• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac u 2018: Od tame do sjaja, od pakla do raja!

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Veoma turbulentna godina je iza Fudbalskog kluba Borac. MONDO vam donosi rezime 2018. godine, iz ugla kako su je vidjeli oni koji su tokom svih 12 mjeseci bili uz "crveno-plave" - novinari.

 FK Borac u 2018: Od tame do sjaja, od pakla do raja! Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

"Od tame do sjaja, od pakla do raja...", stihovi su kojima su navijači banjalučkog Borca oduvijek bodrili svoj tim, a upravo ovih osam riječi mogli bi opisati proteklih 12 mjeseci na Gradskom stadionu.

Ipak, posljednji stih iz strofe popularne pjesme "Lešinara" ovdje je izostavljen (Lešinar je uz tebe), jer "Velikan iz Platonove ulice" tokom većeg dijela 2018. godine nije imao podršku sa tribina.

...
Izvor: YouTube/Lešinari Banjaluka

To je, prema mišljenju mnogih, a naročito predsjednika Borca Vice Zeljkovića, jedan od najvećih nedostataka u godini na izmaku. Naravno, izuzmemo li eliminaciju iz Premijer lige BiH administrativnim putem.

Ipak, Borac je nakon ispadanja iz bh. elite, smogao snage da se podigne. Napredovala je Borčeva mašina iz kolo u kolo i pod vođstvom šefa stručnog štaba Darka Vojvodića, te agilne uprave na čelu sa Zeljkovićem, uspjela da vrati stvari na svoje mjesto.

Banjalučki velikan tako je 2018. godinu rezultatski okončao onako kako su se svi kojima je Borac u srcu i nadali - na prvom mjestu prvoligaškog karavana Srpske, sa jasnim ambicijama da na proljeće izbori povratak u premijerligaško društvo. Društvo, koje je na ljeto 2018. godine morao da napusti, iako su na terenu "crveno-plavi" izborili opstanak.

Ako već nije bilo navijača i "vjetra u leđima" sa tribina, podrška, ali povremeno i kritika, nije izostala sa druge strane - od novinara.

Pripadnici "sedme sile" nastojali su da isprate sve ono što se dešavalo u i oko Borca, a ta uspješna saradnja, nadaju se obje strane, biće nastavljena i u 2019. godini, poručeno je na koktelu koje su za novinare priredili u klubu.

Za kraj tekuće godine, odlučili smo da Borčevu godinu rezimiramo i iz ugla novinara, i to onih koji su bili najredovniji na Gradskom stadionu.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Sigurno onaj koji je najbolje upoznat sa svim dešavanjima u Borcu je portparol Dejan Kondić, ujedno i član sportske redakcije Elta TV.

"Sigurno najjači utisak na mene ostavilo je ono što se dešavalo ljetos. Dilema je bila da li ćemo ostati u Premijer ligi BiH ili ne, a na kraju nismo uspjeli da zadržimo premijerligaški status. Međutim, poslije toga došlo je do potpunog preokreta. Klub je rekonstruisan, resetovan, da tako kažem, i krenulo se na najbolji mogući način u Prvu ligu RS. Praktično, iz ničega. Na kraju smo došli do toga da je klub iz svega ovoga izašao mnogo jači i sada je lider na tabeli Prve lige RS, te na najboljem putu da se vrati u Premijer ligu BiH, uprkos izuzetno teškom ljetu", naglasio je Kondić.

POČINJE NOVA ERA BORCA! (FOTO)

Sličnog mišljenja je i Darko Basara, sportski novinar u redakciji "EuroBlica".

"Nažalost, desila se ta situacija da je Borac nepravedno izbačen iz Premijer lige BiH. Međutim, po mom skromnom mišljenju, ustao je jači iz toga. Sve ovo danas što se dešava, povjerenje Darku Vojvodiću i ozbiljnost ljudi koji vode klub govori da Borac može stati rame uz rame ostalim velikanima bh. fudbala, poput Sarajeva, Željezničara, Čelika, Slobode i ostalih, koji imaju istoriju, a i dan danas imaju kvalitet", smatra Basara.

Andrej Knežević sa Alternativne televizije takođe smatra da je, s obzirom na probleme u prvom dijelu 2018. godine, Borac uspio da se izdigne i kraj godine dočeka u dobrom raspoloženju.

"Svakako da je 2018. godinu obilježilo ispadanje Borca iz Premijer lige BiH, te loša situacija u klubu sredinom godine. Međutim, promjenom rukovodstva i dolaskom Vice Zeljkovića na čelo, kada je klub bio u rasulu i kada je u njemu ostalo svega nekoliko ljudi, krenulo se boljim putem. Ipak, treba imati u vidu rang takmičenja u kojem je Borac sada, a to je Prva liga RS. Svjesni su svi da je Borcu i Banjaluci mjesto u Premijer ligi BiH. Ali, to zahtijeva mnogo veći nivo organizacije. Čini se da sada, nakon svih tih dešavanja u klubu, sve djeluje prilično dobro, ali vidjećemo šta nas čeka u sljedećoj godini", istakao je Knežević.

Prema njegovim riječima, aktuelna uprava kluba poprilično se razlikuje u odnosu na neke prethodne.

"Ono što mene raduje jeste da se uprava kluba okrenula manje priči, a više radu. Imali smo ranije slučaj da se govorilo o nekim planovima, koji su se na kraju izjalovili, da li njihovom krivicom ili nekog drugog, nebitno je. Sada se radi, a ono što se uradi, prezentuje se javnosti. Smatram da Borac, koliko god mi pričali o 'Velikanu iz Platonove', sve stare zasluge što se tiče fudbala treba da stavi po strani, i ide od sezone do sezone. Sve to na kraju 2018. izgleda prilično dobro, s obzirom da početak godine nije bio nimalo dobar. Zaključak je da je iza Borca izuzetno turbulentna godina, ali da, sa možda nikad većim optimizmom, dočekuje narednu", sumirao je sportski novinar ATV-a Borčevu 2018. godinu.

Novinari iz Banjaluke na pripremama Borca u Medulinu
Izvor: MONDO

I sportska redakcija "Glasa Srpske" bila je redovan pratilac dešavanja u banjalučkom prvoligašu.

"Godina na izmaku ostaće upamćena kao jedna od najtežih u 92 godine dugoj istoriji Borca. Od početka kalendarske godine mnoge stvari nisu funkcionisale kako treba. Kada su na kraju uspjeli da obezbijede opstanak, po mnogima su nepravedno izbačeni iz lige. Poslije toga uslijedio je nagli preokret, koji većina nije očekivala. Borac tada kao da je ustao iz pepela i krenuo uzbrdo, što je pokazao jesenji dio prvenstva. Velike zasluge za to imaju uprava kluba i stručni štab na čelu sa Vojvodićem, koji je uspio da iz solidne ekipe izvuče maksimum i da se zimska pauza dočeka na prvom mjestu, sa velikim ambicijama da se Borac plasira u Premijer ligu BiH", istakao je Darko Pašagić.

Smatra da će nakon obećanja na "Crveno-plavoj večeri Borca" klub znatno lakše funkcionisati u godini pred nama.

"Kraj godine obilježilo je 'Crveno-plavo veče', koje je pokazalo da je Borac miljenik ne samo grada Banjaluke, nego i cijele Republike Srpske, s obzirom da je predsjednik Milorad Dodik obećao 500.000 KM, a grad još 100.000. To će omogućiti Borcu da u 2019. godini mirnije živi i da se skoncentriše na prvenstvo, ali i u Kupu BiH pokuša učiniti nešto više", zaključio je novinar "Glasa Srpske".

Uz želje da Borac dogodine gledamo u društvu najboljih bh. klubova, a zašto ne i na međunarodnoj sceni, svima kojima je "crveno-plava" boja u krvi, naravno i svim ostalim, sportska redakcija MONDO portala želi srećnu i uspješnu 2019. godinu!

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pozdrav

Pozdrav za Mondo. Čestitka svim Borčevcima, pridružujem se najljepšim željama za 2019.. Zašto da ne da opet budemo prvi drugoligaš koji je osvojio Kup i u ovom društvu, samo nam treba 4 igrača koji su spremni odmah zaigrati u prvoj postavi i apsolutno smo konkurentni. Nadam se dolasku ovih iz Olimpije

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC