• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igrali su fantastični timovi, presudio je Dejan Lovren!

Autor mondo.rs

U "utakmici sezone" u Engleskoj sastali su se najbolji timovi Premijer lige, ali samo je jedan imao Dejana Lovrena u postavi.

U "utakmici sezone" u Engleskoj sastala su se dva najbolja tima, a presudio je Dejan Lovren!

Čovek koji je sebe nazvao najboljim defanzivcem sveta potrudio se da prvi dobije žuti karton na utakmici i limitira se u duelima u narednih 75 minuta, potom je reakcijama nedostojnim mesta u timu pomogao šampionu kod oba gola, na kraju lansirao i kontru domaćina za definitivni kraj, a kada Rahim Sterling to nije pretvorio u pogodak, hrvatski štoper mu je namestio čistu šansu za 3:1 u nadoknadi vremena...

...što je bivši fudbaler Liverpula takođe promašio.

Na kraju, nekako je ostalo: Mančester siti - Liverpul 2:1 (1:0), za prvi poraz "redsa" ove sezone i novu paniku u trci za titulom prvaka u Premijer ligi.

Kada će Lovren biti bivši fudbaler Liverpula, pitanje je. Do tada, rivali će imati na koga da se oslone.

Razlika između izazivača i šampiona sada je samo četiri boda.

Siti je vodio od 40. minuta pogotkom Serhija Aguera, a u 64. je izjednačio Roberto Firmino. Pobedu Sitiju u 72. minutu je doneo Leroj Sane.

I pre i posle toga, oba tima stvorila su i propustila dovoljno šansi da bi njihovi navijači ovog četvrtka uveče mogli da konstatuju da je moglo da bude i ovako i onako, što Lovrenovu ulogu čini samo značajnijom.



PRVO POLUVREME

Posle prvih 45 minuta: Mančester siti - Liverpul 1:0!

Što gosti nisu u 20. minutu za 1,2 centimetra, domaćin jeste u 40. minutu iz dva majstorska dodira Serhija Aguera.



"Kun" je uveliko kažnjenog Dejana Lovrena lako izigrao u petercu i maestralnim potezom levom nogom iznenadio svakoga ko je, što na "Etihadu", što kod kuće, što u pabu, gledao najvažniji meč 21. kola Premijer lige.

Alison Beker je mogao samo da "kao" reaguje.



Bila je to nagrada za bolju igru šampiona od pomenutog 20. minuta i potpuno bizarne reakcije odbrane "građana", odnosno štopera Džona Stonsa i golmana Edersona. Nakon što je Mohamed Salah poslao savršen pas u prostor za Sadija Manea, a ovaj umesto gola sezone pogodio stativu iz, što se kaže, "mrtve šanse".

Stons je, potom, panično pokušao da izbije loptu u polje i zapravo napucao svog golmana tako da je Luverpul, ipak, bio blizu da povede, ali nije...

Za koliko?

Zvanično, za 1,2 centimetra.


(Pre)ofanzivni sastav Pepa Gvardiole, kom je uspešniji u međusobnim duelima Jirgen Klop suprotstavio takoreći "opreznu" jedanaestorku, zaigrao je tada sa više energije, oštar faul Lovrena nad Aguerom trebalo je da umiri "plave", ali je to bila loša procena, pa je iz minuta u minut postajalo sve neprijatnije pred Alisonom...

View this post on Instagram

Na stadionu "Itihad" u Mančesteru, večeras nas očekuje spektakularna završenica prvog kola Premijer lige u 2019! Biće to sudar titana, sa težinom borbe za titulu: Mančester siti - Liverpul u 21 čas! Ako je domaćin, branilac titule, snažnom dominacijom u Engleskoj obeležio skoro čitavu 2018. godinu, krajem decembra se ipak nekoliko puta spotakao, izgubio protiv Kristal Palasa, pa Lestera, i u tom periodu dopustio najozbiljnijem izazivaču da ga pretekne na tabeli. "Imam osećaj da je ovo velika šansa da smanjimo zaostatak, ali naš fokus je i dalje isti. Svi se pitaju šta ćemo da uradimo ako izgubimo, ali trudićemo se da sredimo svoju igru i da pobedimo", rekao je u najavi utakmice Gvardiola, nazvavši pritom Liverpul "najboljim timom u Evropi". Sa druge strane, u Liverpulu je mnogo manje nedoumica, ali i briga. Pored toga što je lider tabele, ekipa Jirgena Klopa jedina je nepobeđena u Premijer ligi. Tvorac opet moćnog Liverpula uzvratio je Gvardioli kompliment: "Sutrašnji protivnik je, što se mene tiče, i dalje najbolji tim na svetu". Mančester siti pobedio je Liverpul samo jednom u poslednjih OSAM međusobnih mečeva u svim takmičenjima. Poslednji put sreli su se u Mančesteru u četvrtfinalu Lige šampiona 2017/18 i Liverpul je ostvario "duplu" pobedu. Minulog oktobra, na Enfildu je bilo 0:0. Biće uživanje pratiti ovaj derbi! #mciliv #mancity #liverpool #liverpoolfc #fudbal #sport #mondosport

A post shared by MONDO Sport (@mondorssport) on



Odbrana jedinog neporaženog tima u Premijer ligi delovala je koliko-toliko sigurno, sve do akcije u kojoj je Bernardo Silva doturio loptu do omalenog Argentinca, koji naizgled nije bio u poziciji iz koje je mogao da postigne 250. gol u klupskoj karijeri, ali ne da je postigao - nego ga je zakucao pod prečku za oduševljenje većeg broja prisutnih na tribinama.

Pre toga, Entoni Tejlor mogao je i da isključi kapitena domaćih Vensana Kompanija, koji je "samo" oborio Salaha, iako je iz svih uglova delovalo kao da ide sa namerom da mu polomi potkolenicu.



Videćemo šta će doneti drugo poluvreme i da li će zakleto ofanzivni menadžeri nešto menjati u ranoj fazi drugog dela igre.

Tejlor bi, recimo, mogao da promeni kopačke za drugi deo igre.


DRUGO POLUVREME

Gvardiola i Klop nisu menjali u svlačionicama, ali su uvodni minuti drugog dela igre naterali i jednog i drugog da povuku prve poteze.

Videvši da trojka za koju se odlučio u pripremi meča ne može odgovori na igru rivala (što se ispostavilo kao pogubno na kraju, jer Džordan Henderson, Đorđinio Vajnaldum i Džejms Milner nisu imali nikakvu kontrolu nad tempom utakmice, samim tim ni događajima na sredini terena), Klop je u 57. minutu uveo verovatno najboljeg vezistu kluba u poslednjih mesec-dva, Fabinja i izjednačenje je došlo brzo.

Jedna od Klopovih dobrih zamisli bila je zamena strana dvojice bekova, s vremena na vreme naravno, što jeste remetilo markacije "građana" u određenim akcijama, a upravo je akcija u kojoj je Trent Aleksander-Arnold poslao dugu loptu na levo krilo ka Endrjuu Robertsonu prethodila pogotku za 1:1.

Mančester siti: Ederson - Danilo, Stons, Kompani (od 88. Otamendi), Laport (od 86. Voker) - Fernandinjo, D. Silva (od 65. Gindogan) - B. Silva, Sterling, Sane - Aguero.

Liverpul: Alison - Aleksander-Arnold, Lovren, Van Dajk, Robertson - Henderson, Milner (od 57. Fabinjo), Vajnaldum (od 86. Staridž) - Salah, Firmino, Mane (od 76. Šaćiri).

Robertson je sačekao da Danilo "odgleda" pas i potom rutinski vrati na peterac, gde Roberto Firmino nije mogao da promaši (kao dva minuta ranije).

Liverpul je izjednačio u 64. minutu i imao zicer preko Salaha za moguće vođstvo, kada je Ederson ukrotio oštar udarac Egipćanina iskosa sa leve strane.

Burno su "redsi" proslavili pogodak i naterali Gvardiolu da reaguje, što je Katalonac i uradio veoma brzo - izveo je nedovoljno oporavljenog Davida Silvu, verovatno jedinog "nenaštimovanog" člana navale prvaka Engleske, a kada ga je u 65. minutu zamenio Ilkaj Gindogan - brzo je "pao" novi pogodak.

Lovren nije pratio ostalu trojicu igrača poslednje linije kod napada Sitija, gledao je gde je Aguero i nije primetio da zbog njega nije uspela ofsajd zamka, a posle je sve bila stvar rutine za asistenta Sterlinga i strelca, Leroja Sanea.

Za razliku od Manea, njegov udarac od stative se odbio u mrežu za 2:1.

Tek tada, Klop se namerio da uvede Đerdana Šaćirija, uz Fabinja, Salaha i Firmina "najvrelijeg" igrača u postavi, ali nije imao hrabrosti da zaigra sa eksplozivnim levonogim igračem u veznom redu, već se odlučio da ga pošalje na krilo umesto Manea.

Taj potez doveo je do prilično jalove inicijative "redsa", kojoj je preteranim i nepoštenim reakcijama kraj aut linije doprinosio sam Gvardiola, tražeći od Tejlora da prekida igru i konstantno ga upozorava da se smiri, a kad mu je Englez oprostio jedno do dva isključenja - ponovo je zablistao Lovren.



Prvo je jednu paničnu odbranu gola fudbalera Sitija pretvorio u čistu kontru za domaćina koju oni nekako nisu uspeli da pretvore u 3:1, no kada ni to nije bilo dovoljno za prvi poraz ekipe ove sezone, dodao je direktno loptu u noge Sterlingu i potom odgledao kako brzonogi krilni napadač brzopleto tuče pored gola već savladanog Alisona.

Nedugo zatim, Tejlor je odsvirao kraj meča.

Rezultati 21. kola:

četvrtak

Mančester siti - Liverpul 2:1 (1:0)
/Aguero 41, Sane 72 - Firmino 64/

sreda

Čelsi - Sautempton 0:0

Hadersfild - Barnli 1:2 (1:1)
/Munie 33 - Vud 40, Barns 74/

Vest Hem - Brajton 2:2 (0:0)
/Arnautović 66, 68 - Stivens 57, Dafi 59/

Vulverhempton - Kristal Palas 0:2 (0:0)
/Ajev 83, Milivojević pen 90+4/

Njukasl - Mančester junajted 0:2 (0:0)
/Lukaku 64, Rašford 80/

Bornmut - Votford 3:3 (3:3)
/Ejk 34, Vilson 37, Frejzer 40 - Dini 14, 27, Sema 38/

utorak

Everton - Lester 0:1 (0:0)
/Vardi 58/

Arsenal - Fulam 4:1 (1:0)
/Džaka 25, Lakazet 55, Ramzi 79, Obamejang 83 - Kamara 69/

Kardif - Totenhem 0:3 (0:3)
/Kejn 2, Eriksen 12, Son 26/

Tabela: Liverpul 54, Totenhem 48, Mančester siti 50, Čelsi 44, Arsenal 41, Mančester junajted 38, Lester 31, Votford 29, Vulverhempton 29, Vest Hem 28, Everton 27, Bornmut 27, Brajton 26, Kristal Palas 22, Njukasl 18, Barnli 18, Kardif 18, Sautempton 16, Fulam 14, Hadersfild 10.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC