Svečani defile povodom Dana RS (u 132 fotografije)

Autor:

U Banjaluci je održan svečani defile povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike na kome je učestvovalo više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora.

1
A- A A+
Dan RS Foto: MONDO/ Vedran Ševčuk

Raport predsjednici RS Željki Cvijanović predala je svečana jedinica MUP-a RS. "Pomoz Bog junaci!" kazala je Cvijanović, čime je počela svečanost.

Polazak učesnika bio je sa stadiona FK „Borac“, a gradom su marširali mnogobrojni učesnici među kojima su pripadnici raznih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, predstavnici Boračke organizacije, Veterana RS, Republičke uprave civilne zaštite, vatrogasaca, predstavnika sportskih klubova, civilnih institucija, organizacija i udruženja. Ukupno je oko hiljadu učesnika defilea.

Povodom "Sto godina od ulaska Srpske vojske u Banjaluku", ulicom Kralja Petra Prvog Karađorđevića, u koloni na čelu sa konjanikom, marširali su kadeti Policijske akademije.

Kadeti su odjeveni u tradicionalnu uniformu srpskog oficira i srpskog vojnika, a u ruci su nosili pukovske zastave Srpske vojske sa kopljima i lentama.

Dan RS: Odlikovani Brnabić, Ivancov, Bodiroga...

Svečani defile čini Zastavni vod, 10 ešalona jedinica i pet motorizovanih ešalona Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, čija su 782 pripadnika dali živote za Republiku Srpsku. Civilni sektor čine 23 ešalona, od čega je jedan motorizovan.

Na svečanom defileu promovisano je prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj - "despot", kompanije "Tehnički remont Bratunac" (TRB).

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da je Republiku Srpsku očuvala ljubav njenog naroda i snaga institucija, te da će uvijek biti slavljena sloboda u kojoj danas žive građani Srpske.

Izvor: mondo.ba

"Znam da će snaga institucija i ljubav naših građana vječno čuvati Republiku Srpsku", rekla je Cvijanovićeva u obraćanju na svečanom defileu povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike.

Ona je zahvalila svima koji su stvarali Republiku Srpsku, doprinijeli njenom razvoju, onima koji su donosili važne odluke i svima koji su je razvijali.

Svečani defile okončan je pjesmom "Pukni zoro" koju su otpjevali učesnici defilea i prelijetanjem helikoptera Helikopterskog servisa Srpske.

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU

Ceremoniji su prisustvale brojne zvanice među kojima su premijerka Srbije Ana Brnabić, nekoliko ministara Srbije, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, ambasador Rusije Petar Ivancov i drugi.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Republike Srpske održava se pod sloganom "Ponosna i vječna".

Srpska slavi: Auta, zastave, bakljade...FOTO,VIDEO

Ostale vijesti