Srpska slavi: Auta, zastave, bakljade...FOTO,VIDEO

Autor:

Kolona vozila sa srpskim trobojkama prošla je danas ulicama Banjaluke povodom 9. januara - Dana Republike Srpske. Građani slave i u drugim gradovima Srpske.

1
A- A A+
kolona, zastave, Dan RS Foto: Srna

U Republici Srpskoj danas se prigodnim manifestacijama svečano obilježava Dan Republike Srpske i 27 godina njenog postojanja.

Evo kako su u nekim gradovima obilježili ovaj dan.

Bijeljina je sinoć uz vatromet i bakljadu dočekala 9. januar - Dan Republike Srpske.

Veći broj navijača "Crvene zvezde" iz Višegrada sinoć je na mostu Mehmed paše Sokolovića vatrometom čestitao građanima 9. januar - Dan Republike.

Veličanstvenom bakljadom na Trgu 9. januara, uz ogromnu platnenu ikonu Svetog Stefana, navijačka grupa “Delije Foča” i ove godine je obilježila krsnu slavu Republike Srpske. Navijačka grupa “Grobari Foča” je polaganjem cvijeća i parastosom na centralnom gradskom spomeniku odala poštu poginulim srpskim borcima i civilima iz posljednjeg rata.

Dan RS: Odlikovani Brnabić, Ivancov, Bodiroga...

Kao i prethodne dvije godine, tačno u 18 časova, kada su zvona sa Hrama Svetog Save označila početak večernje službe uoči Stefandana, navijači Crvene zvezde upalili su mnoštvo svjetlucajućih baklji, a ove godine dodali su i nekoliko vatrometa s kraja na kraj Foče, želeći da svi građani učestvuju u slavlju.

Izvor: Youtube/ Nezavisni Portal Foče

Prigodnim manifestacijama i vatrometom Dan Republike biće obilježen u većini gradova RS.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Srpska slavi 27. rođendan

Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 metara kvadratnih, a prema podacima posljednjeg popisa iz 2013. godine, Republika Srpska ima 1.170.342 stanovnika i 414.847 domaćinstava.

Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nije prestajala sa radom ni u toku ratnih sukoba.

Tagovi:

Ostale vijesti