• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sa ovom Srbijom ne osećam povezanost"

Autor mondo.rs

Svetski poznata umetnica srpskog porekla ističe da nema osećaj za "domovinu".

Marina Abramović ove jeseni, nakon 44 godine, ponovo izlaže u Beogradu. Svetski poznata umetnica vraća se onamo odakle je i krenula. Međutim, u izjavi za "Jutarnji list" priznaje da s današnjom Srbijom ne oseća nikakvu vezu.

"Moje detinjstvo i mladost, sve dok nisam otišla 1975, meni je bila zemlja koju sam tad intenzivno osećala, ali s ovom zemljom danas, tom Srbijom, gotovo da ne osećam ikakvu povezanost. Jedina veza, jedina spona koju sad želim da imam s tom izložbom jeste s mladim ljudima, ne sa svojom generacijom. Jer u svojoj generaciji nikada nisam niti bila zaista prihvaćena. Da, sad me pozivaju, čak radimo i kratki film koji se zove 'Povratak kući'", ispričala je Marina za ovaj medij.

Iako naziv filma sugeriše da se Marina vraća mestu koje joj je dom, ona to ipak tako ne oseća.

"Nijedno mesto na svetu ne osećam domom. Taj osećaj više nemam. Mislim da je to jako slovenski, taj osećaj za domom. Moj je dom moje telo. Gde god da jesam, osećam se dobro u tom telu i to mi je bitno", istakla je ona i dodala:

"Mi Sloveni uvek imamo nostalgiju, konstantno razmišljamo o prošlosti, kako je pre bilo bolje, kako sada više nije tako dobro. Ja jedino razmišljam o sadašnjosti, o trenutku u kojem jesam.To je jedina realnost i kad to znaš, zapravo ti se proširi, a ne suzi slika. Jer, sada je zapravo jedino što imamo. Sledeće sekunde asteroid može da lupi o Zemlju i svi ćemo prestati postojati", zaključila je ona.

Prema dogovoru, izložba renomirane umetnice biće otvorena u septembru 2019. godine i trajaće do januara 2020. godine, što će biti svojevrstan povratak Marine Abramović u Srbiju, gde je poslednji put samostalno izlagala 1975. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop