utakmici. Moje mišljenje je da je to suludo. Taj potez trenera, kluba, ko god je odgovoran je napravio sulud potez, jer je to više štetno nego što će mu koristiti“, bila je prva reakcija Dragana Pekića, trenera mlađih kategorija u KK Una iz Kozarske Dubice u razgovoru za MONDO.

"Djetetu je učinjena 'medvjeđa usluga'. To je klinac od 11 godina i on je igrao protiv igrača koji su tri puta stariji i teži, to samo nanosi više štete nego što će mu dobrog donijeti. Isto tako pisanje medija na način da se veliča talent po mom mišljenju nije na mjestu i nije nešto što treba raditi“, ocijenio je on.

Pekić je istakao da do seniorskog tima ima jako puno i da svaki igrač, ma o kakvom god talentu da se radi, treba da pređe svoj razvojni put.

„I u Partizanu imate ekstratalentovane igrače kadetske, juniorske reprezentativce poput Trifunovića pa takvi igrači ne igraju za prvi tim Partizana. Ili su u nekom manjem klubu ili u omladinskim kategorijama. Imao sam i ja klinca talentovanog koji je sada u Italiji, ali uspio sam tog klinca od 15 godina sačuvati od igranja za seniore. Sve ima svoj tok, treba čuvati djecu i od povreda i od svega“, istakao je Pekić.

Upravo na opasnost od povreda kod ovakvih slučajeva nastupa igrača za mnogo starije kategorije ukazao nam je i dr Milidrag Vukotić, načelnik Službe medicine sporta Zavoda za medicinu rada i sporta u BL.

"Mogućnost povrede je sasvim izvjesna. Osim toga, ja to nisam vidio, ali na terenu to vjerovatno izgleda tragikomično. Tu je pitanje ko je to uopšte dozvolio? To je osoba koja u psihofizičkom razvoju ne odgovara dobi za seniore, mogućnost povreda je veća, opterećenje na treninzima i utakmicama je veće i to osoba od 11 godina ne može da isprati. Ovo je nešto što ne smije biti ni izuzetak, a ne pravilo“, istakao je Vukotić.

Tokom razgovora dr Vukotić je nekoliko puta ponovio da je šokiran ovim slučajem i to treba najoštrije osuditi i sankcionisati, a ne prikazivati kao nekakvu sjajnu vijest.

"To bi trebao biti slučaj bez presedana u kojem je zakazao i delegat, ali i KSBIH. To može biti prededan koji nikako ne smije da se ponovi u budućnosti i koji po mom mišljenju treba biti najoštrije sankcionisan. Pravilnici svih sportskih saveza su vrlo jasni, razlika je možda u jednoj godini, ali osoba ispod 16 godina ne može nastupati za seniorski tim. Da bi nastupio za seniore igrač mora imati 16 godina i uz specijalni ljekarski pregled, koji uz standardne laboratorijske nalaze uključivati i saglasnost roditelja, nalaz psihološkog testiranja, kao i rentgen šake uz procjenu koštane zrelosti“, istakao je Vukotić.

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Aleksandar Ćikić, trener juniorskog tima Igokee i pomoćnik nekadašnjeg selektora BIH Duška Vujoševića ukazao je i na problem sa kojim se mladi igrači mogu da susretnu ukoliko se o njima govori u superlativima.

"Neko dijete proglasiti za talenta, bez obzira koliko ima godina, je teško breme za dijete i za roditelje. Nadam se da to neće uticati negativno na tog dječaka. Ta medijska pažnja može da dovede u konfuziju dječaka, ali nadam se da neće biti tako. Treba postaviti pitanje treneru i onima koji su ga registrovali kako je ovo moguće. Prije je postojalo pravila da sa 15 godina uz specijalnu dozvolu ljekara može da nastupi i ovo možda treba natjerati sve nas u košarci da provjerimo da li to pravilo postoji i da li funkcioniše. Sa strane košarke on u seniorskoj košarci nema šta da traži, bilo da igra minut ili pet ili deset. Možda je ipak najbolje ne dizati veliku prašinu zbog samog djeteta“, istakao je Ćikić.

On je upozorio da je riječ o djetetu koje je stavljeno u svijet odraslih.

"Ne znam kakva je ideja kolege trenera, ali mislim da nije za dječaka od 11 godina ni da bude u svlačionici sa momcima od 24, 25 godina ili starijima. On ne treba da bude tu, zamislite u kojoj je situaciji on kao adolescnet slušajući njihove priče u svlačionici, to su dva svijeta i to nije za njega. Tu treba voditi računa o okruženju tog djeteta i uticaju na njega, jer ako takav dječak ide na utakmice, on putuje s njima, provodi vrijeme. Treba voditi računa i o njegovim dječijim potrebama, a ne samo staviti to sve u kontekst košarke“.

Sport, pogotovo vrhunski, je postao ekstreman u svakom obliku, tako da ovakve stvari čak i ne treba da nas čude u današnje vrijeme, smatra dr Duško Lepir sa Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Banjaluci, koji se u svojim naučnim radovima i predavanjima često bavi psihologijom u sportu.

"Postoje razni slučajevi gdje su se roditelji ponašali agresivno, a oni su na kraju postali vrhunski sportisti. Taj slučaj ne znači da će njega to nužno sputati, možda on ima mentalne predispozicije da izgura to. Sport je otišao u krajnost i ne čudi nas da se ovako nešto desi. Ali ako gledamo neki prirodni razvoj trebamo tu biti oprezni. Možda je ovo bio neki medijski potez, da se privuče pažnja, ali definitivno nepojmljivo mi je da sa 11 godina može da prati sve u seniorskoj kategoriji“, rekao je Lepir.

Uvođenje mladih igrača u starije selekcije, odnosno seniorske ekipe, prema njegovom mišljenju, možemo posmatrati iz dva ugla.

"Tu može da cilj bude konačni rezultat, ako ćemo napraviti vunderkinde po cijenu svega ili možemo to da gledamo malo šire. Protivnik sam forsiranja, jer treba ostati zdrav za kasnije. Veliki sam kritičar generalno sporta gdje je cilj samo rezultat. Mada ja nisam čuo za ovakav slučaj da tako rano neko uđe u seniorsku konkurenciju“.

Ulazak dječaka u igru na kraju meča, gdje je on postigao i poene, prema njegovom mišljenju mogli bismo pozitivo posmatrati ukoliko bi to bila svojevrsna promocija da se što više djece privuče sportu, ali Lepir sumnja da je to ovdje slučaj.

"Bojim se da postoji više nekog PR-a ili pritiska da se to uradi. Sad postoji i pitanje kako taj dječak doživljava sve to i što mu je dato da šutne. Koji smisao to sve dobija? Definitivno da će on osjećati dodatni pritisak ako se radi o ekstratalentu. Postoji pitanje koji su sad njegovi ciljevi za dalje. Mislim da ovo nije nikakva usluga za njega kao igrača, nego da su mu više stvorili pritisak, što opet ne znači da on to ne može izgurati. Ali možemo dobiti i to da će sad i drugi igrači, a i roditelji vršiti pritiske na trenere pa da i oni uđu, možda ne sa 11, ali možda sa 13 godina. Znamo kako to ide, pogotovo u fudbalu toga ima. Definitivno je nepotrebno guranje djeteta u takvu situaciju, ali možda dječak ima potencijala da iznese situaciju“, istakao je Lepir.

Trener Iskre Mujo Kovačević rekao je da je dogovor ljudi u klubu bio da na svaku utakmicu povedu nekog iz omladinskih kategorija, te da je obećao dječaku da će ući u igru i ispunio obećanje. Poslije utakmice on je čak najavio da bi dječak mogao tokom sezone ponovo dobiti priliku.

"Ako je on postavljen da bude u seniorskoj ekipi i svo vrijeme je sa ekipom tu onda nema zdravorazumskog objašnjenja. To još nisam čuo da sa 11 godina neko bude u seniorskoj ekipi, bilo je sa 14 ili 15 godina. Ukoliko je pak neka praksa da oni svaku utakmicu stave nekog dječaka na spisak, da ih možda nagrade za nešto, onda se tu radi o PR-u“, ocijenio je Lepir.

Trener SKK Borac 1947 Bojan Božić smatra da ovim potezom dječak ništa neće dobiti u svom košarkaškom razvoju, jer je premlad.

"Seniorska košarka, bez obzira o kojem rangu takmičenja je riječ je ozbiljna stvar za dijete od 11 godina. Bilo kakav nenamjerni manji udarac mogao bi da izazove ozbiljnu povredu kod djeteta tog uzrasta. Ukoliko su ga skinuli sa ekipom da ga za nešto nagrade i dogovorili sa drugom ekipom da ga puste da da koš, to su onda drugi motivi, međutim, da dijete od 11 godina igra za seniore, to je nemoguće“, ocijenio je Božić.

Anketa

Da li biste dozvolili vašem djetetu da sa 11 godina zaigra za prvi tim?

  • Da, ako je talentovan

    17.74% (11)

  • Ne, nikako

    82.26% (51)

Da li biste dozvolili vašem djetetu da sa 11 godina zaigra za prvi tim?

Rezultati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC