• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas na SP: Naprijed Srbija, naprijed Koreja!

Autor mondo.ba

Na Svjetskom rukometnom prvenstvu danas je posljednji dan grupne faze, nakon kojeg će biti poznato kojih 12 selekcija će nastaviti borbu za medalje. Srbiji samo teoretska šansa za prolaz.

Nakon sinoć odigranih mečeva u grupama B i D, poznato je osam od 12 učesnika druge faze takmičenja na 26. Svjetskom prvenstvu za rukometaše.

Njemačkoj, Francuskoj, Norveškoj i Danskoj u srijedu su se pridružili Hrvatska, Španija, Švedska i Mađarska, tako da je ostalo da saznamo ko će popuniti preostala četiri upražnjena mjesta.

ŠTA "IGRA" SRBIJI: NAVIJAMO I ZA KOREJU!

Svakako nama najbitniji mečevi biće odigrani u grupi A, u kojoj će, kakvu-takvu šansu za prolazak dalje, tražiti reprezentacija Srbije.

"Orlovi" su poprilično "zabrljali" u prethodnim susretima, tako da će tim Nenada Peruničića imati veoma težak zadatak da se plasira među 12 najboljih selekcija.

Što je još gore, reprezentativci Srbije ne zavise samo od svoje igre, nego da bi zauzeli jedno od prva tri mjesta, moraće da se poklope rezultati i na preostala dva meča.

Srbija će u posljednjem susretu preliminarne runde SP odmjeriti snage sa jednim od domaćina, Njemačkom.

Ipak, i prije nego što počne dvoboj u Berlinu (18 časova, prenos na Areni Sport 1), "orlovi" će znati na čemu su, s obzirom da prvi današnji meč od 15.30 igraju Brazil i Koreja.

Ukoliko Brazilci slave, što je poprilično izvjesno jer "ujedinjeni" Korejanci do sada nisu pokazali skoro ništa, te su uz Japan, Bahrein i Saudijsku Arabiju jedini su koji nisu osvojili niti bod na SP, nadanjima selekcije Srbije doći će kraj, jer će u tom trenutku Južnoamerikanci imati, za Srbe nedostižnih, šest bodova.

U tom slučaju, Srbi bi nastup na turniru nastavili u rezultatski nebitnom "Prezident kupu", gdje bi sa petoplasiranim selekcijama iz ostalih grupa razigravali za plasman od 17. do 20. mjesta.

Ipak, ako se desi rukometno čudo i Koreja slavi, Srbija će morati da pobijedi Njemačku, koja je uz Francusku već izvadila vizu za drugi krug, ali i da čeka ishod duela Rusije i Francuske.

Rusija u tom meču ne smije da slavi, a ukoliko odigra neriješeno, "orlovi" bi ranije morali da savladaju domaćina ubjedljivo, 16 razlike da bi se našli u "glavnoj rundi"!

Složićete se, malo vjerovatan ishod završnice u grupi A...

KO ĆE SE PRIDRUŽITI "KOCKASTIM" I "FURIJI": ISLAND ILI MAKEDONIJA?

I u grupi B ostala je još samo jedna nedoumica oko prolaska u drugi krug - Island ili Makedonija (18 časova, Arena Sport 2).

Samo jedna od ove dvije naći će se među 12 najboljih, a bivšoj jugoslovenskoj republici potreban je trijumf, s obzirom da "ostrvljani" imaju mnogo bolju gol-razliku.

Hrvati i Španci u međusobnom duelu (20.30, Arena Sport 1) odlučivaće ko će na kraju biti prvi u grupi, a Hrvatskoj odgovara i remi, s obzirom da ima bolju gol razliku.

U prvom meču grupe Bahrein i Japan pokušaće doći do prvih bodova i tako konačno obrisati "nulu" na svom kontu.

"TRILEMA": TUNIS, AUSTRIJA ILI ČILE?

I u grupi C, dvije prvoplasirane selekcije (Norveška i Danska) izborile su plasman dalje, a u međusobnom duelu odlučiće ko će s prvog mjesta u drugu fazu (20.15, Arena Sport 4).

Zanimljivo je da su Skandinavci bodovno izjednačeni, a imaju i identičnu gol-razliku (+60), pa bi u slučaju remija odlučivao broj postignutih golova, a Norvežani su tu u prednosti.

LISTA STRIJELACA

29 - Timur Dibirov (Rusija), Uve Genshajmer (Njemačka)

25 - Jusef Benali (Katar), Kiril Lazarov (Makedonija)

23 - Žoze Toledo (Brazil)...

Mnogo bitnija su preostala dva susreta, koji će riješiti dilemu oko posljednjeg putnika iz ove grupe.

Afričkom šampionu je dovoljan remi sa Austrijom za treće mjesto i prolaz, a ukoliko Austrija pobijedi Tunis, a Čile Saudijsku Arabiju, što je očekivano, Tunis, Čile i Austrija imaće isti broj bodova i odlučivaće međusobni skor.

Svi će imati po dva boda, tako da odlučuje gol-razlika. Tunis trenutno ima +6, Čile +2 (ali igra sa najslabijom reprezentacijom u grupi), dok je Austrija na -8.

ČETIRI SELEKCIJE VREBAJU: EGIPAT NAJBLIŽI...

Ni u posljednjoj grupi uoči posljednjeg kola nije odlučeno koje tri selekcije će u drugu fazu.

Švedska i Mađarska su sigurne, a i one će u derbiju odlučiti ko će na kraju biti prvoplasirani. Skandinavci su trenutno dva boda ispred večerašnjeg rivala.

Preostale četiri reprezentacije boriće se za posljednje mjesto koje garantuje nastavak borbe za medalje.

Kombinacija je mnogo, a najbliži prolasku je trenutno trećeplasirani Egipat, kojem treba pobjeda protiv Angole da ne bi morao da razmišlja o ostalim mečevima.

Kiks "faraona", koji od 15.30 igraju prvi meč ove grupe, vrebaće Katar i Argentina, koji igraju od 18 časova.

ZAVRŠNICA: BITKE ZA MEDALJE/PLASMAN

Podsjetimo, po tri prvoplasirane reprezentacije, ukupno 12 selekcija, izboriće plasman u drugu fazu, gdje će biti podijeljene u dvije nove grupe. Mečevi u "glavnoj rundi" biće igrani 19, 21. i 23. januara u Kelnu i Herningu.

Po dvije najbolje reprezentacije iz ovih grupa u Hamburgu će igrati polufinale SP (25. januara), dok su dva dana kasnije u danskom Herningu zakazani mečevi za prvo i treće mjesto.

Preostale selekcije razigravaće za plasman u Prezident kupu.

U NJEMAČKOJ - PUNO! U DANSKOJ - ONAKO...

U dosadašnjem toku šampionata, najviše ljudi okupljalo se u "Mercedes-Benz" areni u Berlinu, gdje je dvorana bila ispunjena i kada su igrali Nijemci, ali i kada su na terenu bile selekcije ujedinjene Koreje, Brazila, Srbije, Rusije... Samo je jednom, u utorak u 15.30, bilo manje od 10.000 ljudi!

Meč Rusija - Brazil u toku radnog vremena pratilo je 9.011 gledalaca, dok je domaću selekciju u svakoj utakmici do sada gledalo "svih" 13.500.

Na utakmicama reprezetacije Srbije okupljalo se više od 12.000 ljudi.

Minhen je, takođe, pokazao zavidno interesovanje s obzirom na to da je Njemačka "pripala" Berlinu. U "Olimpijskoj hali" okupljalo se od u prosjeku između sedam i devet hiljada navijača, a hrvatska dijaspora činila je da "kockaste" gleda uživo oko 12.000 ljudi.

To već nije bio slučaj u""Boksenu" u Herningu, gdje je Dance gledalo 12.500 navijača u prosjeku, a ostale mečeve oko 6.500 gledalaca. Norvežani i Šveđani učinili su da "Rojal" arena ne "zvrji" prazna u večernjim terminima, jer se na njihovim utakmicama okupljalo oko 7.000 ljudi, dok je ostale susrete gledalo tek nešto više od hiljadu.

DANAŠNJI PROGRAM:

Grupa A, Berlin

Brazil - Koreja 15.30
Njemačka - Srbija 18.00
Francuska - Rusija 20.30

TABELA: Francuska* 3-1-0 (+24), Njemačka* 2-2-0 (+24), Rusija 1-2-1 (+5), Brazil 2-0-2 (-11), Srbija 1-1-2 (-11), Koreja 0-0-4 (-31).

Grupa B, Minhen

Bahrein - Japan 15.30
Makedonija - Island 18.00
Španija - Hrvatska 20.30

TABELA: Hrvatska* 4-0-0 (+33), Španija* 4-0-0 (+32), Island 2-0-2 (+11), Makedonija 2-0-2 (-6), Japan 0-0-4 (-25), Bahrein 0-0-4 (-45).

Grupa C, Kopenhagen/Herning

Čile - Saudijska Arabija 15.00
Austrija - Tunis 17.30
Danska - Norveška 20.15

TABELA: Norveška* 4-0-0 (+60), Danska* 4-0-0 (+60), Tunis 2-0-2 (-14), Austrija 1-0-3 (-22), Čile 1-0-3 (-42), Saudijska Arabija 0-0-4 (-42).

Grupa D, Kopenhagen

Egipat - Angola 15.30
Katar - Argentina 18.00
Švedska - Mađarska 20.30

TABELA: Švedska* 4-0-0 (+37), Mađarska* 2-2-0 (+16), Egipat 1-1-2 (-6), Argentina 1-1-2 (-10), Katar 1-0-3 (-3), Angola 1-0-3 (-34).

NAPOMENA: Zvjezdicom (*) su označene selekcije koje su već izborile plasman u drugi krug takmičenja.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC