• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savićević: Najslabija godina za crnogorski fudbal

Autor mondo.ba

"Kada se sve sabere, rezultati selekcija Crne Gore i kako su klubovi odigrali evropske utakmice, mislim da je ovo bila najslabija godina crnogorskog fudbala", ocijenio je predsjednik FSCG, Dejan Savićević.

 Arena sport TV Arena special intervju Dejan Savićević - 2018 najslabija godina za crnogorski fudbal Izvor: MN PRESS

Proslavljeni fudbaler i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore, Dejan Savićević gostovao je na TV Arenasport i u intervjuu "Arena special" govorio o stanju u crnogorskom fudbalu i naporima Saveza da poboljša kvalitet infrastrukture i crnogorske lige.

Savićević je istakao da je potrebno još mnogo toga da se uradi da se digne kvalitet crnogorskog fudbala, a posebno je bio kritičan prema nastupu klubova i reprezentativnih selekcija na međunarodnom nivou.

"Mislim da je ovo najsabija prezentacija crnogorskog fudbala, počev od najmlađih kategorija FSCG, pa do klubova. Nismo uspjeli da se plasiramo na velika takmičenja , ni kadeti, ni omladinci, mlada reprezentacija je imala zadovoljavajuću godinu, ali je 2017. bila loša. Ali u principu, kada se sve sabere i predstavljanje klubova, kako su odigrali evropske utakmice, mislim da je ovo najslabija godina crnogorskog fudbala od 2007. kada smo počeli da igramo zvanične evropske utakmice“, ocijenio je Savićević.

On je ipak rekao da je u proteklom periodu dosta toga urađeno, posebno kada se uzme u obzir kakvo je stanje fudbalske infrastrukture bilo u Crnoj Gori.

"Kada je počela crnogorska liga, još u onoj državnoj zajednici, imala je par stadiona, ovo ostalo takoreći nisu bili stadioni. Uradili smo puno na poboljšanju uslova za odigravanje utakmica, napravili smo nekoliko  sintetičkih terena, stvorili uslove da klubovi treniraju i da sačuvaju glavne terene i tako imaju bolje uslove za odigravanje utakmica“, rekao je Savićević.

On je istakao da će prioritet FSCG u narednom periodu biti pobojšanje uslova gledanja utakmica i rada novinara, te postavljanje reflektora na nekoliko stadiona.

"Potpisali smo ugovore za OFK Titograd i FK Iskra Danilovgrad za postavljanje refektora, nadam se da ćemo do avgusta sljedeće godine osvijetliti još nekoliko stadiona tako da će gledaoci imati bolje uslove za gledanje, pogotovo od maja do septembra kada su visoke temperature i kada su se utakmice morale odigravati u dnevnom terminu. Nadam se da ćemo od sljedeće sezone, na većini stadiona imati reflektore i biće ljepše i ugodnije i gledaocima i igračima".

Ocjenjujući situaciju on je rekao da uvijek može bolje, ali istakao da bi uslovi bili bolji da je bilo više prijedloga klubova i lokalnih opština, jer svi razvojni proijekti UEFA i FIFA moraju da se organizvuju uz participaciju obje strane.

Savićević je dodao da FSCG želi dapodigne kvalitet crnogorske lige ali i organizaciju samih klubova.

Saradnja Arenasport i FSCG

"Saradnja sa Artenasport je odlična i nastaviće se na još bolji i kvalitetniji način kada završimo ove projekte koje sam pominjao, poput osvjetljenja stadiona, moći ćemo da igramo i utorkom i srijedom i petkom, u bilo kojem vremenskom terminu. Drago mi je što je crnogorska liga izašla van granica, a i naši ljudi vani mogu imaju priliku da gledaju svoje omiljene klubove na Arenasport televiziji“, rekao je Savićević..

 "Ne vodim budžete klubova, ali imam informaciju da određeni kubovi plaćaju veoma dobro za naše uslove. To nije situacija u svim klubovima, ali jeste u klubovima u vrhu tabele Prve lige, pa i Druge lige. Naša liga je poluprofesionalna, mi smo omogućili klubovima da fudbaleri mogu biti igrači-amateri i igrači-profesionalci. Ako bismo tražili jedno ili drugo ne bi valjalo. Mi smo negdje između. U klubovima prve lige mora da bude minimum šest profesionalaca, podigli smo i kriterije za trenere, tako da sada osim prvoligaških klubovima i drugoligaši moraju da imaju pro licencu“.

Jedan od poteza koji bi trebali doprinijeti poboljšanju kvaliteta crnogorske lige je i smanjenje Prve i Druge liga na po deset klubove i uvođenje pravila po kojem svaki klub na terenu tokom utakmice mora da ima jednog igrača ispod 21 godine, a u planu je da od sezone budu obavezna i dva igrača do 21 godine.

"Lično nisam bio zadovoljan koliko treneri i klubovi forsiraju mlade igrače. Dali smo rok klubovima od godinu dana da poboljšaju rad sa mlađim kategorijama. Nadam se da ćemo od 2020. imati 60 igrača pa možda i 90 koji će makar trenirati sa prvim timom, što će mnogo značiti za mlađe selekcije klubova, kao i za mladu reprezentaciju, jer će se odraziti na bolje rezultate mlade selekcije Crne Gore. Većina klubova malo pažnje posvećuje radu sa mlađim kategorija i to je glavni problem i rezultata reprezentativnih kategorija, a odraziće se i na rezultate klubova, mislim da se već i odrazilo. Jedna grupacija igrača koji se sele iz kluba u klub polako završava karijeru i zato smo se odlučili na  ovaj naš potez da podmladimo ligu jer od starih igrača crnogorski fudbal ne može da prosperira“, rekao je Savićević.

Prvi čovjek FSCG prokomentarisao je i kvalifikacionu grupu za EURO 2020 godine, u kojoj su osim Crne Gore selekcije Engleske, Češke, Bugarske i tzv. Kosova.

"Nisam zadovoljan žrijebom, vrlo je zahtjevna grupa, pa i admistrativno, počev od viza za Englesku gdje pasoši moraju da budu na viziranju 21 dan, do organizacije utakmice sa Kosovom, tako da smo u vanrednom stanju. Grupa je jaka, Englezi su favoriti, u usponu su rezultata, naišla je jedna generacija dobrih mlađih igrača. Napravili su dobar rezultat i u Ligi nacija, a mi smo dokazali da možemo da igramo sa Bugarima, Imaćemo šansu da se osvetimo sa Česima za onaj poraz u baražu, a što se tiče Kosova, oni su dokazali u Ligi nacija da su u zamajcu i da sigurno neće biti lako“.

Prvi čovjek crnogorskog fudbala odbacio je mogućnost formiranja regionalne lige u ovom trenutku.

"Uvijek se pominje zajednička liga, ali fudbal je kompleksan, mi sljedeće godine nemamo nijedan prazan termin. Nema mnogo prostora za pravljenje neke takve lige, jer šta bi radili sa našim ligama? UEFA pravi novu UEFA liga 2, ja ju tako zovem, ali ona će zaživjeti za par godina. Kada da se onda igra regionalna liga, to je u ovom trenutku neizvodivo, a teško da će biti izvodivo i u doglednoj budućnosti“, ocijenio je Savićević.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC