• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TOP 11: "Najskvadra matoraca" u Kalču

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

U Italiji je iskustvo uduvijek bilo na cijeni, a izuzetak nije ni aktuelna sezona Serije A.

Drugi dio sezone u italijanskoj Seriji A počinje 19. januara, a u njemu ćemo gledati nekoliko igrača koji će tokom 2019. godine zagaziti u petu deceniju života.

U Italiji se uduvijek cijenilo iskustvo, a izuzetak nije ni aktuelna sezona u Kalču. Stoga smo izabrali 11 najstarijih igrača koji su tokom ove sezone jurili "bubamaru" na Apeninima.

Neki od njih, uprkos poznim igračim godinama, svakog vikenda su viđeni na terenima širom Italije, dok pojedini dobijaju minute na "kapaljku", ali i dalje ne razmišljaju o fudbalskoj penziji.

Dugo je najstariji tim u Ligama petice bio Kjevo, o kojem smo već pisali, ali taj epitet sada nosi Parma, čiji igrači su prosječno za mjesec stariji od rivala iz Verone.

Naravno, još dugo vremena će proći dok neko uspije sa trona da skine legendarnog golmana Lacija, Marka Balotu, koji je 11. marta 2008. godine u duelu sa Đenovom nastupio sa 44 godine, mjesec i osam dana, po čemu je apsolutni rekorder u ligi.

Poslije njega slijede Frančesko Antonjoli (Ćezena, 42 godine, 235 dana), Alberto Fontana (Palermo, 41 godina, 297 dana), Roberto Kolombo (Kaljari, 41 godina, 234 dana), Dino Zof (Juventus, 41 godina, 76 dana), Alesandro Kostakurta (Milan, 41 godina 25 dana), Pjetro Vjerhovod (Pjaćenca, 41 godina, 10 dana)...

Pred vama je tim (ita. squadra) od 11 najstarijih igrača u Seriji A u sezoni 2018/19.

- golman -

1. STEFANO SORENTINO - KJEVO (39 godina, 9 mjeseci)

Prvi igrač koji će ove sezone proslaviti 40. rođendan, i to 28. marta, je golman "letećih magaraca", Stefano Sorentino.

Već treću sezonu standardan je među stativama gola Kjeva, a u tekućem prvenstvu branio je 18 puta.

Samo jednom je zamijenjen, i to u duelu sa Juventusom. Iako je njegov tim doživio poraz 2:3, Sorentino je u nekoliko navrata prosto izluđivao Kristijana Ronalda, ne dopustivši mu da se upiše u strijelce.

...
Izvor: YouTube/Serie A

Prije dolaska na "Bentegodi" četiri godine nastupao je za Palermo, gdje je stigao upravo iz Kjeva. Jednu sezonu u karijeri proveo je u Španiji, nastupajući za Rekreativo iz Uelve, dok je kratko bio član i grčkog AEK-a.

Karijeru je počeo u mlađim selekcijama Lacija, nakon čega je lutao između Juventusa, Torina i Stabije.

- odbrana -

2. MASIMO GOBI - PARMA (38 godina)

Parmin lijevi bek Masimo Gobi najstariji je među defanzivcima na našoj listi. Poslije tri sezone provedene u Kjevu, vratio se u Parmu, čiji član je do odlaska u Veronu bio pet godina.

Nastupao je još za Fiorentinu i Kaljari, dok je upisao i jedan meč za nacionalni tim, i to u prijateljskom odmjeravanju snaga sa Hrvatskom.

3. EMILIJANO MORETI - TORINO (37 godina, 6 mjeseci)

Emilijano Moreti posljednjih šest godina član je Torina, a po prvi put ove sezone nije standardan u svom timu, za koji je odigrao više od 160 mečeva.

Gdje god je igrao u posljednjih 15-ak godina (Đenova, Valensija), bio je starter. Kratko je nosio i dres Juventusa, te Bolonje i Fiorentine, a uprkos činjenici da je bio standardan u U-21 i olimpijskom timu selekcije Italije, za seniorski ekipu "azura" odigrao je svamo dva meća.

4. ANDREA BARZALJI - JUVENTUS (37 godina, pet mjeseci)

Odbrana Juventusa već godinama je nezamisliva bez Andree Barzaljija.

Standardni italijanski reprezentativac pažnju na sebe skrenuo je sjajnim partijama u dresu Palerma, zatim je bio član njemačkog Volfsburga, da bio uslijedio povratak u domovinu i potpis ugovora sa Juventusom 2011. godine.

Od tada, u saradnji sa Leonardom Bonućijem i Đođrom Kjelinijem činio je neprobojni bedem "BBC" pred golom Đanluiđija Bufona.

Ipak, u protekle dvije sezone odbrana "stare dame" pretrpjela je određene promjene. Bufon je završio u PSŽ-u, Bonuće se seljakao na relaciji Juventus-Milan-Juventus, dok je Barzalji ostao vjeran "bjankonerima".

Ipak, zbog čestih problema sa povredama, ove sezone upisao je samo četiri nastupa u Seriji A.

5. BRUNO ALVEŠ - PARMA (37 godina, 1 mjesec)

Igrač koji je najviše doprinio da Parma po prosječnom broju godina prestigne Kjevo, uz klupskog kolegu Gobija, svakako je 37-godišnji Bruno Alveš.

Portugalski internacionalac promijenio je brojne klubove u posljednje vrijeme, nije uspio da se skrasi na duži period niti u jednom od njih, dok je najdublji trag ipak ostavio tamo gdje je i započeo profesionalnu karijeru - u Portu.

Od prošle godine član je Parme. U jesenjem dijelu prvenstva propustio je samo jedan meč, a stigao se i dva puta upisati u strijelce, u remiju protiv Kjeva, te pobjedi nad Sasuolom.

6. DARIJIO SRNA - KALJARI (36 godina, 7 mjeseci)

Za mnoge je veliko iznenađenje predstavljao dolazak hrvatskog internacionalca Darija Srne u Kaljari.

Poslije deceniju i po u Šahtjoru, nekadašnji fudbaler splitskog Hajduka odlučio se za odlazak u Italiju, i to nakon velikog doping skandala, koji je potresao fudbalski svijet u drugoj polovini 2017. godine.

Legendarni hrvatski defanzivac ugovor sa ekipom sa Sardinije potpisao je na godinu dana, sa mogućnošću da isti bude produžen na još 12 mjeseci, a ove sezone nastupio je na 15 utakmica.

- vezni red -

7. MATEO BRIGI - EMPOLI (37 godina, 8 mjeseci)

Iskusni vezista Mateo Brigi promijenio je brojne klubove u Seriji A, a trenutno je član Empolija, čiji dres je ove sezone nosio u samo dva navrata.

Najbolje partije pružao je u dresu Rome, kada je stekao i status reprezentativca Italije.

Ipak, godine su učinile svoje. Brigi je daleko od forme koja ga je krasila ranijih godina, a rezultat svega je svega 17 odigranih minuta tokom aktuelnog prvenstva.

8. MANUEL PASKVAL - EMPOLI (36 godina, 9 mjeseci)

Manuel Paskval podjednako dobro snalazi se na lijevo strani odbrane i veznog reda. Poslije punih 11 godina i više od 300 odigranih utakmica, 2016. napustio je Fiorentinu i priključio se Empolijum, gdje je, uz Brigija, najiskusniji igrač ovog tima.

Ipak, za razliku od prošle sezone, kada je odigrao svih 38 utakmica, nekadašnji povremeni reprezentativac Italije jesenas je zabilježio samo 10 nastupa, uz jedan gol, i to sa "bijele tačke" u porazu svog tima od Sampdorije 2:4.

Više od mjesec dana ove sezone proveo je van terena zbog problema sa povredom oka.

- napad -

9. RODRIGO PALASIO - BOLONJA (36 godina, 10 mjeseci)

Argentinac koji je najdublji trag na Apeninima ostavio nastupajući za Inter, od 2017. godine nosi dres Bolonje.

Upečatljiva frizura, kratka kosa sa malom pletenicom, zaštitni su znak nekadašnje zvijezde Boke Juniors Rodriga Palasija, čija karijera se bliži kraju. U tekućem prvenstvu na 12 mečeva postigao je samo jedan gol.

Prije nego što je obukao dres "nerazura", u Italiji je nastupao u Đenovi.

10. SERĐO FLOKARI - SPAL (36 godina, 10 mjeseci)

Napadač SPAL-a Serđo Flokari odlučio je pri zalasku karijere da pojača tim iz Ferare, u koji je stigao 2017. godine. Pokazalo se to kao pravi potez jer je svom klubu pomogao da izbori promociju u najviši rang italijanskog fudbala.

KVALJARELA

Fabio Kvaljarela sa 35 i "kusur" godina "premlad" je da bi se našao na našoj listi, ali vrijedi pomenuti njegove sjajne partije ove sezone. Napadač Sampdorije postigao je čak 12 golova na 18 odigranih utakmica.

Prošle sezone bio je među najzapaženijim pojedincima simpatičnog SPAL-a, ali je ove odigrao samo pet utakmice, te nije uspio da postigne niti jedan gol.

Dosta je lutao u karijeri, bio član klubova većinom u nižim italijanskim ligama, dok je u Seriji A još nastupao za Lacio, Đenovu, Atalantu, Mesinu, Sasuolo i Bolonju.

...
Izvor: YouTube/Serie A

11. SERĐO PELISIJER - KJEVO (39 godina, 8 mjeseci)

Samo petnaestak dana mlađi od klupskog kolege Sorentina, kapiten Serđo Pelisijer i sa skoro 40 godina na leđima najvažniji je igrač Kjeva. Iako ove sezone igra nešto manje, uspio je tri puta da se upiše u strijelce.

Ono što će ostati upisano u istoriji Kjeva je podatak da je Pelisijer bio strijelac barem jednom u svih 17 sezona nastupajući za "leteće magarce" u Seriji A.

Zanimljivo je da je već 19. godinu član Kjeva, a tokom karijere igrao je još samo za Torinu, za koji je upisao samo jedan nastup, te Vareze i SPAL kroz pozajmice.

Za reprezentaciju Italije odigrao je samo jedan meč, i to prijateljski protiv Sjeverne Irske, na kojem je uspio da postigne jedan pogodak u pobjedi 3:0.

Pogledajte i ostale MONDO TOP LISTE.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC