Posljednji čuvar solunskih ratnika

Autor:

Više od pola vijeka Đorđe Mihailović čuva srpsko vojničko groblje „Zejtinlik“ u Solunu.

Posljednji čuvar solunskih ratnika Foto: Zoran Pajčin, mondo.ba

Đorđe dočekuje i ispraća potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svjetskom ratu. Pokazuje im gdje su pohranjene kosti njihovih predaka i čuva humke svih osam hiljada srpskih stradalnika. 

Đorđe Mihailović, Zejtinlik, solun, solunski front Foto: Zoran Pajčin, mondo.ba

Rođen je u Solunu, u kući u blizini groblja, 1. maja 1928. i iako uskoro puni 90 godina i dalje s poštovanjem obavlja svoj sveti posao. U to smo se uvjerili tokom kratke posjete MONDO reportera "Zejtinliku". 

Đorđe Mihailović odlikovan je jula 2014. godine ordenom srpske zastave drugog stepena. Raša Perić posvetio mu je pjesmu „Maršira svu noć“, a o njemu je snimljen i dokumentarni film „Poslednji čuvar“.

Đorđe Mihailović, Zejtinlik, solun, solunski front Foto: Zoran Pajčin, mondo.ba

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke kotorske. Savo je sakupio svoje mrtve drugove i saborce, a potom ih je čuvao do svoje smrti 1928. godine. Poslije smrti i sam se pridružio svojim saborcima, sahranjen je na Zejtinliku.

Đorđe Mihailović, Zejtinlik, solun, solunski front Foto: Zoran Pajčin, mondo.ba

Njega je naslijedio Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svjetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. Kad je Đuro umro 1961. godine bio je sahranjen uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu, posljednjem muškom potomku iz loze Mihailovića.

Ostale vijesti