• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemanja Davidović: Da vam dom bude pametniji...

Autor mondo.ba

Prava snaga ove zemlje su mladi, perspektivni ljudi, koji su odrasli i obrazovani u Bosni i Hercegovini i koji planiraju da svoje znanje iskoriste kako bi poboljšali život svih stanovnika.

 Nemanja Davidović: Da vam dom bude pametniji... Izvor: Mondo/Nemanja Davidović

Izvor: Mondo/Nemanja Davidović

Jedan od njih je i  dvadesetdvogodišnji Nemanja Davidović, student treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, koji je osmislio način da pomoću aplikacije upravlja različitim uređajima.

Nemanja je rođen u Bosanskom Petrovcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Želja da jednog dana postane uspješan inženjer iz oblasti IT industrije ga je dovela u Banjaluku, a ideja čijom  realizacijom bismo kućanskim aparatima i mnogim drugim stvarima mogli da upravljamo uz pomoć pametnog telefona ga je natjerala da se prijavi za emisiju na jednoj televiziji, koja mladim inovatorima daje prostor da predstave svoj projekat.

Za naš portal pričao je o svom projektu kao i drugim interesovanjima.

- Ideja pametnih utičnica, prekidača, uređaja za kontrolu grijanja u stambenom objektu i slično  naišla je na veliko interesovanje. Šta je zapravo suština tog projekta i kada se javila ideja?

Znao sam način kako da napravim proizvod, ali nisam znao kako da ga predstavim javnosti. Ono što mene već godinama nervira jeste to da, kada mi ujutru neko dođe u stan, ja moram iz kreveta da ustanem da njemu otvorim vrata, što mi je neopisivo mrsko. Onda sam shvatio - zašto to ne radimo preko telefona? I tada se javila ideja. Isto tako sam shvatio da razradom ove ideje mogu da uradim još mnogo toga. Zvaničnu prezentaciju ideje imao sam u jednom programu u organizaciji "Start centra" iz Banjaluke. Taj program me je nekako ohrabrio i pokazao mi najbolji način prezentovanja. Kasnije sam se prijavio za emisiju „Mojih  5 minuta“ i projekat je prošao. Ostalo je još dva kruga do finala i to me čini veoma zadovoljnim. Naša ideja je da proizvodimo pametne prekidače, utičnice, kontrolore, regulatore napona, uređaje koji automatizuju procese i radnje uz pomoć mobilnog telefona. Na primjer, ukoliko preko telefona želite da upalite grijanje, to će vam biti omogućeno.

- Proizvodi slični Vašem već postoje na tržištu. Po čemu se ovaj razlikuje?

Trebamo biti realni i reći da ništa na svijetu nije novitet, pa tako ni ovo. Nešto veoma slično  odavno postoji u razvijenim zemljama Zapada, ali u realizaciji našeg projekta učestvuju mladi ljudi, a ne, na primjer, renomirana kompanija. To je ono što je zanimljivo. Razlika između našeg i postojećeg proizvoda je u tome što ne uvozimo neko gotovo rješenje i samo ga ovdje ugradimo, nego pravimo rješenje u vašem domu. Naši proizvodi nose sigurnost, uštedu vremena i novca, a ta ušteda novca se javlja kroz uštedu energije.

- Na koji način bi uređaj koji nam prezentujete trebalo da funkcioniše? I za šta vam je najpotrebniji novac?

Funkcionisao bi tako što ugradimo hardverske komponente u vaše stanove. Te hardverske komponente posjeduju modul za komunikaciju putem interneta koji komunicira sa vašim telefonom, tabletom, laptopom. To sve je moguće i ako nemate internet u vašem domu. Početni kapital koji bi nama bio potreban vezan je za poslovni prostor, eventualno neku platu radnicima i nabavku komponenti. Moje kolege Jovo Savić, Marko Gadžić i ja krenuli s njenom realizacijom i mnogo prije nego što smo se prijavili u emisiju. 

- Realizacija projekta, obaveze na fakultetu, članstvo u brojnim nevladinim organizacijama izuskuju mnogo vremena. Koliko vremena Vam ostaje za neke druge aktivnosti? Pored interesovanja za IT tehnologiju koje su još Vaše sfere interesovanja?

Ja nisam uradio segmentaciju obaveza, kod mene je to sve jedna obaveza. Sve ovo iziskuje mnogo vremena, sigurno 13 ili 14 sati rada dnevno, što je mnogo, ali za sada uspijevam. U periodu sam života kada trebam da stvaram, biće vremena za odmor. Član sam saveza studenata ETF-a i radimo mnoge korisne stvari za studente, između ostalog planiramo predlaganje izmjene zakona o viskoškolskom obrazovanju, koje će na ETF donijeti studijske programe u trajanju od svije godine. Prva sfera interesovanja je moje obrazovanje, druga sfera interesovanje je ovaj projekat na kojem radim, a zatim politika, sport i sve ostalo.

Za sport trenutno imam najmanje vremena, što mi je mnogo žao, ali trenutno sam u godinama kada trebam da budem aktivan u nekim drugim sferama i da stvaram, a za sport će biti vremena i kasnije. Interesovanje za politiku se javilo relativno rano, još u osnovnoj školi. Kasnije, kroz razna  takmičenja sam naučio osnove političkog djelovanja, a stanje poličke scene u Bosanskom Petrovcu natjeralo me je da se kandidujem za funkciju na kojoj bi, ukoliko dobijem potreban broj glasova, mogao nešto da promjenim. Ostvario sam dobar rezultat i time pokazao da mladi ljudi mogu nešto da naprave. Što se tiče politike, nemam neka konkretna interesovanja, želim da  budem dorastao vremenu u kojem sam i mjestu na kojem sam.

- Trend odlaska mladih se nastavlja. Kakvo je Vaše mišljenje o tome? Gdje sebe vidite za deset godina?

Iz mog ugla, ja nemam gdje da odem i ne planiram da odem. Moram da priznam da ponekad i ne razumijem ljude koji odlaze, čini mi se da se predaju bez borbe. Perspektive ima na svakom mjestu na svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini. Budućnost BiH leži u IT industriji, kao industriji sa visokim profitom i obrazovanju mladih. To je veoma teško odgovoriti, jer svaki mjesec sebe vidim na nekoj drugoj poziciji. Uglavnom, vidim se na nekoj odgovornoj funkciji na kojoj ću moći da radim neke dobre stvari.

- Imate li u planu izradu nekog novog projekta u skorijem vremenu? 

Pored ovog projekta, trenutno na fakultetu sa grupom kolega radim na  izradi  aplikacije koja će imati sličnu funkciju kao Fejsbuk stranica „Tražim-nudim prevoz“. Pomoću te aplikacije moći ćete da pronalazite prevoz do potrebne destinacije i ugovarate okolnosti sa osobom kojoj ćete ponuditi prevoz ili osobom koja će vas voziti i ta aplikacija će biti potpuno besplatna. 

/Nevena Stanojević za MONDO/

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Semper Fi

Ideja dobra za mnoge stvari (pegla, utičnica, šporet...), ali objašnjenje kritično:" ...neko mi dolazi u kuću, a meni neopisivo mrsko da mu otvorim vrata." Svašta! To što ćeš mu ih otvoriti telefonom neće te učiniti boljim domaćinom.

RECENZIJE

TIPS & TRICKS