Svijet kroz prizmu naslovnica NY Tajmsa (FOTO)

Autor:

Grafika objavljena na sajtu The Pudding pokazuje koja strane države su zanimale američke čitaoce u svakom mjesecu od 1900. do 2018. godine. Srbija Amerikancima bila interesantna samo 90-ih

0
A- A A+
Foto: Thinkstock

Naslovne strane dnevnih novina oduvijek su bile katalizator za ono što se dešava u čitavom svijetu, smatra Rasel Goldenberg, urednik vizuelnog sajta The Pudding. Goldenberg je, koristeći arhivu Njujork Tajmsa, napravio ikonografiku na kojoj je pokazao koje su strane države zanimale američke čitaoce u svakom mjesecu od 1900. godine.

Goldenberg je prvo kopjuterski analizirao 741.681 naslov na čuvenoj prvoj strani najvećih novina svijeta, a potom i ručno čistio sve greške, prenosi nedeljnik NIN.

Tokom Prvog svjetskog rata najviše naslova bilo je posvećeno Njemačkoj, a čak ni tokom Drugog svjetskog rata Sovjetski Savez (odnosno Rusija, kako je predstavljena na Goldenbergovoj grafici) nije bila najčešće u fokusu. SSSR će preuzeti primat tek u doba Hladnog rata, da bi s početkom rata u Vijatnamu ta zemlja bila najzastupljenija. Ameriku je kroz istoriju najviše zanimalo Ujedinjeno Kraljevstvo, a posljednjih godina Kina.

A, gdje smo tu mi? Ništa Tito, Jugoslavija, nesvrstani, čak ni Gavrilo Princip. Od ex-yu zemalja jedino se pojavljuje Srbija, a vijesti o ovoj državi zauzimale su stupce Njojork Tajmsa najviše u maju 1993. godine, u oktobru 1998. godine, kao i od februara do juna naredne godine, tokom NATO bombardovanja. (Na grafici objavljenoj na sajtu The Pudding nacrtana je zastava Kosova)

I to je to... Pogledajte

Tagovi:

Ostale vijesti