Ove namirnice nikad ne zamrzavajte!

Autor:

Ponekad je najbolje rešenje staviti ostatke obroka u zamrzivač i ostaviti ih za neki drugi dan, ali neke namirnice ne bi trebalo da zamrzavate.

Ove namirnice nikad ne zamrzavajte! Foto: Guliver/Getty Images/Qwart

Dok neka hrana ima užasan ukus nakon zamrzavanja, druga ima i potencijal da vam loše utiče na zdravlje ako je otopljena pa opet zamrznuta.

Da bi vam bilo lakše, evo liste namirnica koje nikada ne bi trebalo da zamrzavate jer će time izgubiti svežinu, ukus ili teksturu.

Avokado

Dok jedni kažu da se avokado sasvim OK zamrzava, kao i bilo koje drugo voće, stručnjaci veruju da ga ne bi trebalo zamrzavati. U suprotnom, izgubiće svoju svilnkastu teksturu i više neće imati isti ukus.

Otopljeno meso

Kada se bilo koje meso ili riba otope, trebalo bi ih pojesti tog dana, odnosno, ne bi trebalo da se ponovo zamrzava.

Naime, na otopljenom mesu mogu da se pojave bakterije, a ponovnim zamrzavanjem se one "zaključavaju" u mesu.

Ipak, postoji izuzetak – ako je meso čuvano u frižideru gde je temperatura pet stepeni Celizujusovih ili niža, moguće ga je ponovo zamrznuti bez opasnosti od bakterija.

Kuvana testenina

Ukoliko vam je ostalo skuvane paste, odolite iskušenju da ostatak koji niste pojeli zamrznete i ostavite za neki drugi dan. Odmrznuta kuvana testenina će upiti mnogo vode i biće bezukusna.

Ako baš želite da ih zamrznete, najbolje je da pastu posle toga ne odmrzavate, već da je odmah stavite u slanu prokuvanu vodu nekoliko minuta, kako bi imala stari ukus.

Sir

Tvrdi sir može da se zamrzne, ali mekani ne bi trebalo da stavljate u zamrzivač jer će se promeniti tekstura i sir će početi da se odvaja u listićima, a ni ukus neće biti isti.

Sa druge strane, parmezan ili gauda neće biti "uništeni" zamrzavanjem.

Mleko

Ako vam se desi da imate dosta mleka u kući i razmišljate o tome da određenu količinu zamrznee, ne radite to. Odmrznuto mleko će imati grumuljice, pa neće biti idealno za napitke, recimo, ali ga možete bez problema koristiti za kuvanje.

Pržena hrana

Prženu hranu možete da stavite u frižider, ali ne bi trebalo da je zamrzavate jer neće biti onako krckava i ukusna kao pre zamrzavanja.

Krastavac

Dok se mnoge vrste povrća sasvim lepo zamrzavaju, to nije slučaj sa krastavcima jer sadrže dosta vode, pa će biti bezukusni posle zamrzavanja.

Celer, kupus, tikvice i zelena salata su takođe namirnice koje baš i "ne vole" zamzrivač. Sa druge strane, luk, bundeve, paradajz... mogu bez problema da se stave u zamrzivač.