Srbi imaju pet godišnjih doba, a to su...

Autor:

...PROLJEĆE, LJETO, JESEN, ZIMA I RAT

0
A- A A+
dušan kovačević, duško kovačević, dusan kovacevic, dusan-kovacevic Foto: MONDO - Petar Stojanović

Barem tako smatra čuveni srpski dramski pisac Dušan Kovačević.

"Politika je - kažu ljudi koji su se politikom dugo i uspješno bavili, jača od svake droge. Ko se jednom navuče na politiku, zavisan je cijelog života. I šta vi da radite sa čovjekom koji svijet posmatra očima narkomana, a neće da se liječi?", poručio je akadmik i dramski pisac Dušan Kovačević. "Tako je bilo, i tako će biti, zauvijek. I ništa se neće promijeniti, jer je politika ozbiljan mehanizam spojenih sudova u cijelom svijetu. I uvijek će narod biti samo narod koji trpi i radi, nadajući se da će nešto moći da promijeni. I dok postoji ta varljiva nada, postoji i varljivi život."

On je u razgovoru za Blic, rekao da sadašnjost u Srbiji vidi kao "život koji traje decenijama sa istom neizvjesnošću i pitanjem: Šta će biti sutra?"

"Rekao bih da smo genetski uplašeni od života poslije šest ratova u dvadesetom vijeku. Strah od života nije život, i od straha se bježi, odlazi ili razboljeva. I ja ne znam koji bi nam lijek pomogao? Svašta smo probali, i na kraju se odlučili na privikavanje na bol. To nije rješenje, to je trpljenje. I zato postoji ona naša čuvena uzrečica trpen-spasen", rekao je Kovačević.

Jednom je rekao da u Srbiji ima pet godišnjih doba: proljeće, ljeto, jesen, zima, rat.

Sada smo, kaže, u benignom miru, koji može svakog dana da krene na zlo.

"I toga se iskonski, genetski bojim, jer sam rođen u Mačvi, u selu pokraj Mišara i ispod Cera. Ko je tamo rođen, rat mu dođe kao peto godišnje doba. I čudo je kad kasni, i ne daj Bože da se pojavi", rekao je Dušan Kovačević.

Tagovi:

Ostale vijesti