• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekskluzivno: Stigao je Samsung One UI, silan je (VIDEO)

Autor mondo.rs

Novo korisničko okruženje u potpunosti menja jedan od najboljih telefona današnjice - Note 9.

 Ekskluzivno: Stigao je Samsung One UI, silan je (VIDEO) Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Iskreno, nije da nam je Android Oreo 8.1 ili Samsung Experience smetao. Naprotiv! Ipak, od kada je na SDC-u u San Francisku kompanija Samsung najavila One UI korisničko okruženje, da ne upotrebimo toliko nam omraženu reč “ISKUSTVO“, nestrpljivo smo ga čekali i najzad nam je stigao!

Pre nego što bilo šta kažemo o One UI na našem Galaxy Note 9 uređaju, napominjemo da je telefon legalan, da nam ga je ustupila kompanija Samsung i da se radi o ažuriranju, koje je stiglo preko interneta. Oznaka modela je data u galeriji slika, pa se ne bismo ovde više zadržavali.

Android Pie, odnosno Android 9.0 je baza, odnosno temelj Samsung One UI-ja, koji je odmah na prvi pogled potpuno drugačiji od Experience softvera - više čistina ili praznina, kako vam volja, istaknut i promenjen font, bolja segmentacija menija, lakše korišćenje jednom rukom, nove, zaobljenije ikonice, simetričnost menija, veći prored između ikonica, upravljanje funkcijama pokretima i potpuno izostavljanje klasičnih Android tastera.

Samsung One UI predviđen je, za sada, za modele Galaxy S9 i S9+, Note 9 i za stariju generaciju Galaxy S8 i S8+ i Note 8.

MONDO MobIT

Naravno, ne treba biti previše upućen u celu priču, da bi se znalo da je dobar deo novih opcija, zapravo - Android Pie 9.0 sam po sebi - ali nemojte da pomislite da Samsung nije dao sve od sebe da poboljša ono dobro iz bazičnog OS-a i doradi ono što je falilo. Recimo, fenomenalna Reminder funkcija, koju smo potanko objasnili na linku, je i dalje tu, kao i “kapljica“, koja se pri vrhu ekrana transformiše u obaveštenja o Viber i WhatsApp porukama čak i kad je ekran u modu čekanja. Takođe, zakrivljene ivice ekrana su i dalje iskorišćene na sjajan način - pružaju informacije o čemu god korisnik poželi (vreme, kratke notifikacije, prikaz brzih vesti..), a nije izostavljen ni vizuelni momenat, kad ekran svetli po ivicama u boji ili bojama, koje korisnik odabere. Da, reći će neko, sve ovo je bilo i ranije na Note 9 telefonu, ali je sa Android Pie dobilo nove opcije i još više sitnih podešavanja, kako bi se lako prilagodilo svakom od korisnika.

Umesto klasičnih tastera sad su na raspolaganju pokreti. Za Android Back prevucite prstom nagore po desnoj donjoj strani ekrana i vratićete se korak unazad. Pomerite se na sredinu i povucite od ivice ekrana nagore za prelazak na početni ekran i pomaknite se skroz levo i prevucite prstom od donje ivice nagore za prikaz otvorenih aplikacija i prečica do pet izdvojenih ili važnih aplikacija. Android tasteri su tako potpuno nepotrebni i ekran ima celu površinu za prikaz sadržaja. U početku možete da koristite čak i pločice u donjem delu ekrana, koje će vas navoditi kako da pravilno koristite ovo što smo vam upravo opisali, ali kako je upravljanje intuitivno i brzo se nauči sigurni smo da ćete ih brzo skloniti. Za sve nedoumice - pogledajte našu galeriju slika.

Promenjen je i Lock Screen. Datum, vreme i pristigle poruke ili druga obaveštenje prikazani su krupnije i lako ih je videti i letimičnim pogledom. Prečice ka pozivima i kameri su i dalje tu, a sad se otključavanje može vršiti i pomoću virtuelnog Home tastera, tu negde oko sredine donje ivice telefona, čija se jačina pritiska za buđenje telefona čak može definisati u podešavanjima ekrana.

One UI ukratko je definisan kao novo okruženje, u kojem su sadržaj, podešavanja, meniji i druge informacije ili opcije reorganizovani tako da korisniku uvek budu pri prstu.

Interaktivni elementi, oni krucijalni za upravljanje telefonom i aplikacijama spušteni su pri dno Samsung i sistemskih aplikacija, kako bi svakom korisniku bili lako dostupni, bez žongliranja prstima.

Uvek možete da uključite i novi Mračan mod menija, koji sve menije korisničkog okruženja boji u tamno. Ne samo da će se oči lakše snaći pri dužem gledanju, da će se sadržaj lakše čitati na otvorenom, nego će biti ušteđena i baterija, jer Samsung Galaxy Note 9 ima Super AMOLED ekran, koji troši manje energije dok prikazuje tamnije boje (o čemu ćete više saznati na linku).

Što se Notifikacije menija, odnosno panela tiče, pored potpuno novog izgleda sad je moguće na SMS poruke odgovoriti direktno iz kartice obaveštenja, bez pokretanja aplikacije Samsung Poruke. Olakšano je i baratanje sa kategorijama obaveštenja, pa se jednim prevlačenjem klizača mogu isključiti obaveštenja za srodne aplikacije ili uključiti.

Samsung tastatura je dobila Unicode 11.0 emotkone, a boja joj može da bude promenljiva, kako bi se izgled tastature prilagođavao okruženju, koje vlada u aplikaciji, u kojoj se ona koristi.

Always On Display je dobio nove dizajne i moguće je videti i kalendar sa rasporedom. Dodato je čak i obaveštenje o stanju punjenja na ovu aplikaciju, a AOD se sad može podesiti na neograničeno trajanje ili do 30 sekundi pošto se ekran ugasi. Inače, da biste probudili telefon ne morate tapkati po ekranu, dovoljno je da ga podignete sa stola i ekran će se uključiti.

Opciju Samsung DeX sad možete da koristite i bez Samsung DeX stanice, odnosno držača, a omogućeno je i korišćenje telefona nezavisno od toga što je on preko HDMI-ja povezan na kompatibilan monitor, miš i tastaturu i nalazi se u DeX modu.

Lista propuštenih i ostvarenih telefonskih poziva proširena je na 2.000 unosa, koje objedinjuju liste pozivanja u Telefonski imenik i Telefon aplikacijama.

I Kamera je unapređena, pa je Samsung poboljšao AI komponentu, odnosno automatsko prilagođavanje parametara slikanja i snimanja u odnosu na to što kamera vidi u kadru.

Aplikacija Galerija sad osim što prikazuje slike objedinjuje i alatku Photo Editor Pro, tako da odmah u Galeriji korisnik ima mogućnost da obradi slike i poboljšaju im nešto što požele, bez izlaska do bilo koje druge aplikacije.

Samsung One UI opis i prvi utisci | MONDO VIDEO
Izvor: MONDO portal

Predstavili smo samo opcije, koje smo tokom nekoliko dana, koliko je One UI na našem Note 9 telefonu, uspeli da koristimo i podrobnije testiramo. Naravno, postoji još gomila sitnih i velikih poboljšanja, koja se ne vide odmah i koje ćemo otkriti tokom vremena korisšćenja, ali je je jasno da je Samsung kompanija napravila odličan posao, koji će korisnicima Galaxy uređaja još više olakšati korišćenje telefona i učiniti ga boljim. Prvi utisci o One UI-ju su odlično i sad smo sigurni da nismo pogrešili kad smo Note 9 telefonu dodelili titulu MONOD Telefon godine.

Ono što ostaje da se vidi jeste da li baterija traje duže ili ne daj bože kraće, ali za ovih par dana nismo primetili ništa što bi ukazivalo ni na jedno, ni na drugo i da li će biti, eventualno nekih bagova. Sve ostalo u ovom trenutku i izgleda i radi odlično.

Ako imate nekih pitanja u vezi sa One UI-je, kao i uvek, tu smo za vas!

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Samsung One UI
Izvor: Samsung

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS