• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lids i "El Loko" - podsjeća na stare dane

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Nakon 15 godina Lids je nikad bliži povratku u Premijer ligu. Podsjetite se kako je to izgledalo kada su bili tamo.

"Eland Roud" su nekada redovno posjećivali velikani evropskog i engleskog fudbala i na njemu često "padali". Ipak, Lids nakon ispadanja iz Premijer lige u sezoni 2003/04 nikako ne uspijeva da se vrati u elitno društvo.

"Ponos" Jorkšira je šampion Engleske bio tri puta, dok je FA i Liga Kup osvajao po jednom. Sve to 60-tih i početkom 70-tih godina pod vođstvom Dona Revija. U to doba, engleski fudbal je bio prepun grubosti, a u njima su prednjačili fudbaleri Lids junajteda.

Veliki protivnik takvog stila igre i trenera koji je svoje momke slao na teren spremne da povrijede i sebe i druge je bio legendarni Brajan Klof. Tada mladi trener Derbi Kauntija kojeg je uveo u tadašnju Prvu diviziju.

"Mržnja" između Klofa i Revija je počela dok je mladi trener vodio Derbi u Drugoj diviziji i na žrijebu FA Kupa izvukao Lids. Tada, kao i danas, je postojao običaj da se treneri rukuju prije i poslije meča. Revi, iako je njegov Junajted prošao dalje, nije pružio ruku kolegi na drugoj strani zbog čega je Klof postao opsjednut time da Lids, ali i Dona Revija, obori sa vrha engleskog fudbala.

U tome je i uspio osvojiši sa Derbijem Prvu diviziju u sezoni 1971/72. Ubrzo nakon toga slavni menadžer je dobio otkaz jer u komentarima za medije nije štedio vlasnika svog kluba ali ni cijeli fudbalski establišment.

U skoro isto vijeme, Don Revi napušta klupu Lidsa i postaje selektor Engleske, a njegov nasljednik je upravo Brajan Klof koji se na klupi zadržao 44 dana. O tome kako se proveo možete više saznati u filmu "The Damned United" režisera Toma Hupera.

Na klupu Lidsa tada dolazi Džimi Armfild koji je tim konstruisan od strane Dona Revija doveo do finala Kupa šampiona 1975. u kojem je bolji bio minhenski Bajern.

Jorkšir je novu "eru" i značajniji uspjeh Junajteda čekao sve do 90-tih kada je tim Hauarda Vilkinsona u sezoni 1991/92 postao šampion u posljednjoj sezoni pred osnivanje Premijer lige. Sa Vilkinsonom na klupi Lids nije uspijevao da se bori za trofeje iz sezone u sezonu, ali je trener klubu ostavio jaku Omladinsku školu iz koje će izrasti generacija koju je u "vatru" bacio Džodrž Gream, a iskovao Dejvid O' Liri.

Mladi tim Lidsa krajem 20. i početkom 21. vijeka su predvodili Heri Kjuel, Rio Ferdinand, Li Bojer, Alan Smit, Mark Viduka, Jan Hart...

Oni su, kao i svoji slavni prethodnici iz sredine 20. vijeka, bili "nestašni" ali ih je , za razliku od tima Dona Revija, Engleska i tada već globalna publika voljela. Bez obzira što bi povremeno pretukli nekog studenta u klubu ili proveli noć pred utakmicu u lokalnim pabovima.

Premijer ligu nisu nikad osvojili, ali su u Ligi šampiona i Kupu UEFA (Ligi Evrope) dogurali do polufinala.

Ipak, kao i nekolicina klubova na Ostrvu, Lids je zapao u finansijske probleme. Veliki krediti su trebali biti vraćeni učešćem u Ligi šampiona i visokim plasmanom u ligi, a kada se to nije ostvarilo usljedila je prodaja najboljih igrača i na koncu pad u Čempionšip u sezoni 2003/04. Nakon samo tri godine pad i u treći rang takmičenja.

U sinoćnjem duelu 27. kola Čempionšipa:

Lids - Derbi Kaunti 2:0 (1:0)
/Rofe 20, Harison 47/

Tabela: Lids 54 (+1), Norič 49, Šefild junajted 47, VBA 46, Midlzbro 43, Derbi Kaunti 43, Notingem 39...

Povratak u Čempionšip je izboren 2010. godine i Lids se tu nalazi i sad. Ali, na vrhu tabele.

Andrea Radricijani je potpuno vlasništvo nad klubom stekao u maju 2017. godine kada je otkupio 50 odsto akcija koje je držao Masimo Celino. Od tada je i "Eland Roud" vratio u vlasništvo kluba i nakon dva neuspješna pokušaja, sa trenerom pogodio u junu prošle godine kada je na klupu došao Marselo Bijelsa nakon pregovora koji su trajali dvije sedmice.

Argentinac je u Lids donio i svoj stil fudbala, brzo, agresivno, lijepo i na gol više. Ali i u svakom meču nešto novo, neke nove kretnje i akcije.

Takođe i "kulturu" špijuniranja rivala.

Naime, Bijelsa je uoči duel protiv Derbi Kauntija poslao "špijuna" koji se "motao" i posmatrao trening Frenka Lamparda i njegovih igrača.

"Remsi" su ubrzo pozvali policiju koja je razgovarala sa čovjekom koji je stajao pored ograde, ali nije uhapšen pošto nije bilo nikakve materijalne štete.

Argentinac je priznao da je neko iz Lidsa po njegovim instrukcijama otišao da "špijunira" rivala i da je to uradio bez odobrenja ili znanja kluba.

"Juče sam razgovarao sa Lampardom i rekao mi je da ne poštujem pravila fer-pleja. Ipak, gledam to na drugačiji način. Bez da tražim opravdanje za ovakve postupke, ovakvu praksu koristim od kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sa Argentinom", rekao je Bijelsa.

Mediji u Engleskoj su o ovoj temi razgovarali i sa Maurisiom Poketinom kom je Bijelsa bio trener dok je nastupao za Njuels Old Bojse u Argentini.

"Prije 30 godina to je bila praksa u Argentini. Nije samo Marselo to radio, već i ostali treneri. Nema ništa loše u tome što želite saznati malo više o tome šta protivnik radi. Vama ovdje je to malo čudno, ali nije toliki problem", rekao je trener Totenhema.

Ali, sa njim se ne slaže Fudbalska asocijacija Engleske koja je pokrenula istragu o ovom slučaju.

Ipak, Lids za sada ima pet bodova prednosti ispred Noriča nakon 27 odigranih utamica. Klub želi u januaru dodatno pojačati ekipu kako bi zadržao prvo mjesto i gotovo je sve dogovorio sa rezervnim golmanom Real Madrida, Kikom Casiljom. Prema želji svog trenera.

Bijelsa se dugo zadržao jedino na klupama Argentine i Čilea. U klupskoj karijeri nigdje preko dvije godine. Na klupi Lacija samo DVA dana.

Ali, lijepo je dok traje.

Još ljepše će biti ako se nastavi u Premijer ligi protiv Pepa Gvardiole, Jirgena Klopa, Maurisia Poketina...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC