• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je Hrvatska u vrhu? Odgovor je u Njemačkoj!

Autor mondo.ba

Izabranici Line Červara večeras protiv Njemačke moraju da dokažu da i dalje pripadaju samom vrhu svjetskog rukometa. Poslije skandinavskog derbija između Norveške i Švedske biće jasnija situacija u Grupi II.

Reprezentacija Hrvatske, svjetski šampion iz 2003. i trostruki vicešampion na posljednja dva svjetska prvenstva nije osvojila medalju. Prije dvije godine SP u Francuskoj „kauboji“ su završili kao četvrti, nakon poraza u meču za treće mjesto od Slovenije , koju je vodio Veselin Vujović.

Prije toga na SP u Kataru je osvojila šesto mjesto, ali u međuvremenu je ipak osvojena evropska bronza u Poljskoj, iako se možda očekivalo i više.

Više se definitivno očekivalo od „kauboja“ prošle godine na Evropskom prvenstvu na domaćem terenu, ali je uslijedilo razočaravajuće peto mjesto, nakon čega se nametnulo pitanje  - Da li Hrvatska i dalje pripada samom vrhu svjetskog rukometa?

Odgovor ćemo dobiti večeras poslije meča od 20.30 časova u kojem se sastaju Hrvatska i Njemačka, u meču Grupe I Svjetskog prvenstva.

Hrvatska je odlično odradila prvu fazu i sa maksimalnim brojem bodova ušla u „glavnu rundu“, ali je uslijedio poraz od Brazila u nedjelju, koji je otkrio da je podmlađena selekcija Hrvatske itekako ranjiva.

Petorici reprezentativaca Hrvatske ovo je prvo veliko  takmičenje, međutim očekivalo se da će pod vođstvom iskusnog Line Červara sa klupe i Domagoja Duvnjaka na terenu „kauboji“ ponovo da vrate sjaj reprezentaciji koja ima 13 medalja sa najvećih svjetskih takmičenja.

Međutim, brojne povrede ostavile su traga na nekadašnjem najskupljem svjetskom rukometašu, koji ima podršku tek dvojice uvijek standardnih Manuela Štrleka i Zlatka Horvata, a ni Červarove odluke ne donose uvijek rezultat, što se vidjelo u nedjelju protiv Brazila.

Južnoamerikanci su prema sopstvenom priznanju izašli na teren da se zabavljaju, što su i činili, dok je na drugoj strani Červar bjesnio na tajm-autu i pokušavao da razdrma svoje igrače.

Duel Hrvatska - Njemačka možete da pratite u direktnom prenosu od 20.30 na TV Arenasport 2

 Novi način da ih motiviše moraće da pronađe večeras protiv Njemačke pred oko 18.500 većinom domaćih navijača u Kelnu, jer u slučaju poraza Hrvatska nema priliku za popravni.

Aktuelni evropski šampion tokom ovog prvenstva upisao je iznenađujući remi sa Rusijom, ali je nakon toga utakmicom protiv Francuske, koja je uz malo sreće po Francuze, završena remijem, pokazao da je jedan od najozbiljnijih kandidata i za svjetsku titulu.

Da li mogu da naprave taj korak Nijemci će pokazati večeras u "Lenkses areni“, svom "hramu rukometa", u kojem su 2007. godine poslije gotovo 30 godina stigli to titule svjetskog prvaka.

Te godine upravo u dvorani u Kelnu Hrvati su završili takmičenje porazom od Francuske u četvrtfinalu, a večeras bi ih u igri za polufinale ostavio i remi.

Naime, ukoliko Hrvatska remizira sa Njemačkom  pobjedom protiv Francuske u posljednjem kolu ne samo da bi prošla u polufinale, već bi to učinila sa prvog mjesta.

Trijumfom Njemačke u posljednjem kolu protiv Španije zatvorio bi se krug između tri reprezentacije u kojoj bi zbog međusobnog skora poredak bio sljedeći: Hrvatska 3 boda, Njemačka 2 boda, Francuska 1 bod.

U drugom meču ove grupe danas se sastaju Španija i Brazil, a teoretske šanse za plasman dalje imaju samo Španci, i to samo u slučaju remija Njemačke i Hrvatske. Ako se to desi "furija" bi u posljednjem kolu pobjedom mogla do drugog mjesta, uz poraz Hrvatske od Francuske.

Situacija u grupi II u danskom Herningu trebala bi da bude mnogo jasnija nakon skandinavskog derbija u kojem se od  18.00 časova sataju Švedska i Norveška.

Ukoliko Švedska savlada aktuelne vicešampione svijeta obezbijediće plasman u polufinale, ,a u tom slučaju sigurni bi bili i Danci, uz očekivani trijumf protiv Egipta od 20.30 časova.

Norveška ima ipak priliku da potpuno zakomplikuje grupu.

Ako savladaju Švedsku, Norvežanima bi trijumf protiv Mađarske u posljednjem kolu donio plasman u polufinale, dok bi o drugom putniku u međusobnom okršaju odlučivali Švedska i Danska.

GRUPA I, Keln

Španija – Brazil 18.00 (Arenasport 2)
Hrvatska – Njemačka 20.30 (Arenasport 2)

Tabela: Francuska 3-1-0 (+14), Njemačka 2-1-0 (+18), Hrvatska 2-0-1 (+5), Španija 1-0-2 (0), Brazil 1-0-2 (-12), Island 0-0-4 (-25)

Grupa II, Herning

Švedska – Norveška 18.00 (Arenasport 4)
Egipat – Danska 20.30 (Arenasport 4)

Danska 3-0-0 (+21), Švedska 3-0-0 (+18), Norveška 2-0-1 (+10), Mađarska 1-1-2 (-1), Egipat 0-1-2 (-7), Tunis 0-0-4 (-41)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC