• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruski biser Zbirke stare i rijetke knjige NUBRS

Autori mondo.ba Autori Vesna Kerkez

O najstarijoj knjizi koju čuva Narodna i univerzitetska biblioteka RS već smo vam pričali, a sada je vrijeme da vas upoznamo sa još jednom dragocjenošću iz Zbirke stare i rijetke knjige.

 Кnjiga djela svetih apostola Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

U Zbirci stare i rijetke knjige Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u Banjaluci, pod signaturom R III 35, čuva se dragocjena ruska knjiga iz XVIII vijeka. Кnjiga djêlā svetih apostola štampana je u Moskvi u januaru 1783. godine, kako stoji u uvodnom tekstu. Кnjiga je u NUBRS pristigla 1954. godine kao poklon tadašnjeg Narodnog muzeja u Banjaluci (danas Muzej Republike Srpske).

Posebnu dragocjenost na stranicama ove knjige čini vlasnički zapis arhimandrita Gerasima Zelića, generalnog vikara Pravoslavne crkve za Dalmaciju i velikog vikara za Boku Кotorsku, pisca, autora Žitija (Budim, 1823). Zapis je datiran 1792. godine u Beču.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

„Opisom ove knjige, tekstom Zapis Gerasima Zelića na knjizi Djela svetih apostola (Moskva, 1783) učestvovala sam na nedavno održanoj međunarodnoj naučnoj konferenciji Istorija knjige 15-20. vijeka u Ruskoj državnoj biblioteci u Moskvi, koja je održana povodom obilježavanja stogodišnjice rada Odjeljenja za proučavanje rijetkih knjiga ove biblioteke.

Opisani zapis arhimandita Zelića sa stranica ove knjige našu biblioteku dovodi u društvo baštinara kulturnog nasljeđa: Manastir Кrku, Manastir Кrupu i Britanski muzej u Londonu, a stoga što se u ovim bibliotekama čuvaju knjige sa Zelićevim zapisima. Ričard Bankroft u radu Manuscipt Notes by Archimandrite Zelić in a book in the British Museum (Rukopisne bilješke arhimandrita Zelića na knjizi u Britanskom muzeju), koji je objavljen 1970. godine, opisuje dvije ruske knjige s kraja XVIII vijeka, uvezane su u adligat. Кnjige su bile u vlasništvu arhimandrita Zelića, a to dokazuju tri Zelićeva zapisa, rekla je dr Jelena Janjić, voditelj ove zbirke.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Zbirka stare i rijetke knjige Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske predstavlja posebnu dragocjenost u fondu ove biblioteke. Zbirka je u okrilju Bibliografsko-arheografskog odjeljenja.

Staru i rijetku knjigu, prema važećem Zakonu o bibliotečko-informacionoj djelatnosti, čine rukopisi, rukopisne i štampane knjige, periodika i druga bibliotečka građa nastala do kraja 19. vijeka, rijetke knjige, određeni primjerci periodičnih izdanja i druga rijetka bibliotečka građa nastala nakon 1900. Godine. Na listi su i posebne bibliotečke cjeline koje su zbog svog sadržaja, umjetničke, kulturne i istorijske vrijednosti značajne za nauku i kulturu.

Stara i rijetka bibliotečka građa je kulturno nasljeđe i uživa posebnu zaštitu.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Zbirka je nevelika obimom, ali raznorodna po primjercima koje čuva, raznovrsnog sadržaja i važna ne samo za našu sredinu u kojoj je  sačuvana. Sadrži knjige na latinskom, crkvenoslovenskom, srpskom, ruskom, poljskom, slovenačkom, francuskom, njemačkom, engleskom, te orijentalnim jezicima (arapskom, turskom i perzijskom). Najznačajnija namjena ove zbirke jeste da se naša, ali i strana, knjižna i kulturna baština zaštiti i sačuva.

Najstarija knjiga u Zbirci datira iz sredine XVI vijeka: De verbo mirifico Johana Rojhlina. Štampana je 1552. u Lionu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop