• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Broj nezaposlenih u RS smanjen za 15 odsto

Autor SRNA

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske trenutno se nalazi 97.193 nezaposlena lica, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 18.154 lica, odnosno 15,7 odsto, rekao je Srni direktor Zavoda Miroslav Vujičić.

 Nezaposlenost u RS Izvor: MONDO arhiva
Ilustracija
Izvor: MONDO arhiva

  Vujičić je istakao da je očigledno da se u evidencijama Zavoda tokom ove godine bilježi pad broja nezaposlenih, a lica koja se prijavljuju na evidenciju najčešće to rade zbog aktivnog traženja zaposlenja.

On je naglasio da se u proteklih 11 mjeseci na evidenciju Zavoda prijavilo 57.467 lica.

Prema njegovim riječima, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Srpske najviše se nalazi kvalifikovanih radnika - 32.078, zatim 30.444 radnika sa srednjom stručnom spremom i 10.685 radnika koji posjeduju visoku stručnu spremu.

Vujičić napominje da od lica sa trećim stepenom stručne spreme, najviše prijavljenih je u zanimanjima prodavca, bravara, automehaničara, kuvara i vozača teretnih kola, dok je sa četvrtim stepenom stručne spreme najviše prijavljenih u zanimanjima ekonomskog, mašinskog, medicinskog, poljoprivrednog i saobraćajnog tehničara.  

"Od lica sa sedmim stepenom stručne spreme, najviše prijavljenih je diplomiranih ekonomista, pravnika, psihologa, profesora razredne nastave i profesora engleskog", kaže on.

Vujičić naglašava da je za 11 mjeseci ove godine sa evidencije Zavoda za zapošljavanje zbog zaposlenja odjavljeno 40.651 lica, što je za 9,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Vujičić dodaje da su tokom ove godine poslodavci iskazali potrebu za 14.815 radnika, a najveća potreba iskazana je za za prodavcima, bravarima, konobarima, obućarima i vozačima teretnih vozila, a kada je u pitanju četvrti stepen stručne spreme za ekonomskim, mašinskim i medicinskim tehničarima, kao i elektrotehničarima.

Kada je u pitanju sedmi stepen stručne spreme, Vujičić kaže da su poslodavci iskazali najveću potrebu za profesorima razredne nastave, diplomiranim ekonomistima, pravnicima, mašinskim inženjerima i ljekarima.

Vujičić podsjeća da tokom ove godine Zavod za zapošljavanje Republike Srpske sprovedi niz projekata za zapošljavanje i samozapošljavanje lica sa evidencije nezaposlenih.

"Ukupna sredstva planirana za realizaciju ovih projekata iznose 21.640.711 KM, a namijenjena su za zapošljavanje više od 5.600 lica", ističe Vujičić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 6

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Baka

Daje koliki je postotak zaposlenih,a ne koliko je smanjen postotak ne zaposlenih.Odlaze ljudi .......

Marko

Zato sto ih je 30% napustilo zemlju....

Laufer

Koliko je od tih umrlo,koliko je otislo van A koliko stranacki zaposleno...

Baka

15 % manje neszaposlenost ali je 40 % odselilo.Ja jos nisam čuo da se neko zaposlio ovde.

Darko

Tih 15% su oni sto su otisli u trbuhom za kruho u evropu a ne neki uspjeh vlade da im je nasla posao ovdje

MONDO REPORTAŽE