• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada će VAR u Srbiju? Za deceniju, a možda nikada

Autor mondo.rs

Zašto u Srbiji nema VAR tehnologije? Neubedljiv odgovor je dao predsjednik Sudijske komisije FSS Zoran Petrović.

Srbija je ozbiljno uključena u kandidaturu za domaćina dva velika takmičenja – Evropskog prvenstva 2028. i Svetskog prvenstva 2030. Ali, srpska Superliga je i dalje takmičenje za možda najviše spornih sudijskih odluka po kolu u Evropi.

Ipak, sve to nije dovoljno da arbitrima konačno u pomoć pritekne VAR. Ova tehnologija je sve više zastupljena na terenima širom svijeta. Od sljedeće sezone koristiće se i u Hrvatskoj, ali neće u našoj Superligi.

Možda još čitavu deceniju…

Predsjednik sudijske komisije FSS, Zoran Petrović, smatra da se VAR u Srbiji neće još skoro primijeniti. Razlog je nedostatak uslova i finansijskih sredstava. U Hrvatskoj će, na primjer, uvođenje VAR tehnologije koštati oko milion i po dolara, dio će finansirati Hrvatski fudbalski savez, a dio FIFA.

"Ne postoje tehnički uslovi da se to sprovede kod nas. Da bi se VAR koristio, svaka utakmica mora da bude pokrivena velikim brojem kamera, a ne vidim ko to može da plati. Klubovi sigurno ne mogu, a ni Savez nije u takvoj situaciji. Kada će doći kod nas? Možda za dvije, možda i za 10 godina", rekao je Petrović za "Alo".

Hrvati suaplicirali za program "FIFA Forward", koji pokriva 80 odsto troškova.

"To nije karta na koju Srbija može da igra. FIFA ne omogućuje prenos utakmice sa 26 kamera, ne obezbjeđuje dva reportažna vozila. To je u ovom trenutku, sa aktuelnom infrastrukturom i interesovanjem za TV prenose, daleko od nas", dodao je Petrović.

Iako bi uvođenje ove tehnologije znatno doprinijelo povećanju regularnosti i pomoglo sudijama u obavljanju posla, FSS i Superliga i dalje odbijaju da naprave korak koji je očigledno neminovan. 



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC