Neko nam je poslao signal iz svemira

Autor:

Astronomi u Kanadi primili su misteriozne signale koji dolaze iz daleke galaksije, a njihovo porijeklo još nije poznato.

2
A- A A+
svemir Foto: MONDO/Make a giph

Među 13 radio-signala (kratkih radio-praskova), koji je opoazio teleskop u Kanadi, nalazio se neobičan signal koji se ponavljao, dolazeći iz pravca galaksije udaljene 1,5 milijardi svjetlosnih godina, prenosi RTS pisanje engleskog Indipendenta.

Postoji nekoliko teorija o tome šta bi mogli da budu uzorčnici radio-signala. Oni uključuju neutronsku zvijezdu sa izuzetno snažnim magnetnim poljem koja se vrti veoma brzo, dvije neutronske zvezde koje se spajaju ili, prema mišljenju nekih, neku vrstu vanzemljaskog svemirskog broda.

Ovakav slučaj je samo još jednom prijavljen i to od strane drugog teleskopa.

"Znajući da postoji još jedan izvor navodi nas na zaključak da bi ih moglo biti više. Sa većim brojem signala i više izvora na raspolaganju za ispitivanje, mogli bi da odgonetnemo ovu kosmičku slagalicu", kaže Ingrid Sters, astrofizičarka na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji.

Opservatorija "CHIME", koja se nalazi u Britanskoj Kolumbiji u dolini Okanagan, sastoji se od četiri 100 metara dugačkih polukružnih antena, koje skeniraju čitavo sjeverno nebo svaki dan.

Nalazi su objavljeni u časopisu "Nejčer" (Nature).

Tagovi:

Ostale vijesti