Srpski lekar pomoću robota presadio matericu!

Autor:

Srpski lekar bio je u timu lekara koji su prvi u svetu presadili matericu pomoću robota. Svaka čast!

Srpski lekar pomoću robota presadio matericu! Foto: Guliver/Getty Images/Sam Edwards Ilustracija

Srpski ginekolog Milan Milenković sa Univerziteta u Stokholmu bio je u timu lekara koji su prvi u svetu pacijentkinji presadili matericu pomoću robota na klinici u Geteborgu, nakon čega je ova Šveđanka ostala trudna!

"Prvu seriju presađivanja radili smo klasičnim rezom, a drugu već uz asistenciju robota 'da vinči'. Ubacuju se instrumenti s kamerom kao za laparoskopsku hirurgiju, i onda se njima upravlja preko nekog džojstika. Naprave se mali rezovi i samo jedan malo veći za vađenje materice... Kad glavni hirurg operiše pomoću robota, može da pije kafu ili da se nalazi na drugom kontinentu", otkriva zanimljivosti dr Milenković, koji se nalazi u švedsko-srpskom timu za presađivanje materice.

Profesor Milenković kaže da za sada u Srbiji ne postoji ovakav robot, koji se u svetu koristi već 15 godina i za druge operacije, ali da sad rade selekciju pacijenata u Beogradu kojima će uraditi ovu transplantaciju klasičnim rezom u narednih godinu dana, piše "Kurir".

"Već smo uradili jednu transplantaciju i žena je pre šest meseci dobila dete zahvaljujući materici koju je donirala njena sestra bliznakinja. I beba i majka se osećaju dobro", zaključuje dr Milenković.

Ostale vijesti