Male stvari koje uništavaju poverenje u vezi

Autor:

Možda čak ni ne shvatate da imate ove navike kojima postepeno uništavate poverenje u svojoj vezi... Prepoznajte ih i ispravite, pre nego što bude kasno!

Male stvari koje uništavaju poverenje u vezi Foto: Guliver/Getty images, grinvalds

Ovde nije reč o velikim problemima koji mogu da unište vezu gotovo preko noći, već o malim greškama kojih ponekad nismo ni svesni, a koji polako oštećuju vezu.

"Uništavanje poverenja u vezi nekad može da bude dramatično, poput razotkrivanja afere", kaže stručnjak za veze Džonatan Benet. "Ipak, u većini slučajeva, poverenje među partnerima se polako smanjuje, zbog serije malih grešaka".

Pošto je reč o malim greškama, nekad ih je teško i uočiti, a evo koje su neke od njih.

Pričate partneru iza leđa

Zdravo je da imate prijatelja ili člana porodice sa kojim možete da razgovarate o svemu, kome možete da se poverite ako imate problema u vezi. Ali, nemojte to konstantno da radite, a ponajmanje da otkrivate one baš intimne detalje, niti da pričate partneru iza leđa.

"Jedna je stvar kada tražite podršku od prijatelja. Problematično je kada sa drugima počnete da delite sve detalje iz veze", upozorava Benet.

Ne samo što će partner za to u nekom trenutku saznati, na ovaj ili na onaj način, već to zaista može da naruši poverenje među vama. Ako imate problem, najbolje je da razgovarate direktno sa partnerom, umesto da mešate neku treću osobu.

Ostavljate svađe nerešene

Ukoliko morate da prekinete raspravu da malo razbistrite glavu, to je OK. Ponekad, kada se čini da rasprava ne vodi ničemu, i bolje je uraditi tako, pa da kasnije, kada oboje malo ohladite glavu, opet popričate o tome.

Ali, nikada ne treba da u raspravi ostavite jedno drugo na cedilu. "Nerešeni konflikt vodi do ogorčenja, straha, manjka poverenja", kaže psiholog dr Džošua Klapov.

Umesto toga, izaberite vreme i mesto i završite razgovor, a pre toga recite partneru da vam treba malo vremena, umesto da se okrenete i odete u pola njegove rečenice. Tako nijedno od vas neće imati osećaj da njegova osećanja nisu važna.

Brzopleto donosite zaključke

Ponekad donesete zaključak na brzinu i ispostavi se da ste bili u pravu. U drugim slučajevima, pretpostavljanje najgoreg moguće scenarija vremenom narušava poverenje u vezi i stvara probleme kojih nije bilo.

Na primer, recimo da vaš partner krije svoj telefon. Lako biste pomislili da se sa nekim čuje iza vaših leđa, pa čak i da vas vara.

"I neće proći dugo vremena pre nego što započnete raspravu o misterioznoj osobi", kaže terapeut za parove Kristofe Delani.

Ali, šta ako to nije slučaj i doneli ste pogrešan zaključak? Šta ako šalje poruku mami? Ili čita vesti o nekoj "sramotnoj" temi? Ili gleda listu restorana planirajući da vas iznenadi izlaskom?

Poenta je da, u zdravoj vezi morate da imate poverenja u partnera i da pretpostavljate da je sve u redu, i da razgovarate, ako se ponekad osećate nesigurno.

"Ako vam je nešto na umu, budite otvoreni prema partneru, razgovarajte", savetuje terapeut.

Pomno pratite bivšeg ili bivšu na društvenim mrežama

Nema ništa loše u tome što ste prijatelji sa bivšim ili bivšom, ako vaš partner zna za to i ne smeta mu. Sa druge strane, ako lajkujete baš svaku fotku bivše ljubav ili im šaljete poruke, to može da zasmeta u vezi.

"Time pokazujete partneru da vam je još uvek na neki način stalo do te osobe. Ako želite pravo poverenje u vezi, morate da zaboravite na prošle romantične veze", kaže Benet.

Puštate emocije da se nagomilaju

Možda vam se čini da je sjajno biti u vezi gde se nikada, baš nikada ne svađate. Ali ta navika može više da naškodi vašoj vezi nego što vam se čini.

"To uništava intimnu vezu između vas dvoje", kaže dr Klapov, dodajući da time čak možete partneru da poručite i da vam nije stalo do veze.

Mnogo je bolje da nađete vremena da razgovarate o onome što vas muči, brine, pa čak i da se svađate ponekad, nego da puštate da se emocije gomilaju u vama.

Njuškate

Nije bitno da li tek na brzinu bacite pogled na njegovu poruku, pročitate i-mejl ili zavlačite ruku u džep njegovih pantalona, njuškanje nije način da saznate više informacija o partneru.

"Ljudi su generalno radoznali i traže način da saznaju ono što ne znaju. Koliko god se to činilo bezopasnim, može da naruši poverenje u vezi", kaže Samanta Morison.

Ako vam se čini da partner skriva nešto od vas, ali to ne utiče na vašu vezu, možda je najbolje da pustite.

"Neverovatno je važno da poštujete partnerove granice i razumete da ili ne krije ništa od vas, ili će vam reći kada bude spreman", kaže Morisonova.

Ignorišete jedno drugo

Ukoliko vam deluje kao da ponekad ignorišete jedno drugo, znajte da to može da utiče na poverenje među vama.

"Propuštanje prilike za nežan dodir, zagrljaj, davanje do znanja da volite partnera i na intiman, ne samo na seksualan način, jača emocionalnu vezu među vama", kaže dr Klapov. Zato, ne dozvolite da vam se ti mali trenuci intimnosti "provuku"...

Govorite male, bele laži

Male, bele laži, poput toga gde se otišli posle posla ili na šta ste potrošili novac, brzo mogu da se izmaknu kontroli, smatra psiholog dr Klapov.

Naravno, to vam na početku ne deluje kao nešto bitno, ali ove laži šalju poruku partneru da ne može da vam veruje na reč. Takođe, to može da otvori vrata i većim lažima.

"Što vam je lakše da lažete, to će vam biti lakše da uradite i neku veću izdaju", kaže dr Klapov.

Dakle, uvek govorite istinu partneru, bez obzira na sve!

Da biste održali poverenje u vezi, važno je da izbegavate ove male navike. Neće vezi naneti štetu preko noći, ali vremenom sigurno hoće, i izazvaće bespotrebne probleme u vezi. Zato je mnogo lakše da ih jednostavno izbegnete, nego da posle tražite način kako da popravite vezu...

Tagovi:

Ostale vijesti