• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd domaćin finala Lige šampiona 2025?

Autor mondo.rs

"Desetogodišnji plan Evropske kuće fudbala predviđa da ovaj region dobije i organizaciju finala Lige šampiona", piše "Kurir" u broju od utorka i podseća da bi izgradnja "Nacionalnog stadiona" trebalo da počne krajem godine.

 Beograd domaćin finala Lige šampiona 2025? Izvor: Mondo/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Kurir

"Veliki su izgledi da najvažnija klupska fudbalska utakmica na svetu bude odigrana u Srbiji. Beograd će konkurisati za domaćinstvo finala Lige šampiona za 2025. godinu", piše "Kurir" u broju od utorka.

U tekstu sa poslednje strane pod naslovom: "U Beogradu finale Lige šampiona 2025", navedeno je i da se naša prestonica nalazi među favoritima, kao i da je UEFA već dodeljivala velike utakmice gradovima u okruženju.

Skoplje je 2017. organizovalo UEFA Superkup između Real Madrida i Mančester junajteda, a Bukurešt bio domaćin finala Lige Evrope 2012. kada su se sastali Atletiko Madrid i Atletik Bilbao.

"Desetogodišnji plan Evropske kuće fudbala predviđa da ovaj region dobije i organizaciju finala Lige šampiona", piše beogradski list i podseća da bi prema najavama izgradnja "Nacionalnog stadiona" u Beogradu trebalo da počne krajem ove godine.

JUVENTUS: U BEOGRADU JE POČELO...

Legenda Ajaksa Johan Krojf u Beogradu 1973, posle pobede nad Juventusom u finalu Kupa šampiona.
Izvor: MN PRESS




"Vlada Srbije odvojiće 150 miliona evra za ovaj projekat"
, navodi autor, kada je reč o troškovima izgradnje stadiona u blizini Surčina, koji bi trebalo da ima kapacitet od 60.000 mesta i bude završen do 2022. godine.

Srbija, Bugarska, Rumunija i Grčka uveliko su formirale zajednički tim, sa zadatkom da pripremi ozbiljnu kandidaturu za organizaciju ili UEFA evropskog prvenstva 2028. ili FIFA svetskog prvenstva 2030, ali izgleda da Beograd neće čekati toliko da "napadne" organizaciju najvažnijih fudbalskih događaja na planeti.

Beograd je bio domaćin finala Kupa šampiona 1973. kada je na Stadionu "Rajko Mitić" holandski Ajaks osvojio treću uzastopnu titulu prvaka Evrope minimalnom pobedom nad Juventusom od 1:0. Strelac pred 89.484 ljudi na tribinama tada još modernog stadiona crveno-belih bio je Džoni Rep u 4. minutu.

PANENKA: KOLUMNA NEŠE PETROVIĆA

Izvor: MN PRESS



Tri godine kasnije na istom mestu, pred 30.790 navijača na tribinama popularne "Marakane", odigrana je finalna utakmica Evropskog prvenstva u kojoj je Čehoslovačka pobedila Zapadnu Nemačku boljim izvođenjem penala nakon što je posle 120 minuta velike borbe bilo 2:2.

Nemci su izjednačili u 89. minutu pogotkom Bernda Helsenbajna, ali su se na kraju radovali Čehoslovaci i to posle istorijskog trenutka u petoj seriji kada je Antonin Panenka nonšalantno "bocnuo" loptu po sredini gola, prevario legendarnog Sepa Majera i zaslužio da se taj "šmekerski" udarac i danas zove po njemu – 5:3.

Na najvećem jugoslovenskom i srpskom stadionu odigrana je i polufinalna utakmica EURO 1976 u kojoj je Jugoslavija poražena od Zapadnih Nemaca rezultatom 2:4.

Od tada, Beograd je bio domaćin mnogih velikih evropskih utakmica, što Crvene zvezde, što Partizana, ali nije bio domaćin gala finala.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC