Banjaluka: Trgovi, kružni tokovi, zeleni krovovi

Autor:

Novi regulacioni plan centra Banjaluke predviđa mnoge novitete. Pročitajte koje.

0
A- A A+
Banjaluka Foto: Vedran Ševčuk/MONDO

Jedan od najvažnijih planskih dokumenata - Regulacioni plan dijela centralnog područja grada Banjaluka, koji će utvrditi izgled gradskog jezgra za nekoliko narednih decenija, naći će se na dnevnom redu gradskog parlamenta u srijedu, 26. decembra.

Prijedlogom plana obuhvaćen je prostor između Aleje Svetog Save, te ulica Vuka Karadžića, Jovana Dučića, Grčke, Nikole Tesle, Kninske, Bulevara cara Dušana, Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Zdravka Čelara, Teodora Kolokotronisa, rijeke Crkvena, te ulica Gorana Radulovića Bimbe i Vase Pelagića.

Riječ je o regulacionom planu za površinu od skoro 50 hektara.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević rekao je Srni da je rad na Regulacionom planu trajao godinu i po dana.

On je dodao da je plan urađen kvalitetno i da nudi dobra rješenja, te izrazio nadu da će odbornici Skupštine grada prihvatiti ovaj dokument.

Stanarević kaže da je Regulacionim planom predviđena gradnja solitera na tri lokacija sa maksimalno 12 spratova.

On je rekao da plan nudi i druga raznovrsna rješenja koja bi trebalo da obogate gradski život u različitim sferama.

"Tako bi ispred Dječijeg pozorišta Republike Srpske trebalo da nikne manji trg, a nešto nalik nekadašnjoj `Bašti sljezove boje` planiramo u Ulici kralja Alfonsa", rekao je Stanarević.

On izdvaja i prostor gdje je nekada planirana gradnja tržnog centra, a sada se grade podzemne garaže.

"Po završetku izgradnje garaže, na tom prostoru je predviđen trg sa centralnim spomen obilježjem koji će se pružati prema spomeniku banu Milosavljeviću i Hramu Hrista Spasitelja s ciljem formiranja jedinstvenog javnog prostora, sve do Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske", pojasnio je Stanarević.

On kaže da se veoma značajnim smatra i plan za uređenje prostora u Ulici Sime Šolaje, gdje će na ploči atomskog skloništa biti izgrađen takozvani zeleni krov kao jedinstvena zelena oaza u centru grada sa dječijim igralištem.

Regulacioni plan dijela centra grada predviđa i različita saobraćajna rješenja kako bi u centru grada bilo što manje saobraćajne gužve.

Stanarević navodi da je regulacionim planom predviđena gradnja četiri kružna toka i to kod Narodnog pozorišta Republike Srpske, kod stare zgrade Vlade Srpske, na Bulevaru, a razmišlja se i o jednom kružnom toku u produžetku Bulevara cara Dušana koji bi obezbijedio bolji protok saobraćaja prema naselju Lauš.

Gradski arhitekta Ivan Rašković izjavio je ranije da novi regulacioni plan centralnog gradskog područja predviđa više zelenih površina.

Tagovi:

Ostale vijesti