• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na alkohol dnevno trošimo 450.000 KM

Autor mondo.ba

Građani BiH su za samo deset mjeseci prošle godine popili alkoholnih pića iz uvoza ukupne vrijednosti 132 miliona KM.

 Na alkohol dnevno trošimo 450.000 KM  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Iako je vrijednost uvezenih žestokih pića, vina i piva u blagom padu u odnosu na ranije godine, činjenica je da, uprkos skromnom standardu mnogih građana, na pomenute robe trošimo ogromne pare.

Ilustracije radi, od januara do kraja oktobra lane, alkoholna pića su nas koštala taman tolko koliko je potrebno da se isplati tačno 150.000 prosječnih plata ili skoro 360.000 prosječnih penzija. Takođe, nije teško izračunati da na uvozna žestoka pića, vino i pivo svakoga dana u prosjeku potrošimo skoro 450.000 KM, piše "EuroBlic".

Analiza Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuje da smo za deset mjeseci 2018. godine uvezli vina u vrijednosti oko 23 miliona KM, jakih alkoholnih pića preko četiri miliona i piva skoro 105 miliona KM.

S druge strane, U BiH je tokom 2016. godine uvezeno alkoholnih pića u ukupnoj vrijednosti 160 miliona KM, a godinu dana kasnije 154 miliona KM. Ništa čudno, da u državi ima preko 440.000 nezaposlenih, dok za platu ispod prosjeka rade skoro dvije trećine zaposlenih, a desetine hiljada radnika od prvog do prvog preživljavaju od minimalca.

Uprkos tome, statistika potvrđuje da za dobru kapljicu mora da se nađe para. Najviše trošimo na pivo, koje uglavnom uvozimo iz Hrvatske i Srbije. Po količini i vrijednosti slijedi uvoz iz Slovenije, Crne Gore i Holandije, a pivo takođe uvozimo i iz Njemačke, Španije, Poljske, Bugarske, Češke, Velike Britanije, Austrije, Mađarske, Rumunije i Moldavije.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE