• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PSŽ pod pritiskom UEFA: Kutinjo za Mbapea, razmislite!

Autor mondo.rs

"L'Equipe" najavljuje da će Pari sen Žermen na kraju sezone morati da proda Nejmara ili Mbapea, dok "Don Balon" tvrdi da Katalonci već imaju plan.

Istraga o rezultatima poslovanja Pari sen Žermena koju UEFA privodi kraju, a koja je zbog sumnje u "korigovanje" bilansa obuhvatila i neke transfere iz 2014. godine, upućuje na to da će klub biti kažnjen do početka sezone 2019/20, piše "L'Equipe".

Iako je u početku bilo čak nagoveštaja da bi PSŽ zbog "upumpavanja" novca u budžet kluba mogao da bude izbačen iz Lige šampiona za narednu sezonu, tiražni francuski dnevnik najavljuje da bi "sveci" mogli da prođu samo sa novčanom kaznom ukoliko do kraja sezone ne nadoknade nekoliko desetina miliona evra potrošenih bez pokrića i protivno odredbama finansijskog fer-pleja.

To, navodi se u tekstu, znači da bi do predsednik kluba, Naser Al Kelaifi, do juna morao da proda jednu od dve velike zvezde svetskog fudbala - nepune dve godine od senzacionalnih dolazaka Nejmara iz Barselone za 222 i Kilijana Mbapea iz Monaka za 155 miliona evra.

"L'Equipe", pozivajući se na izvore u Parizu i Nionu, konstatuje da PSŽ nije uspeo u nameri da minus "ispegla" uvođenjem novih sponzora, pojačavanjem aktuelnih ugovora i prodajom igrača iz drugog plana, podsećajući da je ambiciozni predsednik Al-Kelaifi i ovog leta napravio minus od još 70 miliona evra na tržištu igrača.

PSŽ je u sezoni 2018/19 otkupio Mbapeov ugovor od Monaka, kom je pripalo 20 miliona evra za pozajmicu prošle i još 135 za obeštećenje ove godine, a potrošeno je i 37 miliona na Tila Kerera iz Šalkea, odnosno pet na Huana Bernata iz Bajerna, dok su Đanluiđi Bufon i Erik Čupo Moting dovedeni kao slobodni igrači posle rastanaka sa Juventusom i Stoukom. U prvi tim avanzovali su tinejdžeri Timoti Vea, Jasin Adli, Kolin Dagba, Stenli Nsoki i Musa Dijabi, ali je problem nastao u "rasprodaji" starijih "drugopozivaca". Gončalo Guedeš otišao je u Valensiju za 40, Havijer Pastore u Romu za 24,7, Juri Berćiće u Bilbao za 24, Osdon Eduar u Seltik za 10,3, a Žonatan Eikone u Lil za pet miliona evra što ukupno iznosi 107 miliona.

Francuski list, koji je u "otvorenom ratu" sa klubom iz Pariza, pogotovo posle teksta o sumnjama u nameštanje utakmica protiv Crvene zvezde u Ligi šampiona, ističe da će se u klubu voditi pava bitka oko toga da li se odreći Brazilca ili mladog Francuza.

Od ranije, šansu u ovoj krizi čeka Real Madrid, a prema pisanju katalonskih medija - u slučaj se umešala i Barselona, posebno zainteresova za probleme Pari sen Žermena i zbog načina na koji je Nejmar otišao sa "Kamp nou" stadiona.

Adrien Ravio, utoliko, neće preći na "Kamp nou" ovog januara, iako se kao budući slobodan igrač dogovorio oko uslova saradnje sa Barselonom u kojoj će zarađivati deset miliona evra po sezoni. Ali, tek od juna, kada bude istekao i poslednji radni dan u ugovoru sa Parižanima.

Barsa i PSŽ pregovarali su prethodnih nedelja o transferu Adriena Ravioa, koji će u junu postati slobodan igrač, ali koji neće pojačati Katalonce već u januaru iako za tako nešto postoji želja i kod kluba i kod 21-godišnjeg veziste.

On je dogovoio uslove saradnje sa prvakom Španije, ali njegovi šefovi iz Pariza nisu bili zadovoljni ponudom koja je stigla, pa je odlučeno da Ravio ostane i bude udaljen iz prvog tima (dok ne odluči da produži ugovor).

Sportski direktor Pari sen Žermena, Antero Enrike, izjavio je da "ponuda Barselone predstavlja uvredu za klub, zbog čega je konačan odgovor negativan", dok katalonski listovi najavljuju još jedan pokušaj predsednika Đozepa Bertomeua u nameri da dovede Francuza pre juna.

Dok čeka Ravioa, Barselona će pokušati da otvori pregovore sa uvređenim Parižanima i oko trampe u kojoj će za Mbapea ponuditi Felipea Kutinja i novac, piše "Don Balon".

Mbape je u 2018. postigao 25 golova za PSŽ i osam za Francusku, sa kojom je postao prvak sveta.

Bez obzira na to što PSŽ mora da zaradi na prodaji fudbalera, u Kataloniji smatraju da bi Al-Kelaifi mogao da bude zainteresovan za pregovore ukoliko u njih bude uključen i Brazilac za kog je Barselona pre godinu dana platila 145 miliona evra Liverpulu.

"Don Balon" ne isključuje mogućnost i da "Blaugrana", ako Al-Kelaifi bude nezainteresovan za prodaju tinejdž zvezde, Mbapea, pokuša da vrati šest godina starijeg Nejmara.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC