• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARTIZAN: Ispunite zahteve ili istupamo iz Superlige!

Autor mondo.rs

Partizan obrazložio zbog čega razmišlja da istupi iz elitnog srpskog takmičenja: "Ako nam ne ispune zahteve, istupamo iz Superlige".

 PARTIZAN: Ispunite zahteve ili istupamo iz Superlige! Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Članovi Upravnog odbora Fudbalski klub Partizan u subotu su održali hitnu sednicu na kojoj je odlučeno da crno-beli istupe iz Superlige Srbije i napuste Zajednicu klubova ukoliko im se ne ispune postavljeni zahtevi.

FK Partizan je ogorčen na direktora Superlige Srbije Vladimira Bulatovića i sudiju Aleksandra Živkovića zbog rešenosti da se meč između Partizana i Mačve (0:0) odigra u nefudbalskim uslovima, po vejavici i dubokom snegu. 

Razočarani Mirković: Dobro ću razmisliti šta dalje!

Tim povodom Partizan je izdao saopštenje, koje prenosimo u celini:

"Međutim, ovom prilikom, FK Partizan želi da, nakon održane Vanredne sednice UO, istakne nekoliko činjeničnih okolnosti koje ukazuju na potpuno odustvo regularnosti i kršenja pozitivnih pravnih propisa FSS prilikom odigravanja ove utakmice:

1. Pre njenog početka, članovi UO FK Partizan su konstatovali odsustvo regularnih uslova usled izrazito nepovoljnih vremenskih uslova (u Beogradu je, u tom momentu, temperatura vazduha bila ispod nule, a snežna vejavica je nanoslila smetove na glavnom terenu Partizanovog stadiona).

2. Direktor SuperLige je, u telefonskom razgovoru, obavestio Generalnog direktora FK Partizan, g. Miloša Vazuru, koji je, u ime UO FK Partizan zahtevao da se utakmica prekine, da je njegova procena da se ova utakmica odigra do kraja i da će i SVE PREOSTALE UTAKMICE biti odigrane prema utvrđenom rasporedu.

3. Na poluvremenu utakmice, službeno lice FK Partizan, Dragan Velanac, je obavestio i glavnog sudiju Aleksandra Živkovića iz Niša o zahtevu UO FK Partizan, predsednika UO, Milorada Vučelića i Generalnog direktora, Miloša Vazure, da se, usled dodatno pogoršanih vremenskih uslova, utakmica prekine. Sudija Živković je odbio ovaj zahtev upućujući rukovodstvo FK Partizan da 'traktorom nastavi da čisti sneg' i zahtevajući da g. Velanac napusti službene sudijske prostorije.

4. Utakmice koje su na programu danas, 15. decembra, odložene su usled nepovoljnih vremenskih prilika.

Kakav, bre, fudbal - "zimske čarolije" i 0:0! (VIDEO)


FK Partizan želi da istakne da su ovakvim postupanjem grubo prekršene Propozicije takmičenja Superlige Srbije u fudbalu za takmičarsku 2018/19. godinu (u daljem tekstu Propozicije) i to prevashodno u čl. 12. Propozicija u koneksitetu sa čl. 16. istog pravilnika."

U ovom slučaju su i Direktor Superlige i glavni sudija dva puta obaveštavani o nemogućnosti odigravanja utakmice između FK Partizan i FK Mačva iz Šapca.


Čl. 12, st. 3. Propozicija predviđa obavezu prekida utakmice iz opravdanih razloga koji se nisu mogli otkloniti i eksplicitno navodi i nevreme kao razlog prekida. O prekidu, prema istom članu, odlučuje sudija na osnovu svog sudijskog uverenja, a sudija Živković iz Niša je doneo odluku da se, i pored opravdanog zahteva FK Partizan, utakmica nastavi i privede kraju.

Sa druge strane, čl. 16. st. 2. Propozicija insistira na tome da se odložena utakmica jesenjeg dela prvenstva mora odigrati do završetka jesenjeg dela, što je u koliziji sa čl.12, st. 2, koji predviđa da se u slučaju izuzetno lošeg vremena ili drugih nepredviđenih okolnosti, utakmica može odložiti, a odložena utakmica će se odigrati sutradan odnosno u drugom terminu koji odredi Direktor lige.

Postavlja se pitanje da li su danas odloženim utakmicama za sutrašnji dan već prekršene odredbe čl. 16. Propozicija imajući u vidu da su sve poslednje utakmice jesenjeg dela šampionata bile predviđene za 15. decembar.

Ukoliko se, međutim, staje na stanovište da se i nedelja, 16. decembar, smatra poslednjim danom jesenjeg dela prvenstva, može se uputiti pitanje zašto Direktor lige nije omogućio odlaganje utakmice FK Partizan i FK Mačva iz Šapca za nedelju, 16. decembar 2018. godine, baš kao što je slučaj i sa ostalim poslednjim utakmicama jesenjeg dela prvenstva.


FK Partizan drži da je postupanje Direktora lige neprofesionalno i tendenciozno, oštro suprotstavljeno načelu distrubutivne pravde koje nalaže da se u istim slučajevima mora postupati na isti način. Odlukama koje je doneo direktno je i bitno uticao na regularnost takmičenja. Ovakva postupanje je samo poslednje u nizu eklatantnih ogrešenja čiji je FK Partizan postao nevoljna sistematska žrtva.

FK Partizan je u potpunosti svestan nepravnog i nepravednog tretmana koji ima u Super ligi Srbije ali je želeo da svojim konstruktivnim pristupom utiče da sila prava nadvlada pravo sile i da zapovest razuma nadvlada brutalnost bezumlja.

Međutim, kada pravno i sportsko nasilje prevlada, kada kako naš narod kaže 'dara prevrši meru', FK Partizan će, u cilju sprečavanja svoje dalje diskriminacije, preduzeti sledeće mere:

1. U skladu sa čl. 58. Pravilnika o takmičenju FK Partizan će, u predviđenom roku, uložiti žalbu na odigranu utakmicu i zahtevati ponovno odigravanje ove utakmice.

2. FK Partizan očekuje i apeluje na FSS da zakaže hitnu vanrednu sednicu i skupštinu predstavnika klubova Zajednice Superlige i Prve lige Srbije kako bi se najzad argumentovano i okviru instutucija sveobuhvatno razgovaralo o aktuelnom stanju u Superligi Srbije.

3. FK Partizan zadržava pravo da, ukoliko se ovim njegovim zahtevima ne izađe u susret u roku od 48 časova od momenta podnošenja ovih zahteva i žalbe, prekine dalje učešće u Superligi Srbije i napusti Zajednicu klubova Super lige i Prve lige Srbije", naglašeno je u saopštenju FK Partizan.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC