• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danci su znali ko je domaćin - Hrvati bez polufinala!

Autor mondo.rs

Odličan sudijski par iz Danske na kraju meča između Hrvatske i Njemačke sve upropastio i olakšao put domaćinu do polufinala Svjetskog prvenstva. Francuska i Njemačka iz Grupe 1 kolo prije kraja u polufinalu.

Njemačka je u dramatičnom meču u "Lankses areni" u Kelnu pobijedila Hrvatsku 22:21 (11:11) i izborila plasman u polufinale Svjetskog prvenstva, koje organizuje zajedno sa Danskom. Iz Grupe 1, kolo prije kraja, među četiri se plasirala i Francuska.

Tek večeras je svima jasno koliko je poraz od Brazila uništio Hrvate na Mundijalu. Umjesto da imaju dvije "meč lopte" za polufinale, Hrvati su sudbinu na Svjetskom prvenstvu morali da rješavaju protiv domaćina, pred prepunim tribinama njemačkih navijača.

Ali, sve to nije bio nepremostiv problem za tim Lina Červara, koliko sudijski par iz Danske. Martin Gjeding i Mads Hansen gotovo da su 58 minuta sudili bez greške, a onda, kada se lomilo oko pobjednika, dosudili su krajnje sporno probijanje Igora Karačića poslije teatralnog pada Janika Kolbahera.

Malo primjetni Uve Genshajmer je ulaskom s lijevog krila riješio sve dileme oko pobjednika i drugog polufinaliste iz Grupe 1. Ovaj put odlični Marin Šego nije mogao da odbrani.

Po oštrici noža igrale su obje ekipe, svjesne da bi ih neuspjeh koštao polufinala. Da će veliki derbi opravdati očekivanja i da ćemo u kelnskom hramu rukometa gledati spektakl, bilo je jasno već po uvodnim minutima.

Nijemci su već u devetom minutu ostali bez iskusnog i vrlo važnog igrača Martina Štrobela, koji se povrijedio. Hrvati nisu mogli da računaju na povrijeđenog Luku Cindrića (to je objašnjenje), a umjesto njega je u tim ušao Kristijan Bećiri.

Snažne odbrane oba tima i raspoloženi golmani Šego i Andreas Volf obilježili su prvi dio meča, pa otuda i ne čudi što je nakon pola sata igre rezultat bio 11:11.

Hrvatska je u prvom poluvremenu u tri navrata imala "plus dva" (2:0, 3:1 i 6:4), Nijemci jednom (10:8). Serijom 3:0 "kockasti" su preokrenuli, a rješenje za super čvrstu odbranu "pancera", forsiranu od 20. minuta utakmice, našli su u dva uzastopna isključenja Patrika Vinčeka i Fabijana Bema, kao i u velikom promašaju jedinog internacionalca krila PSŽ-a Genshajmera.

Nijemci su dosta bolje počeli drugo poluvrijeme. Hrvatska odbrana je potpuno zaustavila njemačka krila, ali ne i bekove. Fabijan Vide je bio nepogrješiv, a u stopu su ga pratili Kai Hafner i Bem. S druge strane, samo je Manuel Štrlek igrao sigurno i pogađao, pa je od prva četiri gola "kauboja" postigao tri.

Epilog takvog stanja na terenu bilo je 18:15 za domaćina u 45. minutu. Čak ni tajm-aut Červara nije donio poboljšanje u prvom napadu, jer je lopta izgubljena, a Šego je na drugom golu morao da vadi "kestenje iz vatre".

Međutim, od tog momenta, pa sve do 55. minuta, na terenu postoji samo jedan tim – Hrvatska. Ređali su se golovi i uspješne odbrane, a golom Jakova Vrankovića "kockasti" pet minuta prije kraja stiču i prednost 19:18.

Uplašeni Nijemci ostali su i bez hrabrosti, sve dok loptu nije dohvatio fenomenalni Vide i poslije deset minuta postigao gol za "pancere".

Volf je odbranio šut Domagoja Duvnjaka, da bi Hendrik Pekeler uskakanjem u šest metara iz kontre opet okrenuo rezultat u korist Nijemaca. Sljedeći napad je bio ključan, a u njemu se dogodila već opisana situacija i greška sudija.

Hrvatima ostaje borba za olimpijske kvalifikacije, a polufinalisti se sele poslije druge faze u Hamburg, gdje će se igrati završnica Svjetskog prvenstva.

GRUPA I, Keln

Španija - Brazil 36:24 (19:13)

Hrvatska - Njemačka 22:21 (11:11)

Tabela: Francuska 3-1-0 (+14), Njemačka 3-1-0 (+19), Španija 2-0-2 (+12), Hrvatska 2-0-2 (+4), Brazil 1-0-3 (-24), Island 0-0-4 (-25)

Grupa II, Herning

Švedska - Norveška 27:30 (14:17)

Egipat - Danska 20:26 (7:9)

Danska 4-0-0 (+27), Švedska 3-0-1 (+15), Norveška 3-0-1 (+13), Mađarska 1-1-2 (-1), Egipat 0-1-3 (-13), Tunis 0-0-4 (-41)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC