Milion maraka subvencija banjalučkim privrednicima

Autor:

U ovogodišnjem budžetu grada Banjaluka planirano je 922.000 KM za subvencije privrednicima - za povećanje produktivnosti i konkuretnosti, te 100.000 KM za opremanje kabineta srednjih stručnih škola za nova zanimanja.

0
A- A A+
novac, konvertibilne marke Foto: Samir Cacan, mondo.ba

Načelnik banjalučkog odjeljenja za privredu Radenko Komljenović rekao je da su na području Banjaluke registrovana 4.234 preduzetnika, a najbrojnije djelatnosti su trgovinske i ugostiteljske.

On je naveo da je u prošloj godini registrovano 608 samostalnih preduzetnika, dok je djelatnost prestalo da obavlja 538.

Komljenović je naglasio da je Banjaluka uradila mnogo na unapređenju poslovnog okruženja, a od maja 2015. godine je i nosilac BFC sertifikata /sertifikata povoljnog poslovnog okruženja/.

On je istakao da je ovaj sertifikat pečat kvaliteta koji je u kratkom roku postao široko priznat pokazatelj efikasne lokalne administracije i povoljne investicione klime u jugoistočnoj Evropi.

Komljenović je rekao da su pojednostavljene procedure za registraciju preduzetnika, za šta je potrebno 24 časa od predaje kompletnog zahtjeva.

"Preduzete su i mjere stimulisanja razvoja preduzetništva projektima povećanja produktivnosti i konkurentnosti privrednika i samozapošljavanja. Smanjeni su i parafiskalni nameti za preduzetnike. Preduzetnici koji prvi put pokreću posao oslobođeni su plaćanja takse", naveo je Komljenović.

Prema njegovim riječima, formirana je i Poslovna zona "Ramići-Banjaluka", koju čine uređeno građevinsko zemljište spremno za investitore i objekti za iznajmljivanje i prodaju, a u pripremi je poslovna zona "Jelšingrad".

"Preispitati odluke o poskupljenju struje"

Komljenović je rekao da je u Odsjeku za lokalni ekonomski razvoj osnovan Centar za investitore radi pružanja pomoći investitorima u pokretanju biznisa, registraciji privrednih subjekata, kao i dobijanju dozvola za građenje, dozvola za rad i rješavanju drugih pitanja iz nadležnosti Gradske uprave.

On je napomenuo da je stranka ukoliko prvi put podnosi zahtjev za registraciju preduzetnika oslobođena plaćanja gradske administrativne takse, a ako je već bila registrovana kao preduzetnik plaća 32 KM.

Komljenović je dodao da isti iznos takse od 32 KM plaća preduzetnik po zahtjevu za prestanak obavljanja djelatnosti. 

Ostale vijesti