• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Babić za MONDO:Krstičić u Salcburgu okrenuo sezonu

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

"Da Krstičić nije u Salcburgu pokrenuo ekipu, ne znam da li bismo se probudili iz tog sivila. On je bio naš lider, ali zaslužio je da sebi obezbijedi egzistenciju“, kaže štoper Crvene zvezde Srđan Babić u intervjuu za MONDO.

 MONDO Intervju Srđan Babić - Crvena zvezda preokrenula sezonu u Salcburgu, Krstičić bio lider Izvor: MN PRESS

Jedna od stvari koje su definitivno obilježile srpski sport u godini iza nas je nastup Crvene zvezde u Ligi šampiona.

Predvođeni trenerom Vladanom Milojevićem crveno-bijeli su poslije osvajanje šampionske titule u Srbiji uspjeli da izbore prvi plasman u Ligu šampiona poslije 26 godina, a zatim da pruže dobre partije u „grupi smrti“ sa Pari sen Žermenom, Liverpulom i Napolijem.

Jedan od momaka koji su dali veliki doprinos tome je i Banjalučanin Srđan Babić, koji u intervjuu za MONDO ističe da je ovo bila najuspješnija godina za Zvezdu još od Barija, ali i da je ovo tek početak jedne odlične Crvene zvezde.

"Igrati Ligu šampiona je sjajno, osjećaj je fantastičan, znaš da si u 32 najbolje ekipe u Evropi. A pogotovo kad vidiš kakve si emocije probudio u ljudima, jednostavno dobiješ motiv više da se boriš protiv tih ekipa. Dobio sam priliku da igram protiv nekih igrača koje je praktično nemoguće čuvati, to je jedinstven osjećaj, ova polusezona je sjajna, sve ovo smo jedva čekali. A isto tako znaš šta čeka tvoje protivnike na Marakani, i moram da kažem da toga nema nigdje. Igrali smo i na Enfildu i na Parku Prinčeva i na San Paolu. Ljudi govore o sjajnoj atmosferi na Enfildu, ja to nisam uopšte osjetio, naši navijači ne mogu da se porede sa bilo kim u Evropi“, rekao je Babić na početku razgovora za MONDO.

On ističe da je za uspjeh crveno-bijelih najzaslužniji trener Vladan Milojević, sa kojim ima odličan odnos.

„On je okupio ekipu poslije sezone u kojoj je Zvezda izgubila titulu u zadnja tri kola, izgubila finale Kupa. Bilo je mučno, teško kada smo došli, atmosfera nije bila dobra, polako su dolazili igrači, bilo je dosta nezadovoljnih igrača. Počev od one utakmcie sa Florijanom, pa do današnjeg dana imam samo riječi hvale za trenera Milojevića, jer to što se vidi pored rezultata, ta hemija, atmosfera u ekipi, to nas drži ove dve godine. Mislim da je on najzaslužinji za ovaj uspjeh jer drži tu atmosferu, čak i kada ne ide dobro, on održava atmosferu, to je taj neki ključ“.

U najtežim trenucima, kada su možda neki i sumnjali da Zvezda može do Lige šampiona, Milojević je svo vrijeme vjerovao u uspjeh i to prenosio na svoju ekipu.

"Kada smo uzeli titulu prošle godine Vladan Milojević nam je rekao ’Ako uzmemo titulu ovdje u prvenstvu, što moramo, kažem vam da ćete ući u Ligu šampiona’. To se i desilo. I kada smo krenuli da igramo, kada smo se mučili protiv Spartaksa i Trnave rekao nam je ’Momci ako ovo izguramo igramo Ligu šampiona’. Na kraju se sve poklopilo. I Salcburg je bio bolji od nas, ali jednostavno imali smo i sportske sreće. Kada imaš veliko srce, kada se boriš srcem, to nekada i presudi u utakmici. Taj Salcburg nam je prelomio sezonu, počeli smo da igramo bolje, iako nam je žrijeb bio nezahvalan. Dobili smo tri ekipe koje se bore za titulu u svojim zemljama, svaki gol protiv njih nam je značio, kada daš gol, svaki bod koji uzmeš znači ti mnogo. Nije bilo realno pričati o prolazu, ali potrudili smo se da bude neizvjesno do kraja, a mnogi su nas otpisali prije početka“, istakao je Babić.

Najteže je,  kaže, bilo pred praznim tribinama Marakane u prvoj utakmici plej-ofa protiv Salcburga.

"Igrali smo protiv Salcburga kući, bilo je mučno igrati pred praznim tribinama. Kada nemaš podršku navijača djeluje kao da igraš na treningu, a u podsvijesti znaš da je to važna utakmica. Znali smo da smo već nešto napravili, jer smo već obezbijedili Ligu Evrope, tako da smo igrali bez pritiska kod kuće. Dobro smo zatvorili utakmicu, možda smo mogli i do gola, ali eto čekala nas je ta druga utakmica“...

U toj drugoj utakmici u Salcburgu crveno- bijeli su imali gol zaostatka na poluvremenu, potom i dva. A onda nevjerovatan preokret za 2:2 i prolaz u grupnu fazu Ligu šampiona!

Salcburg - Zvezda 2-2
Izvor: YouTube/Crvena zvezda

"Salcburg je u tu utakmicu ušao dosta silovito i ne sjećam se da je ijedna ekipa tako ušla u utkamicu kao oni, sa tom željom, žustrinom, ne mogu to ni da objasnim. Zasluženo su vodili, a onda su razbili glavu Pavkovu, Krstičić je regovao i pokrenuo ekipu. Probudili smo se svi i za minut smo dali ta dva gola. Da Krstičić nije pokrenuo ekipu, ne znam da li bi se digli iz tog sivila“, priznaje Babić.

Upravo Krstičića smatra za lidera ekipe u protekloj polusezoni.

"Imam fantastične odnose sa svim saigračima, ne volim da izdvajam nikoga, ali je Krstičić, koji je sada otišao, fantastičan igrač. Često je bio motor ekipe, pokretao nas kada nas nije išlo. Ne volim da izdvajam, jer Borjan je pet-šest utakmica bio vrhunski, pa Žule, pa Ben, Marin, uvijek neko iskoči kao lider, nametne se. Ipak možda je Krstičić bio taj naš lider“.

Zvezda u novoj polusezoni neće moći da računa na njega, pošto je Krstičić iskoristio klauzulu u ugovoru i otišao u grčki AEK. Ekipa Vladana Milojevića, vjerovatno će doživjeti još promjena, pošto su crveno-bijeli svojim igrama privukli pažnju brojnih klubova, a Babić smatra da je to sasvim normalno.

„Momci su zaslužili da sebi obezbijede egzistenciju, ovo što su radili bilo je fantastično. Nadam se  da će oni koji dođu isto toliko pokazati i onda sigurno neće biti problema“.

Kada je u pitanju njegov lični doprinos uspjesima, Babić je prilično skroman, iako je u pojedinim trenucima na najbolji mogući način koristio šansu i dostojno mijenjao kapitena Vujadina Savića u posljednjoj liniji.  Ističe da je sjajno što Zvezda ima veliki broj kvalitetnih igrača.

"Jeste da sam bio u dobroj formi, ali forma je prolazna, svi će se kad-tad vratiti u formu, bitno je da svi damo maksimum, pa i kada nam ne ide. Neko je loše ušao u polusezonu, neko u lošijoj formi završio, svima se to dešava, meni prvom. Na to ne možeš da utičeš.Konkurencija je uvijek dobrodošla, nije ni normalno da neko odigra 37 utakmica u polusezoni. Utakmice su svaka dva,tri dana, nemaš vremena ni da se odmoriš. Imamo 20-ak igrača koji se rotiraju, imaju dobru minutažu. Ove polusezone odigrao sam 21 utakmicu, smatram da sam sakupio dosta minuta i pomogao ekipi u nekim dijelovima, ali ko god izađe na teren daje maksimum. Nekad neko odigra dobro, nekad loše, ne mogu svi imati dobar dan, pogotovo kada igraš svaka tri dana, mora se desiti nekad pad, ali zato smo tu jedni za druge i da održimo Zvezdu na ovom nivou", ističe Babić.

Banjalučanin bi u novoj polusezoni mogao imati još značajniju ulogu u timu Vladana Milojevića, ali to ne shvata kao pritisak, jer kako kaže, pritiska uvijek ima i uvijek će ga biti kada nosiš dres Zvezde.

"Kada igraš u Crvenoj zvezdi uvijek osjećaš pritisak, uvijek je tu imperativ pobjede, a neriješena utakmica za tebe je kiks i potencijalno izgubljena titula. Ne mogu reći ni da na treningu nema pritiska, jer svi žele da pobijede. I kada igramo između sebe, to je kao utakmica. Ne osjećam pritisak u smislu hoću li biti startni štoper ili ne, to zavisi od moje forme, trenera, njegove vizije, od dosta  stvari. Bilo da sam u stratnoj postavi ili ne ja ću dati svoj maksimum , a nadam se da će to biti dovoljno. Boriću se pa šta bude“.

Babić je ove sezone bio jedan od zaslužnih za najveći uspjeh Zvezde u posljednjih četvrt vijeka, a prije smo godinu i po bio je u potpuno drugačijoj situaciji.

Iz Vojvodine je 2015. otišao u Real Sosijedad, ali Baskijci nisu računali na njega pa je prvo prebačen u B tim, potom pozajmljen u Reus Deportiu, još jednog člana "Segunde“.

"Nije mi bilo ni na kraj pameti da ću za dvije godine igrati Ligu šampiona, prije toga Ligu Evrope. Nisam ni pomišljao da ću igrati dva najveća evropska  takmičenja s obzirom da nisam igrao u Španiji. Kada ne igraš, treba ti dosta da se vratiš, da uđeš u formu. Većina povratnika nisu igrali u svojim klubovima, ali uspjeli smo da napravimo nešto kako treba i da natjeramo publiku da vjeruje u nas", rekao je Babić i nastavio:

REPREZENTACIJA, MIJAT, LUKA...

Srđan Babić jedan je od "zlatnih orlića" sa Novog Zelanda. Dio te generacije sada je u A reprezentaciji Srbije, a Babić ističe da se ne opterećuje eventualnim pozivom selektora Mladena Krstajića ali da prati nastupe svojih nekadašnjih saigrača, poput Mijata Gaćinovića i Luke Jovića.


"Trenutno sam fokusiran na Zvezdu, na pripreme. Reprezentacija će imati neke prijateljske, pa počinju kvalifikacije. Ako dođe poziv tu sam. Ali drago mi je zbog momaka sa kojima sam osvojio titulu na Novom Zelandu što su bili na Svjetskom prvenstvu, žao mi je što nisu igrali više jer zaslužili su to igrama u klubovima i u reprezentaciji. Žao mi je zbog Mijata jer je stvarno dosta doprinio samom plasmanu na Mundijal, ali  fudbal je takav. Luka  je krenuo da igra za Zvezdu sa 16 godina, davno je debitovao. Kada niko nije znao za njega znao sam koji je kvalitet i čekao sam kada će eksplodirati".

"Od početka nas je nosio entuzijazam Lige šampiona, da vidimo ponovo tu ’mušemu’ na Marakani. Sjetimo se prije dve i po godine u kakvoj je Zvezda teškoj situaciji bila, Partizan je dominirao, osvajao titule. Sve ovo što smo uradili u ove dve godine je veliki uspjeh, jer kada smo došli nije bilo ni para, atmosfera je bila loša, a onda je uprava krenula da vraća nas igrače iz inostranstva, ubacivala mlade igrače iz omladinskog pogona,  mislim da su napravili sjajnu ekipu i kolektiv. Ima naravno ekipa koji su bolji od nas, ali mi imamo taj kolektiv  koji nam je omogućio da sve ovo uradimo“.

Poslije igranja u Segundi dobio je priliku da igra protiv najvećih zvijezda svjetskog fudbala. Te trenutke, kao i pobjedu nad Liverpulom, nikada neće da zaboravi.

"Vidio sam da ima igrača kojima jako malo treba. Nije tu u pitanju tvoja nepažnja, možeš da budeš sto odsto koncentrisan i da ti opet naprave problem. Nejmar i Mbape su prebrzi igrači, vidio sam da ne možeš da ih čuvaš ’jedan na jedan’. Ne znam da li postoji taj defanzivac koji može da ih čuva jedan na jedan, mora cijela ekipa da na njih mnogo obraća pažnju. Tu su i Insinje i Hamšik, sjajni igrači. Protiv Liverpula nam se otvorilona početku, kada smo dali ta dva gola bio je šok za njih, pa i za Klopa. A druga stvar je i to što su naši navijači postigli da im se protivnički igrači dive na atmosferi , govore da to nikada nisu doživjeli“, rekao je Babić.

Jedna od najsnažnijih karika u ekipi Vladana Milojevića bila je čvrtska odbrana, međutim, Babić ističe da nje ne bi bilo bez napadača i Bena koji je zasluženo od saigrača izabrana za igrača godine.

"Odbrana počinje od napadača i kada napadač ne igra dobro imamo ozbiljne probleme da se branimo. Kao što napad počinje iz zadnje linije, kada mi pokušavamo da stvorimo napadačima što lakšu priliku da zabiju gol, tako i napadači nama pomažu. Kolektiv je taj koji izbacuje pojedinca. Ben je igrao fantastičnu godinu i kada je trebalo da se branimo u šesnaestercu i kada je trebalo da napadamo uvijek je bio tu. Odbrana počinje od napadača, a on je imao strašne zadatke od Vladana Milojevića u defanzivi, onda je pitanje koliko je svjež da uradi nešto u napadu. Zasluženo je dobio nagradu za najboljeg igrača“, kaže Babić, ali ne zaboravlja ni sjajnog golmana Milana Borjana, pa ni ostale.

„Privilegija je igrati sa ovim momcima. O Borjanu imam samo riječi hvale, kao i o ostalim saigračima. Eto i statistika govori da je najbolji golman Lige šampiona, bez obzira što smo ispali, imao je najviše odbrana. Momci u ekipi su strašni, niko ti nikad neće zamjeriti, ni kada ide dobro ni kada ide loše. Borjan je fantastičan, ali i svi ostali. Marko Marin je strašan momak, pomaže nam svima svojim iskustvom, znamo gdje je sve igrao. Imati ga u svlačionici je privilegija, kada izađemo na teren svi imaju respekt prema nama i drugačije nas gledaju",kaže Babić.

Ističe da trener Vladan Milojević ima 25 igrača na raspolaganju i "problem"  ne samo koga će da stavi u prvih 11 nego i na klupu.

"Uvijek otpada neko, čak i za karantin. S te strane imamo stvarno sreće, a opet dešavale su se povrede što je i logično za polusezonu od 37 utakmica. Drago mi je zbog momaka, kao što je Pavkov koji su iskoristili šansu i o tome će se pričati narednih 20 godina“, rekao je Babić.

Izvor: MN PRESS

On se osvrnuo i na polusezonu u Superligi Srbije, koju je Zvezda završila bez poraza i sa devet bodova prednosti nad Radničkim iz Niša, te petnaest bodova u odnosu na vječitog rivala , ekipu Partizana.

"Iskreno, drago mi je da poslije dugo vremena ima klub koji je stao između Zvezde i Partizana. Srpski fudbal nisu samo Zvezda i Partizan. Evo Radnički je sad isplivao, nadam se da će i Vojvodina i Čukarički doći na taj nivo da bude više konkurenata za titulu. Mislim da smo mi odigrali fantastičnu polusezonu. Idemo iz utakmice u utakmicu, mi ne gledamo kako su drugi odigrali, bitno je da mi pobjeđujemo i onda držimo tu bodovnu razliku. Ako se desi njihov kiks on je dobrodošao, ali sve zavisi od nas. Ostao nam je derbi, mislim da bi pobjedom nad Partizanom došli bliže tituli, ne mogu da kažem da bi sve bilo gotovo jer ima taj plej-of, polove se bodove. Kada imaš Partizan u ligi, nikad ga ne smiješ otpisati, znamo svi šta se desilo prije dvije godine. Sve će da zavisi od nas, mislim da ipak neće imati šanse, derbi će biti samo potvrda onoga što mi radimo", istakao je Babić.

Partizanovci moraju da poštuju Zvezdine uspjehe

"Sa Danilom Pantićem sam se čuo često, kao i sa Zdjelarom, imam nekoliko prijatelja u Partizanu, tu je i Nebojša Kosović, znam Svetu Markovića... dobri su to momci. Naš rivalitet je jedno, drugarstvo je druga stvar. Naravno da nikom nije svejedno kada mi ostvarimo ovakav rezultat, a oni nisu izborili ni Evropu, treći su u prvenstvu, muče se. Sigurno im nije baš drago, ali moraju da to poštuju", kaže Babić.

 Proteklu, 2018. godinu pamtiće po lijepom, iako je bilo tek nekoliko ružnih trenutaka.

"Mnogo je više lijepog, srećnijih scena, nego onih ružnih, poput poraza od Pariza kada nas još optuže da smo namjestili, što nema veze sa istinom. Ta utakmica bila je lekcija za nas. Moraš jednostavno da se isključiš, da ne slušaš, da ne čitaš. Taj poraz nas boli, a još kad nam neko kači etikete, to je loše“.

Priznaje da nije lako vratiti se psihološki poslije poraza 6:1,pa ni poslije poluvremena u kojem gubiš 4:0.

"U tim trenucima igrač zna gdje griješi, ne treba šef ni da mu kaže. Nekad te jednostavno neće, nemaš svoj dan, ali trudiš se da to preokreneš. Poslije takvog poraza nema spavanja, vrtiš sva dešavanja, da sljedeći put ispraviš greške, poboljšaš igru. Ali kada izađeš na teren sljedeću utkamicu moraš da prethodnu zaboraviš.  Svako ima svoj način da se nosi s tim, svako ima svoje rituale prije i tokom utakmice, ali to niko ne otkriva, držimo to za sebe.  Ali za ove dve godine nikada, nijednom nije bilo svađe u svlačionici. I kada smo gubili od Pariza u svlačionici smo bodrili jedni druge, iako znamo da to nije dovoljno dobro bilo, pokušavaš da podigneš saigrače“.

Na kraju pitanje - Šta ako Zvezda i sljedeće sezone  bude igrala Ligu šampiona i ponovo izvuče Pari sen Žermen?

"Lekciju smo naučili ove godine, ali o rezultatu je nezahvalno pričati. Svi nastojimo da pobijedimo utakmicu, kada gubimo da preokrenemo. Ima taj trenutak u Salcburgu, kada jedan trenutak preokrene sve, cijelu sezonu, volio bih da bude što više takvih detalja. U 2019. godini moja jedina želja je dupla kruna sa Zvezdom, pa da ponovo napadnemo Ligu šampiona. I naravno zdravlje“, rekao je Babić na kraju razgovora za MONDO.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC