Najusamljeniji žabac na svetu našao devojku! (VIDEO)

Autor:

Proveo je punih 10 godina sam. Sada je Romeo, najusamljeniji žabac na svetu izgleda konačno pronašao svoju Juliju, zahvaljujući kojoj će ova životinjska vrsta biti spasena.

Najusamljeniji žabac na svetu našao devojku! (VIDEO) Foto: Youtube/screenshot/CGTN

Naučnici su, naime, konačno pronašli srodnu dušu za Romea, žabca istrebljenje vrste vodene "sehuencas" žabe.

Ovaj žabac je, kao poslednji pripadnik svoje vrste, poslednju deceniju proveo u prirodnjačkom muzeju u Boliviji.

Na sveopšte iznenađenje, u šumama Bolivije prošlog meseca pronađena je ženka iste vrste, kojoj su naučnici odmah dali ime Julija.

"Spajanje" dvoje "golupčića" planirano je na Dan svetog Valentina, prenosi CNN.

Sve je počelo kada je bolivijski muzej, u saradnji sa svetskom organizacijom za zaštitu životinja pokrenuo akciju prikupljanja novca da bi se našla Romeova draga.

Pogledajte video Romea i njegove buduće ljubavi:

Izvor: Youtube/screenshot/CGTNPošto je novac prikupljen, zoolog Tereza Kamačo povela je ekspediciju u traženje žabe i pronašla je u šumi. Akciju je otežavalo to što su morali da rukama pretražuju potoke, pošto ova stvorenja život provode u vodi.

"Bili smo umorni, iscrpljeni i razočarani", prepričava potragu Kamačo, koja veruje da su klimatske promene i zagađeni vodotokovi uzrok gotovo potpunog nestajanja ove vrste.

"A onda sam rekla...pretražićemo još jedan potok. I tada smo prmetili žabu koja skaće po vodi. Nije bila te vrste, ali nas je dovela do mini vodopada...i tu je bila ona. Ali ni to ne beše naša Julija,i spostavilo se da je u pitanju žabac".

Naučnica kaže da je brzo uočila da je to područje pogodno za razvoj te vrste i ponovo se ponadala uspehu.

Ekspedicija se zato sutradan vratila na isto mesto i pronašla još žaba - dve ženke i dva mužjaka.

"Julija je u idealnom dobu za reprodukciju, tako da ima nade", kaže Kamačo i dodaje: "Prilično je i zgodna, ima prelepe oči",zadovoljna je Tereza Kamačo.

Otrovi pokosili 10.000 žaba, sledeći su ljudi

Tagovi:

Ostale vijesti