Sneg paralisao Evropu: Na udaru Nemačka i Austrija

Autor:

Obimne snežne padavine izazvale su haos u delovima Nemačke, Austrije i Švedske, gde su putevi blokirani, vozovi ne saobraćaju, a škole su zatvorene.

0
A- A A+
austrija sneg Foto: Tanjug/AP Photo/Kerstin Joenschon

Najviše snega palo je u Bavarskoj, gde su neka sela odsečena od sveta.

Crveni krst pomogao je vozačima blokiranim na autoputu u Bavarskoj, a jedan devetogodišnji dečak poginuo je kada je na njega palo drvo nedaleko od Minhena.

Prednji deo jednog hotela u Švajcarskoj je oštećen u lavini, a snežna oluja blokirala je puteve u Švedskoj i Norveškoj.

Austrijski spasioci morali su da se bore sa snegom dubine dva metra kako bi došli do zatrpanog skijaša, Poljaka starog 41 godinu koji je skrenuo sa staze u skijaškom centru Šlosalmban.

U proteklih sedam dana poginulo je sedam ljudi, a dvojica planinara vode se kao nestali od 5. januara.

Izvor: YouTube/Daily Mail

"Ovolika količina snega na visini iznad 800 metara nadmorske visine dešava se na svakih 30 ili 100 godina", rekao je Aleksandar Radler iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku.

Vojni helikopteri evakuisali su danas grupu nemačkih srednjoškolaca koji su došli na zimski odmor u Austriju ali su skoro nedelju dana bili zarobljeni u hotelu zbog rekordnog snega u zemlji.

sneg nevreme Foto: Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Pogledajte još fotografija:

Austrijska vojska je saopštila da je poslala dva helikoptera da evakuiše 66 đaka i nastavnika iz skijališta Kasberg u Grinauu u centralnoj Austriji gde su stigli u subotu na skijaški odmor, ali nije bilo ništa od skijanja zbog višemetarskg snega koji je pao u velikom delu zemlje.

Skijalište Kasberg, kao i druga austrijska skijališta zatvoreno je nekoliko dana zbog rizika od lavina, pada drveća ili prekida struje.

Srednjoškolci su uprkos lošoj sreći što se tiče snega bili raspoloženi i ispunjavali vreme društvenim igrama, pošto nije bilo struje za telefone ili televiziju, prenose mediji.

Do tri metra snega i čak više na nekim mestima palo je od prošlog četvrtka na zapadu i u centru Austrije. Instalacije za skijalište Lozer u Štajerskoj, na visini od 1.500 metara potpuno su nestale pod pet metara snega.

Oko 500 vojnika bilo je na terenu danas da oslobode krovove i puteve u mestima gde je situacija najkritičnija.

sneg austrija Foto: Tanjug/AP Photo/Kerstin Joenschon

Još hiljadu vojnika je u pripravnosti, spremno je da interveniše u slučaju potrebe, saopštila je vlada.

Takođe se sprovode hitne operacije evakuacije iz mesta blokiranih snegom više dana.

Ostale vijesti