Tanja Šljivar direktor Drame NP u Beogradu

Autor:

Tanja Šljivar, književnica i dramaturg iz Banjaluke, imenovana je za v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, saopšteno je u utorak na novogodišnjem koktelu nacionalnog teatra Srbije.

0
A- A A+
Šljivar Foto: YouTube/screenshot

Beogradski mediji navode da je imenovanjem Tanje Šljivar na mjesto direktora Drame okončana  burna godina u Narodnom pozorištu. Prvo je tadašnji upravnik NP Dejan Savić smijenio Željka Hubača direktora Drame, a potom je dio ansambla Drame zahtijevao odlazak Savića sa čelnog mjesta u tom teatru.

Nakon mjesec dana i najavljenog štrajka dijela ansambla Drame, Vlada Srbije je razriješila dužnosti upravnika Dejana Savića na njegov zahtjev i na to mjesto postavila profesorku i rediteljku Ivanu Vujić.

U biografiju Tanje Šljivar stale su između ostalog dvije master diplome: iz dramaturgije na FDU u Beogradu (2013) i iz Primjenjenih pozorišnih studija u Gisenu u Njemačkoj (2017).

Odmah nakon diplomiranja dobila je nagradu "Borislav Mihajlović Mihiz" za dotadašnje ukupno dramsko stvaralaštvo, čime je postala najmlađa dobitnica ovog priznanja.

Njena prva drama "Pošto je pašteta?" uspješno je igrana tokom nekoliko sezona u beogradskom Ateljeu 212.

Sa drugom dramom "Grebanje ili kako se ubila moja baka", u izvođenju Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, osvojila je brojne nagrade: "Slobodan Selenić" za najbolju diplomsku dramu na FDU, "Petar Kočić" za najbolju dramu na banjalučkom Teatar festu, nagradu "Miodrag Žalica" na Festivalu BiH drame u Zenici.

Za tekst drame "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" nagrađena je i Sterijinom nagradom.

U Ateljeu 212 sa velikim uspjehom se igra njena predstava "Režim ljubavi" u režiji Bojana Đorđeva.

Tagovi:

Ostale vijesti