• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Procureo Android Q, otkrivene prve funkcije novog OS-a

Autor mondo.rs

Nova Android verzija trebalo bi da bude najavljena tek u maju na Google I/O konferenciji, ali već sad imamo priliku da otkrijemo prve njegove opcije.

 Procureo Android Q, otkrivene prve funkcije novog OS-a Izvor: MONDO Portal / Google / XDA Developers Forum

Android Q je radni naziv novog Android operativnog sistema, koji će na prve telefone stići tek u septembru 2019, a najavljen u maju, na Google I/O konferenciji. Ipak, spletom okolnosti, ako je verovati izvorima, prve Android Q opcije su otkrivene.

Najveća vizuelna promena svakako je sistemski prisutan taman mod, koji će se pojaviti u svim sistemskim menijima, ali će navodno primoravati i aplikacije, koje nemaju taman mod prikaza (dark mode) da ga prihvate i potamne. Ovo je najvažnije zbog manjeg zamora očiju i zbog uštede baterije na sve većem broju Super AMOLED uređaja.

Google je odlučio i da još bolje obezbedi svoje Android Q podržane uređaje, pa dodaje opciju Allow only while the app is in use, što znači da će sistemski i svi drugi procesi moći da pristupe stvarima kakvi su mikrofon, kamera, zvučnik i slično samo onda kad je aplikacija u upotrebi - ne i kad je ona u pozadini ili da to čini sama od sebe.

Pročitajte i ovo: Kraj za mnoge igre i aplikacije u Android prodavnici

Android želi da iskoristi i Samsung DeX i Huawei projektor ekrana mod, tako da omogući svim hardverski sposobnim telefonima da projektuju aplikacije i igre putem kabla na podržane monitore, uz korišćenje miša i tastature, koji se vežu na telefon. Ovaj Desktop mod, koji još uvek nema ime biće jedno od najvećih ažuriranja Android operativnog sistema i olakšaće, sigurno smo, posebno poslovnim korisnicima, upotrebu telefona kao poslovne alatke.

XDA ekipa je otkrila i poboljšanja ugrađenog snimanja ekrana, ali ne otkrivaju više detalja o ovoj zgodnoj funkciji (mi smo je iskoristili ovde, recimo).

Google Android Q će biti dostupna krajem i početkom sledeće godine za većinu telefona, koji nisu Pixel, nakon nekoliko meseci testiranja.

Šta biste vi voleli da vidite na Android Q OS-u?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS