• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milion maraka subvencija banjalučkim privrednicima

Autor SRNA

U ovogodišnjem budžetu grada Banjaluka planirano je 922.000 KM za subvencije privrednicima - za povećanje produktivnosti i konkuretnosti, te 100.000 KM za opremanje kabineta srednjih stručnih škola za nova zanimanja.

 Milion maraka subvencija banjalučkim privrednicima Izvor: Samir Cacan, mondo.ba
Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Načelnik banjalučkog odjeljenja za privredu Radenko Komljenović rekao je da su na području Banjaluke registrovana 4.234 preduzetnika, a najbrojnije djelatnosti su trgovinske i ugostiteljske.

On je naveo da je u prošloj godini registrovano 608 samostalnih preduzetnika, dok je djelatnost prestalo da obavlja 538.

Komljenović je naglasio da je Banjaluka uradila mnogo na unapređenju poslovnog okruženja, a od maja 2015. godine je i nosilac BFC sertifikata /sertifikata povoljnog poslovnog okruženja/.

On je istakao da je ovaj sertifikat pečat kvaliteta koji je u kratkom roku postao široko priznat pokazatelj efikasne lokalne administracije i povoljne investicione klime u jugoistočnoj Evropi.

Komljenović je rekao da su pojednostavljene procedure za registraciju preduzetnika, za šta je potrebno 24 časa od predaje kompletnog zahtjeva.

"Preduzete su i mjere stimulisanja razvoja preduzetništva projektima povećanja produktivnosti i konkurentnosti privrednika i samozapošljavanja. Smanjeni su i parafiskalni nameti za preduzetnike. Preduzetnici koji prvi put pokreću posao oslobođeni su plaćanja takse", naveo je Komljenović.

Prema njegovim riječima, formirana je i Poslovna zona "Ramići-Banjaluka", koju čine uređeno građevinsko zemljište spremno za investitore i objekti za iznajmljivanje i prodaju, a u pripremi je poslovna zona "Jelšingrad".

"Preispitati odluke o poskupljenju struje"

Komljenović je rekao da je u Odsjeku za lokalni ekonomski razvoj osnovan Centar za investitore radi pružanja pomoći investitorima u pokretanju biznisa, registraciji privrednih subjekata, kao i dobijanju dozvola za građenje, dozvola za rad i rješavanju drugih pitanja iz nadležnosti Gradske uprave.

On je napomenuo da je stranka ukoliko prvi put podnosi zahtjev za registraciju preduzetnika oslobođena plaćanja gradske administrativne takse, a ako je već bila registrovana kao preduzetnik plaća 32 KM.

Komljenović je dodao da isti iznos takse od 32 KM plaća preduzetnik po zahtjevu za prestanak obavljanja djelatnosti. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE