Banjaluka: UG Kerber ostaje bez skloništa za pse

Udruženju građana "Kerber" koje se godinama stara o napuštenim i povrijeđenim životinjama banjalučke vlasti su naložile da hitno do 21. januara raspuste azil koji se nalazi u naselju Rakovačke bare.

4
A- A A+
kerber Foto: mondo.ba

Od UG "Kerber" takođe se traži da sa zemlje koja je u vlasništvu grada uklone sve boksove za pse i da je predaju gradu na korištenje.

Goran Milojević, predsjednik ovog udruženja, potvrdio je za Mondo da je rok za iseljenje 30 dana od dana prijema obavještenja.

"Mi smo u ovim prostorijama skoro devet godina, a prostor smo na korištenje dobili od Kinološkog društva Banjaluka koje više ne postoji. Tražiću produženje roka iseljenja, jer nije moguće da udomimo sve životinje iz azila za mjesec dana. Od ovog prostora definitivno više nema ništa i moramo tražiti neka druga rješenja. Kontaktirali su nas pojedinci nudeći svoju zemlju, ali zbog zimskog perioda teško da se sada išta može učiniti", rekao nam je Milojević. 

kerber Foto: mondo.ba

Iz Gradske uprave su nam odgovorili da Udruženje "Kerber" predmetno zemljište koristi bez pravnog osnova, odnosno nema potpisan ugovor o korištenju zemljišta i boksova sa Gradom Banjaluka.

"Napominjemo da je predsjednik udruženja Goran Milojević, gradu prezentovao Ugovor o 'pravu na korištenje bokseva, ispusta za pse i šupe' koji je UG 'Kerber' sklopilo sa 'Kinološkim društvom Banjaluka' (kako se  ugovoru navodi – vlasnikom zemljišta i bokseva). Ugovor je potpisan 2014. godine, a u ime 'Kerbera' lično ga je potpisao predsjednik Goran Milojević. Iz navedenih razloga Grad Banjaluka je bio u obavezi da pokrene postupak iseljenja i predaje u posjed Gradu, navedenog zemljišta i boksova", stoji u odgovoru Gradske uprave koja nam je u prilogu dostavila i skeniran Ugovor o "pravu na korištenje bokseva, ispusta za pse i šupe" koji je UG "Kerber" sklopilo sa Kinološkim društvom Banjaluka. 

Iz Gradske uprave su istakli da nisu bili u obavezi da UG "Kerber" ponude alternativni prostor, niti je bilo prijedloga za dodjelu drugog prostora od strane ovog udruženja.

"Obavještavamo vas da je na zemljištu na Rakovačkim barama, a kojem pripada i parcela koju bez pravnog osnova koristi UG 'Kerber', u skladu sa Strategijom Grada Banjaluka, usvojenom na Skupštini grada Banjaluka, dana 26.12.2018.godine, planirana izgradnja objekata za potrebe Civilne zaštite Banjaluka, vatrogasne jedinice Banjaluka i Centra za obuku spasilačkih jedinica Civilne zaštite Banjaluka", pojasnili su iz Gradske uprave. 

Dugogodišnji problem smještaja napuštenih pasa u Banjaluci trebao bi da bude riješen do kraja ove godine. Trenutno prihvatilište pored deponije u Ramićima je privremenog karaktera i nema dovoljno kapaciteta za smještaj svih životinja, te bi trebalo da bude premješteno na novu lokaciju u Motikama.

Grad je još prije deset godina pokrenuo postupak izgradnje novog azila u ovom naselju, ali se s radovima stalo zbog ekonomske situacije, a o čemu smo pisali i ranijih godina.

Od aktivista za zaštitu životinja saznajemo da će radovi u Motikama početi na proljeće. Prema ovim informacijama, životinje bez staranja biće smještene u 20 kontejnera koje će obezbijediti Vlada Republike Srpske.

Ostale vijesti