• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borjan za MONDO o Zvezdi, Srbiji, Kanadi i Argentini

Autor mondo.rs

Jedan od novogodišnjih intervjua posvetili smo prvom golmanu Crvene zvezde i jednom od najboljih čuvara mreže u Ligi šampiona ove sezone.

 Borjan za MONDO o Zvezdi, Srbiji, Kanadi i Argentini Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Od dolaska u Crvenu zvezdu pre godinu i po dana, Milan Borjan dobija samo pohvale. Poslednje priznanje stiglo je od navijača, koji su ga izabrali za najboljeg igrača crveno-belih u 2018. godini.

Kako i ne bi, kada je "panterskim" intervencijama sačuvao 2:2 u Salcburgu i doprineo plasmanu u Ligu šampiona, a tamo i pored 17 primljenih golova bio među najbolje ocenjenim golmanima grupne faze. Zapravo, golman sa najviše odbranjenih zicera po utakmici (tri) i najviše intervencija (čak 63 šuta u šest utakmica uputili su protivnički igrači).

Ukupno gledano, 31-godišnji čuvar mreže je od 75 nastupa za crveno-bele u čak 39 sačuvao svoju mrežu. Više od 50 odsto!

"Imao sam zaista fenomenalnu godinu. Velika je čast biti izabran za najboljeg, posebno kada je od navijača. Generalno, cela godina je bila fenomenalna i što se tiče ekipe i što se tiče mene. Ne bih ništa menjao, iskreno. Bilo je mnogo emocija, sreće, nisam imao povrede... Stvarno prelepa godina i za pamćenje", istakao je Milan Borjan u intervjuu za MONDO.


Senku bacaju jedino ubedljivi porazi od Pari Sen Žermena i Liverpula u gostima (1:6, 0:4).

"Mnogo je teško kada primiš toliko golova, ali ovo nam je bila prva zajednička godina u Ligi šampiona. Dosta igrača nije imalo to iskustvo, nije se takmičilo na tom nivou. Sada smo stekli iskustvo i nadam se da će sledeće sezone biti mnogo bolje nego ove. Bez obzira na broj primljenih golova i plasman na tabeli, jako sam ponosan na saigrače jer su uradili veliki posao. Bili smo u 'grupi smrti', mnogi su nas otpisali odmah posle žreba, ali uspeli smo da ostanemo konkurentni do samog kraja. Mnogi jači i bogatiji timovi od nas to ne bi uspeli", smatra iskusni golman.

O UGOVORU POSLE ODMORA

Navijači Crvene zvezde i dalje strepe hoće li Milan Borjan na proleće biti u timu ili će tokom zime napustiti klub. Evo šta on kaže o tome: "Interesovanje iz inostranstva postoji, ali imam ugovor do leta 2019. tako da ima vremena i prostora za priču. Sešću za sto za ljudima iz Uprave, pa ćemo videti šta je najbolje i za mene i za klub", objasnio nam je golman crveno-belih koji ima obavezu da se 10. januara pojavi na "prozivci" Vladana Milojevića.

Žreb je 30. avgusta Zvezdu stavio u jednu od najtežih grupa Lige šampiona još od kada je to takmičenje formirano (1992), ali je i pored toga prvak Srbije uspeo da osvoji četiri boda i do pretposlednjeg kola konkuriše za osminu finala, a u poslednjem gaji nadu da bi mogao u Ligu Evrope.

Počelo je remijem sa Napolijem u Beogradu (0:0), pa su usledili pomenuti porazi na Parku prinčeva i Enfildu, a onda fantastična pobeda nad Liverpulom, aktuelnim viceprvakom Evrope (2:0). Ali i novi porazi - u Napulju 1:3 i od PSŽ-a na "Marakani" 1:4.

Na sva tri gostovanja Zvezda je izgubila, ali nam je kroz osmeh rekao da nije promenio svoje mesto u avionu. Potom je konstatovao da nisu bili teški samo mečevi grupne faze, već i u kvalifikacijama.

"Od prve u kvalifikacijama pa do poslednje u grupi, sve utakmice su bile mnogo teške. Zaista je tako, ne kažem to kao frazu. U svakoj je trebalo držati maksimalnu koncentraciju do kraja. Dao sam sve do sebe, a odradili smo i odličan posao kao ekipa. Odlično smo prošli kroz kvalifikacije, dok nam je u grupi nedostajalo iskustva, ali kao što sam rekao, verujem da će iduće sezone biti mnogo bolje i da ćemo napraviti još bolje rezultate".

Napadači uglavnom imaju neki omiljeni gol, dok je sa golmanima nešto drugačiji slučaj. Retko koji ima najdražu odbranu, pa tako i Borjan.

"Sve odbrane su mi drage, ne volim da ih izdvajam, ali ako moram da biram neka to bude utakmica sa Salcburgom u gostima, gde sam imao dosta ključnih odbrana, pa neka budu sve one zajedno".

(odbrana penala Maneu na Enfildu):

OD KANADE, PREKO URUGVAJA I ARGENTINE DO SRBIJE

Zanimljiv je put u karijeri Milana Borjana. Fudbalom je počeo da se bavi u Kanadi, potom bio u Urugvaju i Argentini (River, Boka, Kilmes), pa došao u Srbiju (Rad). Slede Turska (Sivaspor), Rumunija (Vaslui) i Bugarska (Ludogorec), zatim opet Srbija (Radnički Niš), Bugarska (Ludogorec), Poljska (Korona) i potom, leta 2017. - Crvena zvezda.

"Bio sam u Kanadi i trenirao kada je prijatelj pitao mog oca da li želim da idem u Urugvaj i probam tamo. Prihvatili smo, jer sam želeo da steknem iskustvo. Proveo sam godinu i po dana u Nacionalu iz Montevidea, a onda me je jedan menadžer odveo u River...".

Bio je i u Boki Juniors, pa su mu simpatije u nedavnom finalu Kopa Libertadores bile podeljene.

"Nemam omiljeni klub u Argentini. Generalno mi je ta zemlja mnogo draga, jer imam prijatelje tamo sa kojima sam i dan danas u kontaktu. Navijao sam za dobar fudbal u finalu i da prođe bez incidenata. Uživao sam u obe utakmice".

Bivši defanzivac Crvene zvezde i Boke, Luis Ibanjez, nedavno nam je pričao da je u Argentini fešta na dan utakmice, posebno ako se igra Superklasiko. To, potvrđuje i Borjan.


"Jeste, to je neopisivo i treba doživeti. Pogotovo kada se igra derbi River - Boka. Od ranog jutra je veselo, priča se samo o utakmici. Argentinci su puni strasti i energije, neverovatni su kada je fudbal u pitanju".

Iz Argentine u Srbiju, Borjan je stigao 2009. godine. Nije uspeo da se namestne u Kilmesu, pa je došao da proba u Radu.

"Iz Argentine sam došao pošto se tamo nisam dogovorio sa klubom. Stupio sam u kontakt sa Rankom Stojićem, koji me je zvao da dođem u Rad. Bio sam šest meseci na probi i onda potpisao za prvi tim. Tu su mi se otvorila vrata budućnosti...".

U svom drugom mandatu u Srbiji, branio je za Radnički Niš (2015), a opšti utisak o domaćem prvenstvu mu je da ono ide uzlaznom putanjom.

"Naravno da jesam zadovoljan kvalitetom domaće lige. Ima dobrih igrača i dosta talenata, mislim da liga iz godine u godinu napreduje".

MOGAO I RANIJE U ZVEZDU

U Zvezdu je stigao leta 2017, ali je to moglo da se dogodi i ranije.

"Hteo je Zvezdan Terzić i pre da me dovede u Crvenu zvezdu, tada je Predrag Rajković bio tu. Imali smo kontakt, ali nismo uspeli da nađemo zajednčki jezik. Ja sam želeo da idem u inostranstvo i steknem iskustvo... Tada se kockice nisu poklopile, ali sada sam ovde i, hvala Bogu, sve je kako treba", zadovoljan je Borjan.

DULE GAŠIĆ JE "BROJ JEDAN"

Od dolaska u Zvezdu, Milan Borjan trenira pod nadzorom Dušana Gašića, koji je prethodno radio sa golmanima OFK Beograda i omladinskog tima crveno-belih. O svom šefu ima samo reči hvale: "Rad sa golmanima u Zvezdi je odličan. Golmani imaju sjajne uslove, klub ima dobre trenere u mlađim kategorijama i sve zavisi od toga koliko je golman posvećen i koliku želju ima da uspe. Što se tiče Dušana Gašića, on je fenomenalan trener koji je posvećen svom poslu 101 odsto. On je u mene uneo mirnoću, stabilnost i još veću volju da napredujem. Dao mi je samopouzdanje. Čovek neverovatno radi svoj posao, ima vrhunske analize i izuzetno zanimljive treninge. Za mene je on trenutno najbolji trener golmana na našim prostorima i samo treba da nastavi tako. Sigurno će mnogim golmanima u budućnosti pomoći kao što je i meni, ne samo profesionalno već i da budem bolji čovek", istakao je Borjan.

Kroz karijeru je branio i za klubove iz metropola i iz malih mesta, poput Razgrada, poljskog Kjelcea ili rumunskog Vasluija. Kako je golmanima neophodna dobra koncentracija, čini se da je za njih bolje da su u mestima poput Razgrada. Bugarskog gradića u kom nema mnogo toga što bi fudbalerima odvuklo pažnju od obaveza u klubu.

"To sve zavisi od karaktera osobe. Ja ne obraćam pažnju na gradove u kojima živim, već gledam da se posvetim karijeri i porodici. Ranije, kada sam bio u tim manjim gradovima, nisam imao porodicu, ali mislim da grad ne utiče mnogo na karijeru, već sve zavisi od karaktera i toga kakvu zanimaciju nađeš u slobodno vreme. Što se tiče Razgrada, tamo sam imao dobre saigrače sa kojima sam se družio svaki dan, pa nam je tako vreme brže prolazilo".

Iako rođen u Kninu, Borjan brani za reprezentaciju Kanade, koja će 2026. biti domaćin Svetskog prvenstva zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Meksikom. Jednom prilikom u neformalnom razgovoru, Zvezdin golman rekao je da mu je cilj da brani na tom Mundijalu. 

To i neće biti iznenađenje, pošto je standardan na golu Kanade.

"Iskreno, veoma sam ponosan što branim za kanadsku reprezentaciju. Kanada je učinila mnogo za moju porodicu i mene. Za Srbiju uvek navijam, protiv koga god da igra, ali to što branim za Kanadu je na neki način zahvalnost za sve što je ta zemlja pomogla mojoj porodici i meni", objasnio je Borjan i dodao da ne žali zbog odluke da izabere državu sa Javorovim listom u grbu.

"Branjenje za Kanadu mnogo mi je pomoglo u karijeri. Bez reprezentacije igračima je teže da pronađu pravi klub. Tako da, koliko ja pomažem Kanadi, toliko i ona pomaže meni. Ne bih menjao izbor", zaključio je sjajni čuvar mreže u intervjuu za MONDO.

POVEZANE VESTI:


KAD ŽENA ZAPRETI - NOVI, BOGATIJI UGOVOR GOLMANU ZVEZDE

ZVEZDA ODBILA 2.000.000 EVRA ZA BORJANA

NAJBOLJI SU BEN I BORJAN, A PAVKOV DAO NAJLEPŠI GOL

BORJAN NAJBOLJI U LIGI ŠAMPIONA

I MILIĆ ZVANIČNO OTIŠAO IZ ZVEZDE, KO JE SLEDEĆI?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC