• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google strogo kažnjen zbog nepoštovanja korisnika

Autor mondo.rs

Google kompanija dobila je kazna od 50 miliona evra u Francuskoj zbog propusta u zaštiti podataka po novim GDPR standardima.

 Google strogo kažnjen zbog nepoštovanja korisnika Izvor: MONDO portal/Marko Čavić

Francuska agencija za zaštitu lišnih podataka osudila je amerišku internet kompaniju Google na rekordnu kaznu u iznosu od 50 miliona evra zbog propusta u zaštiti ličnih podataka njenih korisnika, saopštila je ta agencija. Državna komisija za zaštitu podataka saopštila je da je tužila američkog internet giganta zbog "nedostatka transparentnosti, neadekvatnih informacija i valjane saglasnosti u vezi s personalizacijom oglasa za korisnike", prenosi AP.

Pročitajte i ovo: Google najzad u Maps dodao traženu opciju

Kako se navodi, to je prvo regulatorno telo koje je sankcionisalo veliku međunarodnu internet platformu na osnovu novog evropskog propisa o zaštiti ličnih podataka, koji je stupio na snagu 25. maja prošle godine (GDPR). Taj novi propis omogućava određivanje kazne u vrednosti od četiri odsto godišnjeg saobraćaja na svetskom nivou za nepoštovanje obaveze zaštite ličnih podataka evropskih građana.

Pogledajte MONDO galeriju iz Pariza:

Kako je saopštila Komisija, korisnici Google-a "nisu bili dovoljno informisani" o tome na kakva pravila pristaju, prilikom prikupljana podataka kompanije za ciljano reklamiranje. Navodi se da korisnici nekada moraju da preduzmu pet ili šest koraka, kako bi otkrili kako ili za šta se njihovi podaci koriste, kao i da je Google-ovo objašnjenje korišćenja podataka korisnika opisano na "previše opšt i nejasan način".

Odluka o kazni doneta je nakon dve odvojene tužbe, koje su protiv Google kompanije pokrenula udruženja za zaštitu korisnika interneta - "Kvadratura mreže" (Francuska) i "Ne tiče te se", čiji je osnivač austrijski aktivista za zašitu podataka Maks Šrems.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS