Ko laže taj i krade?

Autor:

Časopis „Politikin zabavnik“, u broju 3 iz marta 1939. godine, donosi tekst „Sprava za hvatanje u laži“ u kojem je riječ o jednom zanimljivom pronalasku – detektoru laži.

0
A- A A+
Foto: Printscreen/Politikin zabavnik

Nakon što je ova sprava spasila optuženog od robijanja u njujorškom zatvoru, sudija je izjavio da se radi o revolucionarnom otkriću i da detektor predstavlja pravosudnog pomoćnika od velike važnosti. A zbog čega je sprava upotrebljena?

Rajmond Kini uhapšen je zbog krađe, ukrao je 36 dolara na „gangsterski način, iz delikatesne radnje“. Optuženi je tvrdio da je za vrijeme krađe bio kod kuće i da je spavao. Čekala ga je kazna od 30 godina, a vlasnici radnje su ga prepoznali, ali je sud odlučio da upotrebi ovu spravu za dokazivanje istine.

Aparat za mjerenje istine nazvan je 'patometar' i on na principu električnih treptaja prati promjene u raspoloženju. Nadalje se u tekstu detaljno opisuje rad aparata i Kinijevo svjedočenje.

Vjerujemo da je u to vrijeme ova vijest bila veoma zanimljiva svim čitaocima Zabavnika, a danas je detektor laži poznata sprava koja se koristi prilikom ispitivanja svjedoka. Ovaj slučaj izazvao je veliku pažnju javnosti koja je bila podijeljena.

Najzanimljiviji detalj u tekstu svakako je izjava samog pronalazača: „Dugo će vremena još proći dok moj patometar uđe u sve sudske dvorane“.

........

Još vijesti "iz naftalina" čitajte OVDJE...

Tagovi:

Ostale vijesti