"Tito je bio Broz, ali mu Franjo nije bio otac"

Autor:

Pokazaću u svojoj novoj knjizi da Tito jeste bio Josip Broz, ali da mu otac sigurno nije bio Franjo, kaže za Tanjug pisac Vladimir Kecmanović.

"Tito je bio Broz, ali mu Franjo nije bio otac"  Foto: Mondo/Stefan Stojanović


Kecmanović veruje da je konačno pronašao "uvrnutu perspektivu" iz koje piše knjigu o Josipu Brozu Titu.

"Nije slučajno što o Titu nije napisan roman od njegove smrti pa do danas...Ako je u prvih 10 godina nakon Titove smrti razlog bio politički strah od rušenja titoizma, evo već skoro 30 godina tog straha nema, a pisci se i dalje ne odlučuju da napišu roman o Titu. Evo, ja sam na dobrom putu da privedem kraju roman o Titu", kazao je Kecmanović i dodao da će Broz svakako proći bolje u njegovom romanu u odnosu na neki esej ili novinski članak koji bi potpisao.

"Proći će bolje, jer kada pišete o nekom liku onda morate da ga empatično razumete. Ako se trudite da ga razumete, onda ste samim tim manje žestoki od stava koji imate o nekom kada posmatrate van njega samog", kazao je Kecmanović.


Prema njegovim rečima, jedan od izazova u nastajanju knjige je rasvetljavanje tog famoznog porekla Tita oko kojeg se godinama prave mistifikacije.

"Pokazaću u svojoj novoj knjizi da Tito jeste bio Josip Broz, ali da mu otac sigurno nije bio Franjo. Nema ništa čudno u tome...Nešto slično se dogodilo mnogim ljudima. Da bi otkrili šta tačno, publika će morati da sačeka izlazak knjige iz štampe", kazao je Kecmanović.

Kecmanovića kritika pozicionira kao jednog od najvažnijih pisaca srednje generacije na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Njegove knjige, među kojima poštovaoci najviše prepoznaju romane "Top je bio vreo", "Kainov ožiljak" i "Osama", vešestruko su nagrađivani.

"Meša Selimović", "Velika Andrićeva nagrada instituta u Andrićgradu", "Branko Ćopić", "Andrićeva nagrada za najbolju priču", samo su deo priznanja kojima su nagrađivane Kecmanovićeve knjige.

BONUS VIDEO:

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Tagovi:

Ostale vijesti