Održan još jedan protest opozicije u Beogradu

Autor:

U Beogradu je večeras održana šesta protestna šetnja pod sloganom "Jedan od pet miliona", a njeni učesnici su ponovili ranije zahteve.

Održan još jedan protest opozicije u Beogradu Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Protest je počeo obraćanjem na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a potom su okupljeni krenuli u šetnju, kao i prethodnih pet subota.

Kolona je krenula sa platoa ispred Filozofskog fakluteta i kretala se Svetogorskom i Takovskom ulicom pored RTS-a, zatim kroz Kneza Miloša, Kralja Milana i Terazija.


Duvali su u pištaljke i nosili transparente sa natpisima "Ima nas pet miliona", "Mi smo uz narod" , "Ustani Srbijo".

Učesnici protesta zaustavili su se kod zgrade Radio televizije Srbije, gde su od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića zatražili da podnesu ostavke, jer su, kako tvrde, osramotili novinarsku profesiju.

Puštena je špica dnevnika, a na platou ispred zgrade RTS-a zapaljene su baklje i postavljen transparent "Počelo je".  

Učesnicima protesta se pre početka šetnje obratio glumac Branislav Trifunović koji je poručio da je postignuta pobeda u Rakiti, jer je obustavljena izgradnja mini-hidroelektrane. On je pozvao okupljene da 16. januara odaju poštu ubijenom Oliveru Ivanoviću i istakao da neće odustati od zahteva da se pronađu njegove ubice.

Okupljenima se obratila i nekadašnja poslanica u kosovskom parlamentu Rada Trajković, koja je takođe govorila o ubistvu Olivera Ivanovića.

Brnabić: Kako mislite da ode Vučić ako nećete izbore?

Pola sata pre početka protesta, u blizini mesta gde se ubičajeno drže govori, došao je predsednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na KiM Simo Spasić. Incidenata nije bilo.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo "da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada".

Istraživanje: Vučić ubedljivo najpopularniji političar

Zahtevi su prošireni, traži se "pet minuta na RTS-u za proteste", jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića (kome je spaljena kuća u Grockoj).

Na protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Šta predsednik Aleksandar Vučić misli o protestima možete pročitati OVDE.

Ostale vijesti

Mondo izdvojeno